Mano Gargždai



Klaipėdai rajono žemių atiduoti neketina

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
S. Karbauskas. Klaipėdos r. sav. nuotr. S. Karbauskas. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Šią savaitę šalies žiniasklaidą apskriejo žinia apie Klaipėdos savivaldybės užmojus prisijungti Klaipėdos rajono žemes. Šis prieštaringas klausimas buvo nagrinėjamas populiariausiuose dienraščiuose, žinių laidose. Apie kaimynų siekių priežastis, netiksliai viešumoje pateikiamą informaciją ir užsispyrimą Klaipėdai neatiduoti nė pėdos Klaipėdos rajono žemių, jei to nepageidaus gyventojai, kalbamės su Klaipėdos rajono savivaldybės Administracijos direktoriumi Sigitu Karbausku.

 

Kaimynų noras sau atsiriekti mūsų rajono žemes nebuvo maloni žinia?

Kadangi matyti, jog tokia iniciatyva kilo ne iš gyventojų, o dėl nekilnojamojo turto vystytojų naudos siekio, labai rimtai šios informacijos negalima vertinti. Mano įsitikinimu, Klaipėdos rajono savivaldybės Sendvario seniūnijos seniūnė Loreta Kuprienė, puikiai dirba savo darbą, gerų atsiliepimų nuolat girdžiu ir iš seniūnijos gyventojų. Vadinamame „auksiniame trikampyje“, apimančiame „Žaliąjį slėnį“, dalį „Pakrantės“ sodų bendrijos, Purmalių kaimą, Glaudėnus, dalį Kalotės bei Tauralaukio, iš viso apie 275 ha žemės, oficialiai gyvena apie 500 Klaipėdos rajono gyventojų, mažiausiai antra tiek, spėjama, gyvena nedeklaravę gyvenamosios vietos mūsų rajone. Taigi, 112 žmonių pasirašytas raštas, kurį inicijavo nekilnojamo turto vystytojai Žaliajame slėnyje – dar nėra signalas, kad esą savivalda nesirūpina priemiestyje gyvenančių gyventojų poreikiais, todėl jie panoro prisijungti prie miesto.

Savivaldybė taip pat daug investuoja į sparčiai besiplečiančios seniūnijos infrastruktūrą. Gruodžio viduryje bus baigtas pastatyti 75 vietų darželiui skirtas priestatas prie Slengių daugiafunkcio centro, esame išnuomoję privačias patalpas darželio grupėms Ginduliuose, paruoštas investicinis projektas seniūnijoje statyti apie 5 milijonų eurų vertės pastatą ugdymui, kultūrai ir sportui. Šiam projektui ieškome privataus investuotojo, tikėtina, kad tai bus abipusiai naudingas pirmasis savivaldos projektas įvykdytas viešo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo keliu.

 

Manote, kad iniciatyva kilo ne dėl gyventojų, o dėl nekilnojamojo turto vystytojų noro parduoti brangiau?

Gaila, kad kai kada verslininkai elgiasi negarbingai. Jie juk žinojo, kad investuoja į Klaipėdos rajono žemes. Mūsų Savivaldybės specialistai atliko didžiulį darbą, kad jie sklandžiai ir laiku gautų leidimus, „priduotų“ statinius. Šalia plyti didžiuliai krūmais ir žole apžėlę uostamiesčiui priklausantys žemės sklypai, kodėl kvartalai nebuvo ten statomi? Suprantama, kad Klaipėdos miestas nori susigrąžinti gyventojus, išsikėlusius į rajoną, tačiau dabar, pridengiant Klaipėdos miesto neveiklumą, tai bandoma daryti naudojantis mūsų specialistų darbu.

Vystytojai galėtų elgtis ir garbingiau. Jie juk puikiai žino, kad Klaipėdos rajone vystyti naujų kvartalų statybą daug paprasčiau, užtrunka mažiau laiko, leidimai suteikiami operatyviai. Dabar, kai jau viskas padaryta, galima ir prie uostamiesčio jungtis? Nepaisant to, kad žmonėms ženkliai padidės ir žemės mokestis ir paprasčiausios įmokos už automobilio draudimą?

Klaipėdos rajono savivaldybė tikrai daug investuoja, kad patenkintų Sendvario seniūnijos gyventojų poreikius ir lūkesčius. Žinoma, kai kuriems pokyčiams reikia ir laiko, ir lėšų, tačiau blaiviai vertinantys gyventojai mato, kad kuriame realius pokyčius, o ne vien maitiname pažadais. Tuo tarpu prieš 21 metus prie Klaipėdos buvo prijungta Tauralaukio teritorija ir čia gyvenantys miestiečiai skundžiasi neprižiūrimais žaliaisiais plotais, apleistais keliais ir šaligatviais.

 

Žiniasklaidoje pasigirdo priekaištų ir dėl nepakankamo dėmesio priemiestyje gyvenančių rajono mokinių ugdymui.

Noriu paneigti mitą, kad būtina registruoti gyvenamąją vietą Klaipėdos mieste, kad būtų galima vaikus leisti į ugdymo įstaigas uostamiestyje ar kad Klaipėdos miestui mūsų mokinių ugdymas kainuoja labai daug. Nebūtina vaikų vežti ir į ugdymo įstaigas Gargžduose.

Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono savivaldybės yra pasirašiusios ūkio išlaidų kompensavimo sutartis už Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje gyvenančių ir gyvenamąją vietą deklaravusių vaikų ugdymą miesto ikimokyklinėse ir bendrojo ugdymo mokyklose. Praėjusiais mokslo metais Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose pagal rajono Savivaldybės išduotus siuntimus mokėsi 38 mokiniai. Mes kompensuojame už kiekvieną mokinį 30,40 eurų mėnesinį mokestį ūkio išlaidoms padengti.

Šiais mokslo metais Savivaldybė mokės ūkio išlaidas už 54 mokinius. Miesto švietimo įstaigose pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas su Savivaldybės siuntimais nuo rugsėjo ugdomi 72 vaikai. Už kiekvieną jų lankytą dieną Klaipėdos miestui mokama po 5,3 euro. Iš viso nuo šių metų pradžios iki rugsėjo 30 dienos atsiskaitymas už vaikų ugdymą Klaipėdos miesto savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigose, įskaitant ir privačius darželius, Klaipėdos rajono savivaldybei atsiėjo 102010 eurų.

Taip pat mūsų rajono savivaldybė, spręsdama vietų trūkumą ikimokyklinėse įstaigose, ypač Sendvario seniūnijos gyventojų vaikams, išduoda siuntimus į privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas ir kompensuoja 100 eurų mėnesinį mokestį jei įstaiga vykdo veiklą ne Klaipėdos rajono teritorijoje ir 150 eurų – jei rajono teritorijoje. Nuo rugsėjo tokias įstaigas lanko 62 rajono gyventojų vaikai, iš jų - 33 Klaipėdos mieste įsikūrusias privačias įstaigas.

Žinoma, dar ne viskas yra sutvarkyta. Mūsų laukia nemažai darbų: reikia tvarkyti kelius, lietaus nuotekų tinklus, pastatus, mokyklas... Nors jau daug darbų atlikta, tačiau dar daugiau jų reikia padaryti. Deja, visko per trumpą laiką nesutvarkysi. Tačiau mes neužmerkiame akių prieš rajono problemas – mes jas matome ir sprendžiame bei visada kviečiame rajono gyventojus kartu kurti dar geresnę rajono ateitį.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 294 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,