Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajonas tvinsta. Ar situacija taps kritinė? (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Potvynis Priekulėje. G. Plungienės nuotr. Potvynis Priekulėje. G. Plungienės nuotr.

Ūkininkams patyrus milijoninius nuostolius, spalio pradžioje šalyje paskelbta ekstremali situacija dėl gausaus lietaus, bet ūkininkai ne vieninteliai kenčiantys rudeniško lietaus padarinius. Dar rugsėjo mėnesį lietus sukėlė problemų Klaipėdos rajono įstaigose – patvino bent 10-ies pastatų rūsiai, vanduo veržėsi ir per kiaurą Gargždų kultūros centro stogą, o šiomis dienomis kyla reali potvynio grėsmė.

 

Dėl besitęsiančio lietaus kylant vandens lygiui upėse kaimyninė Klaipėda ruošiasi skelbti ekstremalią situaciją dėl potvynio, domėjomės kokia situacija Klaipėdos rajone.

„Yra daug bėdų rajone. Lietaus kanalizacija praktiškai nebegali funkcionuoti, nes pilni griovai, vamzdynai, ir vandeniui tiesiog nėra kur nubėgti. Nebepadeda jau nei siurbliai. UAB „Gargždų komunalinės paslaugos“ važinėja kaip greitoji pagalba, kur įmanoma kažką padaryti, sprendžia situaciją. Upių lygis pakilęs ir jei ten dar buvo nuolydžiai, nutekėjimai, grioviai, kanalai į didesnes upes, tai dabar jie visi sklidini, vanduo užsipildė visur“, – situaciją komentavo Klaipėdos rajono savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėja Rasa Bakaitienė.

Savivaldybės atstovai informavo, kad dėl gausaus lietaus padarinių kenčia beveik visas rajonas: Kretingalė, Ketvergiai, Plikiai, Girkaliai, Sendvaris, Vėžaičiai, skęsta ir Dituvos sodai, kur anksčiau panašių problemų nekildavo, patvinę rajono laukai, kanalai. Vis dėlto sudėtingiausia situacija Priekulėje – čia nepravažiuojamas yra rajoninis Stragnų II kelias ir vietinės reikšmės – Liaunų ir Budvyčių keliai. Šiuose ruožuose vanduo liejasi per kelią.

„Bendraujame su seniūnijomis, problemų yra daug, bet jos lokalinės. Kol kas neturime pranešimų, kad žmonės neišvažiuoja, ar negali išeiti iš namų dėl pakilusio vandens lygio. Priekulė tvinsta, bet ten panaši situacija kasmet, žmonės pripratę“, – teigė Klaipėdos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas (civilinės saugos koordinatorius) Vladislovas Bernotas.

Pasak specialisto, tikimasi, kad lietus rims ir vanduo nuslūgs, jei ne – bus skelbiama ekstremali situacija dėl potvynio: „Šiandien, 9 val., Priekulėje, vandens lygio matavimo stoties duomenimis trūko vos 4 cm iki stichinės ribos. Turime potvynių planą, pagal jį, prireikus, dirbtume, yra numatytos visos priemonės, prevencinės tarnybos pasiruošusios darbui. Pavyzdžiui, jei Priekulėje išplautų kelius, ar kokios nelaimės įvyktų, galėtume panaudoti Administracijos direktoriaus rezervą potvynio padarinių likvidavimui.“

Priekulės seniūnijos seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė teigė, kad situacija seniūnijoje prasta, bet ne kritinė: „Yra apsemtų laukų, nepravažiuojamų keliukų, vanduo pradėjo semti kelią nuo Priekulės į Šilutę. Girdėjau, kad Dituvos soduose bendromis pastangomis gilinami grioviai, o mūsų seniūnijoje atskirų kreipimųsi nėra, nelabai kažką ir galėtume padaryti – drenažai šiek tiek funkcionuoja, bet dabar nėra kur nuleisti vandens.“

Pasak D. Bliūdžiuvienės, Priekulės seniūnijoje važiuoti sudėtinga, keliuose yra susiformavusios duobės, jos pilnos vandens, bet problemų spręsti neleidžia besitęsiantis lietus.

„Automobiliai „laužosi“, bet dabar nieko daryti negalime, nes pinigai būtų į „balą“. Neina rasti bendrų sprendimų, nes nėra kur nuleisti vandens. Ne pirmas potvynis seniūnijoje, buvo svarstymų, kad reikėtų supilti aukščiau kelią, bet čia – ne sprendimas, tiesiog nukreiptume vandenį kita kryptimi, norėdami pagerinti vieno žmogaus situaciją, pakenktume kitam“, – pasakojo seniūnė.

 

Potvynis Gargžduose ir Priekulėje – Agotos Rimkuvienės ir Gintarės Plungienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,