Mano Gargždai



Ugniagesiai gelbėtojai pataria, kaip pasirengti kūrenimo sezonui

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Kasmet rugsėjo–spalio mėnesiais Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas šalyje rengia prevencinę akciją „Kūrenkime saugiai“. Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai ir ugniagesiai gelbėtojai lankosi gyventojų būstuose, pataria, kaip pasirengti kūrenimo sezonui, kaip susitvarkyti krosnis, išsivalyti dūmtraukius ir susiremontuoti kaminus.

 

Per penkerius metus Lietuvoje dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų gyvenamuosiuose namuose ugniagesiams teko gesinti per 2 tūkst. gaisrų. Jų metu žuvo 48 šalies gyventojai, iš jų 1 vaikas. Miestuose žuvo 11 gyventojų, o miesteliuose ir kaimo vietovėse – 37.

Daugiausia žmonių žuvo sausio (12 gyventojų) bei vasario (10) mėnesiais, antradienį (11), trečiadienį bei sekmadienį (po 8). Tamsiuoju paros metu, nuo 21 val. iki 3 val., ugnis pasiglemžė 19 gyventojų, o šviesiuoju paros metu, nuo 11 val. iki 17 val., 18 žmonių, tarp jų ir 1 vaiko gyvybes.

Tragiškiausios mėnesio dienos – 29 (žuvo 6 žmonės) bei 30 (4), ugnis nusinešė 27 vyrų bei 19 moterų gyvybes. Dėl šios priežasties per penkerius metus dar 11 gyventojų žuvo kituose pastatuose (sodo nameliuose, apleistuose pastatuose ir kt.).

Be to, ugniagesiai per 3 tūkst. kartų vyko gesinti kaminuose užsidegusių suodžių.

Šiemet gyvenamuosiuose namuose jau kilo daugiau kaip 1600 gaisrų, iš jų 691 – dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų. Šie gaisrai jau nusinešė 9 žmonių gyvybes.

Netinkamai ar neatsakingai eksploatuojama kietojo kuro krosnis ir dūmtraukis gali sukelti gaisrą ir pridaryti daug materialinių nuostolių ir pareikalauti žmonių aukų. To galima išvengti laikantis priešgaisrinių saugos reikalavimų. Prieš pradedant kūrenimo sezoną, iš dūmtraukių ir krosnių reikia išvalyti suodžius. Kūrenant kietuoju kuru, kaminas turi būti valomas kas tris mėnesius. Labai svarbu, kad šildymo įrenginiai ir dūmtraukiai būtų techniškai tvarkingi. Palėpėse ir kitose gaisro atžvilgiu pavojingose patalpose mūriniai dūmtraukiai su dūmų kanalais turi būti išbalinti. Nereikėtu pamiršti, kad krosnies įkūrimas degiais skysčiais ar kietojo kuro laikymas šalia krosnies gali sukelti gaisrą.

Todėl artėjant šaltajam metų sezonui patariama:

sutvarkyti krosnis ir išvalyti kaminus bei dūmtraukius;

patikrinti, ar nėra įtrūkimų kaminų ar židinių sienelėse;

neperkaitinti krosnių;

prakurams nenaudoti degalų ar kitų greitai užsiliepsnojančių skysčių;

prie krosnies įrengti nedegų pagrindą, kad iš krosnies iškritusios žarijos neuždegtų grindų;

nepalikti atvirų krosnies durelių;

nedžiovinti ir nelaikyti malkų bei kitų degių medžiagų ant krosnies ar arti jos;

nepalikti mažamečių vaikų be priežiūros, kai kūrenasi krosnis;

sklendę visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti.

Gaisrų statistika liudija, kurių apskričių gyventojai laiku nesutvarko krosnių ir nevalo kaminų. Tuo akivaizdžiai galite įsitikinti pateiktame žemėlapyje. Jame – 2012–2016 m. gaisrų gyvenamuosiuose namuose dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų ar gedimų bei suodžių užsidegimų dūmtraukiuose pasiskirstymas pagal apskritis.

 

Statistika:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 173 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,