Logo
 Spausdinti šį puslapį

Žingsnis, padėsiantis išvengti gaisro

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Atvėsus orams ir iškritus pirmiesiems krituliams visi skubame į namus užkurti židinį ar krosnį. Smagu stebėti, kaip židinyje šoka liepsnos, o patalpoje pasklinda malkų traškėjimo garsas. Ugnis šviesos ir šilumos teikėja, kaminas – „namo širdis“. Nesvarbu, iš kokių medžiagų būtų pastatytas kaminas – keramikos, šamoto ar metalo skardos, tačiau laiku neišvalytas jis gali tapti gaisro priežastimi.

 

Prasidėjus kūrenimo sezonui retą dieną negirdime apie kaminuose degančius suodžius. Ugnis ne tik šildo, bet ir žudo. Saugus būstas jus džiugins tik tuomet, jei tinkamai prižiūrėsite savo krosnį, židinį ir dūmtraukį. Senovėje manyta, jog už gerą ugniai, ji atsilygins tuo pačiu, deja, taip ne visada būna. Svarbu suprasti, kad nesilaikant saugos reikalavimų, namuose gali kilti gaisras, taip būna, kai šeimininkai tinkamai neprižiūri savo šildymo įrenginių. Rūpinkitės kaminu, jei nenorite į svečius kviesti ugniagesių. Atvykus ugniagesiams gali tekti sumokėti ir baudą už gaisrinių saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus.

Verta įsiklausyti į ugniagesio patarimus, kurie nieko nekainuoja dėl šildymo įrenginių eksploatavimo. Atkreipkite dėmesį, jei krosnis yra kūrenama kasdien, dūmtraukius rekomenduojama valyti ne rečiau kaip kartą per ketvirtį. Nes kaupiantis suodžiams didėja ne tik gaisro grėsmė, bet ir blogėja trauka, sunaudojama daugiau kuro. Kamine suodžiai kaupiasi, jeigu naudojate netinkamą kurą – pernelyg drėgnas malkas, plastiką, skudurus ar kitas atliekas. Jiems degant, krosnis smarkiai įkaista. Todėl nelaikykite ant jos degių daiktų. Nereta gaisro priežastis – ant krosnies džiovinamos malkos. Kamine užsidegus suodžiams, labai pavojingi net mažiausi plyšiai dūmtraukyje. Dėl didelio slėgio žiežirbos pro juos gali patekti į aplinką ir sukelti gaisrą. Kaminus reikia nutinkuoti bei nudažyti baltu kalkių skiediniu.

Kūrenant krosnį niekada nepalikite pravirų pakuros durelių. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą. Pavojų kelia ne tik ugnis, bet ir kūrenimo metu susidariusios smalkės. Iškūrenę krosnį, norėdami, kad ji per greitai neatvėstų, per anksti neužstumkite sklendės. Uždarykite ją tik įsitikinę, kad ugnis baigė degti. Išsiskiriančios smalkės labai pavojingos gyvybei! Smalkės neturi nei kvapo, nei spalvos. Svarbu žinoti, kad žmones, buvusius smalkėmis užterštoje patalpoje, būtina vežti į ligoninę, jog medikai įvertintu jų būklę. Darykime viską, kad taip nenutiktų ir susimąstykime, kiek verta jūsų ar jūsų artimųjų gyvybė.

Namuose siūlome įsirengti anglies monoksido signalizatorių ir autonominį dūmų detektorių, kuris informuoja apie gaisrą pirmoje gaisro stadijoje, kai gyventojai dar gali išsigelbėti patys ir užgesinti gaisrą. Ne veltui sakoma, kad „žmogus – savo likimo kalvis“. Tik nuo jo priklauso, ar jis susitaiko su esama padėtimi, ar bando įvykius pakreipti kita linkme. O ugniagesiai gelbėtojai visuomet atvyks jums pagelbėti įvykus gaisrui.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,