Logo
 Spausdinti šį puslapį

Po didelių diskusijų pritarta Drevernos mokyklos pastatų perdavimui

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Drevernos pagrindinė mokykla. Redakcijos archyvo nuotr. Drevernos pagrindinė mokykla. Redakcijos archyvo nuotr.

Spalio 26-ąją – kaip ir kaskart paskutinį mėnesio ketvirtadienį vyko Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdis. Šįkart politikų darbotvarkėse buvo vos 24 klausimai ir 7 informacijos, kuriems apsvarstyti prireikė pusantros valandos. Posėdyje iš 27 narių nedalyvavo tik į komandiruotę išvykęs Raimondas Simonavičius. Didžiausias diskusijas posėdyje sukėlė klausimas dėl turto Drevernoje perdavimo valdyti pasitikėjimo teise Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centrui (GVJC).

 

Siūlė perduoti

Primename, kad nuo šių mokslo metų pradžios Drevernos pagrindinė mokykla nebeveikia, o jos turtas – pastatai ir sklypai nebėra naudojami. Posėdyje pristatytas sprendimo projektas, kuriuo norima perduoti Savivaldybės biudžetinei įstaigai GVJC patikėjimo teise valdyti ir naudoti Klaipėdos rajono savivaldybės turtą – Drevernos mokyklos pastatus ir priklausinius, esančius Mokyklos g. 1, Drevernoje. Aiškinamajame rašte nurodoma, kad iš viso įstaigai būtų perduodama virš 1000 kv. m. ploto pastatų, įskaitant šiltnamio, malkinės, katilinės, kiemo rūsio pastatus, taip pat kiemo statinius (lauko tualetas, šulinys, tvora, kiemo aikštelė).

Šiuo metu mokyklos pastatas yra Klaipėdos rajono Drevernos pagrindinės mokyklos-darželio balanse apskaitomas Savivaldybės turtas. Panaudos pagrindais per vasarą juo naudojosi amatininkų gildija „Krikragaa“. Pastatų išlaikymui per mėnesį reikia apie 2000 Eur., taip pat pastato administravimui reikalingi pavaduotojas ūkio reikalams (0,5 etato) ir darbininkas (0,5 etato).

 

Drevernos mokykloje šią vasarą vyko stovykla-kūrybinės dirbtuvės „Meninių dviračių invazija". Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Kokios veiklos būtų vykdomos?

GVJC kreipimesi merui nurodė, kad Drevernos mokykla taptų tarsi Klaipėdos rajono užimtumo ir menų inkubatoriumi, kuriame visus metus būtų vykdoma įvairiapusiška veikla: organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, menininkų plenerai, stovyklos vaikams ir jaunimui atostogų metu, saviraiškos būreliai ir studijos, neformaliojo švietimo programos. Veiklos būtų orientuotos į mažiau galimybių turinčius vietos gyventojus.

Spalio 10 d. vykusiame amatininkų gildijos „Krikragaa“ susirinkime taip pat buvo aptartos Drevernos mokyklos pastato naudojimo galimybės. GVJC direktorė Skaidra Karalienė išreiškė nuomonę, kad dėl blogo susisiekimo yra poreikis plėsti centro veiklas rajono kaimuose ir miesteliuose, o Drevernoje galėtų būti organizuojami turizmo, muzikos studijos, fotografijos, siuvinėjimo-dekoravimo būreliai. Amatininkų gildijos „Krikragaa“ prezidentas Mantvydas Vladas Vilys išdėstė savo viziją, kad pastate būtų galima atidaryti amatininkų rezidenciją, kurioje nuolat rotuotųsi jaunieji amatininkai ir menininkai: tekstilės, keramikos, drožinėjimo, muzikos instrumentų gaminimo, meninių objektų, tapybos, fotografijos, skulptūros. Jis taip pat sakė, kad Drevernoje organizuotų stovyklas bei plenerus susijusius su amatais. Gargždų atviro jaunimo centro direktorė Inesa Gaudutytė pasisakė, kad Drevernos mokyklos patalpose vykdytų atviro darbo su nemotyvuotu jaunimu veiklas, 2017 m. gruodžio mėnesį būtų atidaryta nauja atvira jaunimo erdvė.

Ekologų klubo „Žalioji Žemė“ atstovė Simona Stonkienė sakė, kad mokykloje vykdytų ekodirbtuves iš antrinių medžiagų, skaitytų viešas paskaitas apie rūšiavimo pagrindus, taip pat rengtų vasaros dienos ekostovyklas, atliktų užterštų teritorijų monitoringą, organizuotų talkas, ekologinių filmų vakarus. Jos teigimu, būtų galima atlikti Kuršių marių pakrantės vandens augalų, paukščių, vandens stebėjimus, laukinių gyvūnų pėdsekystę, organizuoti senųjų kapinių tvarkymą apylinkėse. Lietuvos šaulių sąjungos atstovas Ernestas Bukauskas taip pat pasisakė už vaikų stovyklų organizavimą, jis vykdytų sporto ir turizmo užsiėmimus su vaikais bei jaunimu.

Kreipimesi į merą rašoma, kad iš vykdomų veiklų ir patalpų nuomos planuojama gauti pajamas, kurios būtų investuojamos į pastato priežiūrą ir atnaujinimą, kūrybinių dirbtuvių kūrimą, priemonių pirkimą.

 

Drevernos mokykloje šią vasarą vyko stovykla-kūrybinės dirbtuvės „Meninių dviračių invazija". Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Pasisakė už daugiafunkcio centro kūrimą

Tarybos narys Egidijus Skarbalius posėdyje pristatė savo siūlymą – Drevernoje sukurti daugiafunkcį centrą, kuris sujungtų Kultūros centrą, darželį-mokyklą ir Gargždų jaunimo ir laisvalaikio centrą. Tai esą turėtų būti atskiras juridinis vienetas, besirūpinantis ugdymo, kultūrinių poreikių tenkinimu.

„Tai netrukdytų nei visuomeninėms organizacijoms nei kitoms institucijoms vykdyti veiklas. Galėtume turėti gražų pilotinį projektą, o jam pasitvirtinus, galėtume peržiūrėti visų mažų rajono gyvenviečių įstaigas“, – idėją pristatė Žemaičių frakcijos atstovas.

Jam antrino ir kolega Vaclovas Macijauskas, pritaręs, kad Drevernoje turi vykti ir kultūrinė, ir sportinė veikla. Jo nuomone, visur yra kalbama apie daugiafunkcių centrų steigimą, o Drevernoje tam yra itin palankios sąlygos: „Jaunimo ar kultūros centras vykdys renginius tose patalpose, bet šeimininkas turėtų būti vienas.“

 

Komisija nesvarstė

Opozicijos atstovas Nerijus Galvanauskas priekaištavo Savivaldybės administracijos direktoriui, kuris nesuorganizavo šio klausimo svarstymo Turto naudojimo komisijoje: „Vasario mėnesį prašiau sudaryti darbo grupę dėl šio pastato perspektyvų, man buvo pasakyta, jog yra nuolatinė Savivaldybės Turto komisija, kuri spręs, kas ten vyks.“

Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas patvirtino, kad šis klausimas nebuvo svarstytas šioje komisijoje, nes esą nebuvo gauta siūlymo. Tarybos narys Algirdas Liaudanskis teiravosi, ar nebūtų tikslinga išformuoti tokią neveiksnią komisiją.

„Buvo minčių ir „Hortivitai“, ir bendruomenei, bet kitų pasiūlymų nesulaukta, išskyrus šį, kurio sulaukta iš GVJC. Šis projektas savalaikis ir tikslingas. Privatizacija nereikalinga, nes Dreverna atgyja, nežinosime, gal ten ir mokyklos reikės už kiek laiko. O kiti pasiūlymai bus svarstomi“, – kalbėjo S. Karbauskas.

 

Prašė neskubėti ir atlikti „namų darbus“

Tarybos narys Dainius Šatkus posėdyje sakė, kad idėja yra tikrai gera, tačiau iš būsimo operatoriaus – GVJC – jis pasigedo veiklos plano.

„Mes turime stovyklaviečių ne vieną ir ne dvi, jos visos praktiškai pačios save išsilaiko, generuoja pajamas. Tegul operatorius padaro savo namų darbus, pavasarį pateikia mums savo veiklos planą, jeigu matysime argumentus ir skaičius įtikinamus, manau, mes čia visi vienbalsiai pritarsime šiai idėjai“, – kalbėjo politikas, pridūręs, kad avansu skirti lėšas nežinant rezultato nebūtų teisinga.

Jam pritarė ir bendrapartietė Audronė Balnionienė, pasiūliusi klausimo svarstymą atidėti: „Ar tikrai šiandien, spalio mėnesį, yra lemiama diena kai mes turime priimti šį sprendimą? Turime teisę mėnesį laiko dar kartą padiskutuoti, išgirsti svarbius siūlymus, niekas per tą laiką nepasikeis“.

N. Galvanauskas taip pat prašė išsamesnių diskusijų, nes perduodama ne 100 kv. m., bet 1000 kv. m. ploto patalpų. Esą pirmiausia turto valdytojams reikia įtikinti politikus, ar tikrai visi 1000 kv. ir yra reikalingi.

„Dabar norime patikti visiems, o turėsime nepjautas žoles, nes nebus lėšų išlaikyti. Susikvieskime verslininkus, bendruomenes ir diskutuokime“, – ragino Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas.

 

Drevernos mokykloje šią vasarą vyko stovykla-kūrybinės dirbtuvės „Meninių dviračių invazija". Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Valdantieji prašė pritarti

Valdančiosios daugumos atstovai ragino klausimo neatidėlioti, o palaikyti „iš apačios kylančias jaunimo iniciatyvas“.

„Krikragaa“ prezidentas jau yra įrodęs savo veikla, kad sugeba pritraukti meninę auditoriją. Pastatas itin tinkamas organizuoti plenerus, stovyklas, kurių trūksta rajone. Ateityje jaunimas gali užsidirbti ir netgi pelną turėti“, – įsitikinusi Tarybos narė Rasa Petrauskienė, pridūrusi, kad verslininkai žadėjo prisidėti prie projekto ir būti rėmėjais.

Tarybos narės Reginos Kernagienės teigimu, Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitete GVJC direktorė Skaidra Karalienė išsamiai papasakojo ir supažindino su būsima veikla: „Kaip šiandien nekyla klausimų dėl GVJC veiklos, esu įsitikinusi, jog dėl Drevernos mokyklos veiklos irgi nekils abejonių.“

„Pastatas tuščias jau dabar, iniciatyvą teikia jaunimas jau dabar ir mes turime priimti sprendimą, negalime laukti, kol pastatą reikės remontuoti, kol bus išdaužyti langai“, – posėdyje kalbėjo vicemerė Violeta Riaukienė. Ji pasidalino ir prieš metus Drevernos bendruomenių atstovų išsakytais nuogąstavimais, kad pastatas nebūtų privatizuotas, o iniciatyvos būtų palaikomos.

Jai antrino ir vicemerė Rūta Cirtautaitė, prašiusi palaikyti sprendimą.

„Patys kalbėdami, kad reikia jaunimui duoti iniciatyvas, susėdę šitam posėdy, viską paneigiame, prašome mėnesio, pusmečio... Su Priekule ką mes darėme? Irgi buvo iniciatyvos, kiek tempėme gumą? Galiausiai išaiškėjo, kad be reikalo pastatas stovėjo, o būtų jauni žmonės įsikūrę“, – poziciją posėdyje išreiškė R. Cirtautaitė.

Galiausiai diskusijos po balsavimo buvo nutrauktos ir pasiūlyti trys alternatyvūs sprendimo projektai.

Valdančioji dauguma buvo vieninga – 17 balsų už pasisakė už Drevernos mokyklos turto perdavimą Gargždų vaikų ir jaunimo laisvalaikio centrui, 1 politikas susilaikė, už klausimo atidėjimą balsavo 8 Tarybos nariai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,