Mano Gargždai



Šiūparių moksleiviai dalyvavo etninės kultūros veiklose

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šiūparių mokyklos-daugiafunkcio centro nuotr. Šiūparių mokyklos-daugiafunkcio centro nuotr.

Šiūparių mokykloje-daugiafunkciame centre rugsėjo 22–29 dienomis vyko etninės kultūros veiklos pagal Klaipėdos rajono etninės kultūros plėtros programos priemonę „Tradicinių renginių organizavimas, panaudojant kultūros edukacines problemas“.

 

Mokyklos etninis projektas „Saulelė piliakalnin gula“, skirtas piliakalnių metams bei Lietuvos atkūrimo 100-mečiui paminėti, ugdė mokinių etnokultūrines nuostatas, padėjo pažinti tradicinius amatus bei liaudies meną, taip pat supažindino su artimiausios aplinkos – Dovilų, Kalniškės piliakalnių istorija bei jų unikalumu.

Išvyka į Kalvystės muziejų, edukacinis užsiėmimas „Baltų papuošalai“, lipdybos iš molio pamokos su keramike Grėte Jablonskiene ir paroda, kurioje buvo demonstruoti kaimo bendruomenės išsaugoti austi, siuvinėti audiniai, rankšluosčiai, staltiesės, plačiau supažindino mokinius su senaisiais amatais, jų vystymosi istorija, įrankiais bei medžiagomis, padėjo vaikams suprasti senųjų amatų svarbą ir grožį.

Kad mokiniai susipažintų su piliakalniais, jų atsiradimo istorija, pradinių klasių mokytojos S. Birbalienė ir R. Jurjonienė su mokiniais organizavo dailės pamoką Kalniškės piliakalnyje bei aplankė Dovilų piliakalnį. Vyresniųjų klasių mokiniai su piliakalnių istorija susipažino integruotoje istorijos pamokoje.

Mokytoja B. Studencova ne tik vaizdžiai papasakojo apie piliakalnius, senuosius jų gyventojus, buitį, įrankius, papuošalus, bet ir „pastatė“ su mokiniais „gyvą“ piliakalnį. Ką mokiniai sužinojo, kokie jie kūrybiški, atsispindėjo visų mokinių dailės darbų parodoje „Piliakalnis“, kurią organizavo S. Birbalienė.

Etnokultūros mokytoja R. Jurjonienė pradinukams vedė pamokas „Praeities liudytojai“, kurių metu mokiniai mokėsi ne tik pasaulio pažinimo, bet ir minti minkles, mįsles, sekti pasakas, šokti liaudies ratelius.

Aišku, linksmiausias renginys – liaudiška popietė, nes jos metu šoko, žaidė, dainavo nuo mažo iki seno. Šiūparių mokyklos pradinių klasių mokiniai kartu su šokių mokytoja L. Pladiene bei muzikos mokytoja K. Rimiene pirmiausia parodė, ką išmoko patys, o kaimo bendruomenės nariai, pakviesti bendruomenės pirmininkės M. Žebelienės, bei Dovilų etninės kultūros centro muzikantai, prisijungė bei pamokė vaikams dar nežinomų liaudies šokių, žaidimų. Laikas, šokant „Transkverą“, „Ant kalno karklai“ ir kitus šokius, prabėgo greitai. Visi dalyviai džiaugėsi popiete.

 

Renginių akimirkos – Šiūparių mokyklos-daugiafunkcio centro nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 424 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,