Logo
 Spausdinti šį puslapį

10 žmonių sužalojęs autobuso vairuotojas išgirdo teismo nuosprendį

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Klaipėdos rajono apylinkės teismas 2017 m. spalio 10 d. priėmė nuosprendį, kuriuo 72 metų S. V. skyrė 60 MGL (2259,60 Eur) baudą bei uždraudė trejus metus vairuoti transporto priemones už tai, kad ištikus nuslėptos ligos priepuoliui, nesuvaldė autobuso ir sukėlė eismo įvykį dėl kurio įvairius sužalojimus patyrė dešimt autobuso keleivių. Iš vairuotoją samdžiusios įmonės nukentėjusiajai priteista 800 eurų neturtinės žalos ir bylinėjimosi išlaidos.

 

Teismas nustatė, kad S. V., siekdamas gauti vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą, pateikė melagingą informaciją. Žinodamas, jog sirgo liga, kuriai paūmėjus atsiranda priepuoliai ir netenkama sąmonės, nurodė, kad šia liga neserga ir nėra sirgęs. Vyrui buvo išduota pažyma, kad vairuoti jis gali, bei naujas vairuotojo pažymėjimas. Taip pat nustatyta, kad S. V. praėjusių metų kovą, ištikus priepuoliui, kelio vingyje Vėžaičiai–Gargždai–Dauparai nesuvaldė autobuso, nuvažiavo nuo kelio ir atsitrenkė į pakelės medį. Įvykio metu buvo sužalota dešimt keleivių.

S. V. savo kaltę pripažino, tačiau teisinosi, kad seniau išties sirgo, yra patyręs priepuolių ir netekęs sąmonės, tačiau gydėsi ir manė, kad yra pasveikęs, nes pastaraisiais metais priepuolių nebebuvo. Dėl to eilinį kartą tikrindamasis sveikatą klausimyne nurodė, kad neserga ir nėra sirgęs. Teismas šiuos kaltinamojo teiginius vertino kritiškai, kadangi iš bylos duomenų paaiškėjo, jog paskutinį kartą į gydytojus po priepuolio jis kreipėsi vos prieš du mėnesius iki sveikatos patikrinimo.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad S. V. pripažino kaltę, yra neteistas, anksčiau administracine tvarka buvo baustas tik už nedidelio pavojingumo kelių eismo taisyklių pažeidimus. Atsižvelgta ir į tai, kad vyras yra senatvės pensininkas ir pragyvena tik iš nedidelės pensijos, pats įvykio metu patyrė sunkių sužalojimų. Taip pat teismas įvertino nusikalstamos veikos pasekmes: sunkių sužalojimų patyrė du autobuso keleiviai, nesunkių – keturi, nežymių – taip pat keturi.

„Asmuo turi prisiimti atsakomybę už neprognozuojamos ligos, nesuderinamos su vairavimu, nuslėpimą, juolab, kad tai sukėlė tokias sunkias pasekmes“, – sakė bylą nagrinėjusi teisėja Jurgita Grigonienė, pabrėžusi, kad šioje byloje iškilo ir abejonių dėl vairuotojų sveikatos patikrinimo medicininės komisijos darbo kokybės, nes asmeniui buvo leista vairuoti B, C, CE, D ir DE kategorijų transporto priemones, galimai pasikliaujant vien jo užpildyta vairuotojo garbės deklaracija ir nepatikrinus net įrašų jo sveikatos istorijoje.

Civilinį ieškinį dėl žalos atlyginimo šioje byloje pareiškė tik vienas nukentėjusysis, kurį dalinai tenkinus iš UAB „Vežetos“ priteista 800 eurų neturtinės žalos ir 300 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Teismo nuosprendį per 20 dienų galima skųsti Klaipėdos apygardos teismui.

Plačiau apie autoįvykį galite skaityti ČIA.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,