Mano Gargždai



Dilema: „patinka-nepatinka“ arba „žinau ir noriu sužinoti daugiau“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
E. Jociuvienės nuotr. E. Jociuvienės nuotr.

Visuomenėje, kurioje begalinė pasiūla išvaduoja žmogų nuo „vargo“ mąstyti, pasirinkimai daromi pagal principą „patinka-nepatinka“. Savo „mąstyklėje“ galime turėti didžiausią bagažą metodų, priemonių, būti šiuolaikiški, modernūs, išmanyti informacinių technologijų naujoves, bet patirti bejėgiškumą. Tad, kol nepradėsime keisti besimokančios bendruomenės požiūrio, kad tai, ką žinai, nebūtinai turi TAU patikti, tol nepriversime jauno žmogaus kritiškai ir kūrybiškai mąstyti. Kokios tam galimybės? Ogi tokios, kokios yra artimiausioje aplinkoje.

 

Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazija turi nuostabią kaimynę – istorinės praeities liudytoją bei netradicinę erdvę pamokai, idėjų kraitę projektinei veiklai, renginiams – Laisvės kovų ir tremties istorijos muziejų. Šios buveinės vadovė Sabina Vinciūnienė visada maloniai sutinka bendradarbiauti ir sudaryti palankias aplinkybes ugdymui. Pasikalbėjus su gimnazijos penktokais, paaiškėjo, kad muziejus – nėra ta vieta, kurią mielai lanko su tėvais dėl labai paprastos priežasties, nes – nepatinka. O paklausus, ką žino apie artimiausią muziejų, paaiškėjo, kad reikia pamiršti visus „nepatinka“ ir panorėti, kuo daugiau sužinoti.

Rudenėjančiu ryto takeliu, papuoštu lietaus išmaudytais lapais, mynė penktokai muziejaus vartelių link ir stūmė senas, sudrėkusias, labai sunkias duris į pastatą, virtusiu praeities saugykla su ypatinga ir graudžia istorija. Štai būtent čia mokytojo pasakojimas, istorijos vadovėlių tekstai virto realybe: eksponatai – rašytiniai ir nerašytiniai šaltiniai, praeities liudininkai, jų saugojimo sąlygos, galimybė prie jų prisiliesti...

Istorijos pamokos netradicinėje erdvėje įsilies į gimnazijos bendruomenės projektą „Tiesiu pagalbos ranką“. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rugilė Jančauskienė kartu su savo auklėtiniais pasisiūlė dalyvauti savanoriškoje veikloje: padėti muziejaus vadovei rinkti informaciją, ieškoti įdomesnių eksponatų, rengti reklaminį lankstinuką Priekulės miesto bendruomenės jaunimui apie muziejaus veiklą. O į bendradarbiavimą žadama įtraukti dar ir mokinių tėvelius.

Mokiniai istorijos pamokose įgytas žinias taikys muziejaus organizuojamojoje veikloje bei integruos į dailės pamokas – kartu su dailės mokytoja Birute Rudgalviene kurs atvirukų kolekciją istorinėms datoms pažymėti.

Gimnazijos bendruomenės džiaugsmui turime ne tik puikią kaimynystę, bet ir patrauklų objektą, kurį kviečiame aplankyti visus, pro šalį važiuojančius.

 

 

Eglės Jociuvienės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 832 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,