Mano Gargždai



Trys karaliai atneša darnos ir gėrio

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Trijų karalių skulptūrėlės. Asociatyvi Corbis nuotr. Trijų karalių skulptūrėlės. Asociatyvi Corbis nuotr.

Šiandien minime Trijų karalių dieną – nepamirškite ant savo durų staktos užrašyti jų vardų pirmųjų raidžių. Te jų dvasinis apsilankymas namams atneša ramybės, darnos, gėrio.

Trijų karalių diena minima visame krikščioniškame pasaulyje. Legenda pasakoja, kad Betliejuje gimusį Jėzų aplankė karaliai. Karaliais jie buvo pavadinti tik viduramžiais, mat atkeliavo iš turtingųjų Rytų. Iš tiesų Kasparas, Melchioras ir Baltazaras buvo astronomai.

Virš Betliejaus pakibusi ryški žvaigždė atkreipė jų dėmesį – astronomai buvo girdėję pranašavimų, jog tokia žvaigždė reikš Atpirkėjo atėjimą.

Todėl trys vyrai nusprendė aplankyti Betliejuje gimusį kūdikį. Kadangi jis buvo Dievo sūnus, astronomai jam nugabeno karališkų dovanų – aukso, smilkalų ir miros.

Tuo metu tai tikrai buvo karališkos dovanos, nes beprotiškai brangios. Auksas – taurusis metalas, mira – dieviškas kvapas, ja kvėpindavo šventoves, o smilkalai – tik karališkoji privilegija. Smilkalus naudodavo namams kvėpinti, apeigoms atlikti ir kvepalams gaminti.

Iki pat šiol karalių apsilankymui paminėti šventinta kreida ant durų Lietuvoje rašomos jų vardų pirmosios raidės. Tikima, kad šie inicialai apsaugo namus nuo velnio ir perkūno.

Nuo seno įprasta, kad per Tris karalius Lietuvoje vaikšto persirengėliai – karaliai, žynys ir net giltinė. Manoma, kad jų apsilankymas namuose taip pat atneša gėrį.

 

Šią dieną be jokios abejonės, minimi karalių vardadieniai. Todėl jei pažįstate, galite pasveikinti Baltazarą – tą, kurį saugo Dievas, Kasparą – iždininką ir Merkelį – šviesos valdovą.

Vardadienį taip pat švenčia Arūnas – lietuviškai erelis, o senovės sanskrito kalba – aušra, deivė saulės vežėja. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 389 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,