Mano Gargždai



Švedijoje Savivaldybės ir gimnazijos atstovai stiprino bendradarbiavimo ryšius

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Nuotraukoje Jolita Latakienė ir Nijolė Gotlibienė (viduryje) su Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos moksleiviais ir jų mokytoja Alina Kalinauskiene (antra iš kairės). Dalyvių nuotr. Nuotraukoje Jolita Latakienė ir Nijolė Gotlibienė (viduryje) su Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos moksleiviais ir jų mokytoja Alina Kalinauskiene (antra iš kairės). Dalyvių nuotr.

Spalio 24−27 dienomis Švedijos miestelyje Vekšėje (Vaxjo) įvyko XIV Baltijos miestų sąjungos (UBC) Generalinė konferencija, kurioje dalyvavo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Nijolė Gotlibienė ir Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Jolita Latakienė. Baltijos miestų sąjunga, gyvuojanti jau 25-erius metus, vienija virš 100 miestų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Švedijos, Suomijos, Vokietijos, Norvegijos, Danijos, Rusijos.

 

Lietuvai Sąjungoje atstovauja Gargždai, Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Palanga ir Tauragė. Kiekvieno miesto-nario atstovai dirba bent dviejose iš 7 Sąjungos komisijų, kaip: Saugių miestų, Kultūros miestų, Tvarios plėtros miestų, Jaunimo miestų ir kitose. Gargždams Jaunimo miestų komisijoje atstovauja N. Gotlibienė, o Kultūros miestų komisijoje – J. Latakienė. Komisijų nariai posėdžiauja kontaktuodami tiek elektroninėje erdvėje, tiek tiesiogiai, susirinkę į darbo grupes ar posėdžius kuriame nors iš Sąjungos miestų. Šios Generalinės konferencijos metu Vekšėje taip pat vyko Komisijų posėdžiai, kurių metu buvo planuojama, kaip stiprinti bendradarbiavimo ryšius, siekiant tvarios Baltijos jūros regiono plėtros.

Kultūros miestų komisijoje buvo ne kartą akcentuota, kad per kultūros vyksmą plėtojama visuomenės komunikacija, kūrybiškumas, švietimas, įgyjama žinių, tausojama sveikata ir aplinka, skatinamas ekonomikos augimas. Komisijos posėdžių metu buvo pasidalinta gerąja kultūrinio bendradarbiavimo patirtimi (J. Latakienė pristatė mūsų bibliotekininkų inicijuotą lietuvių ir ukrainiečių jaunųjų lyderių ugdymui skirtą projektą ETNOBOOK), taip pat planuojama bendra veikla ateityje. Nutarta organizuoti kultūros bienales, kurios vyktų kas dveji metai kuriame nors iš Sąjungos miestų. Bienalių tematika kuo įvairiausia – nuo filmų retrospektyvos iki miesto pastatų sienų dekoravimo ar visiems gerai žinomo literatūros klasikos kūrinio teatrinio pastatymo įvairiomis kalbomis.

Jaunimo miestų komisijos posėdyje Generalinės konferencijos metu buvo aptariama dviejų metų veikla, kalbėta apie „Jaunimo programą 2030“, pristatytas Europos Sąjungos (EU) Baltijos jūros regiono tinklalapis S2W (School-to-Work – mokykla-darbui), kurio tikslas − stiprinti tarpvalstybinį Baltijos jūros regiono suinteresuotųjų šalių bendradarbiavimą švietimo ir darbo srityje, siekiant mokyklos nebaigusiems asmenims toliau tęsti mokymąsi kitomis formomis bei užkirsti kelią iškristi iš sistemos, ir plėtoti paramą pažeidžiamoms studentų/jaunimo grupėms. Tinklalapyje skelbiama informacija apie EU fondus, kvietimai dalyvauti įvairiose EU programose, partnerių paieška, svarbiausi dokumentai jaunimo klausimais (plačiau skaityti adresu: http://groupspaces.com/eusbsr-education/item/8449280).

Generalinėje konferencijoje taip pat dalyvavo 4 Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos abiturientai su mokytoja Alina Kalinauskiene. Jie Švedijoje viešėjo visą savaitę − dalyvavo UBC Jaunimo miestų komisijos inicijuotame ir Erasmus+ programos finansuotame projekte. Jaunimas sprendė Komisijų pateiktas problemines miestų tvarios plėtros užduotis ir savo pasiūlymus pristatė plenarinės sesijos „Rytojaus balsai“ metu. Svarbiausia, ką jaunimas akcentavo visuose savo sprendiniuose − siekis būti aktyviais, reikšmingais, lygiaverčiais visuomeninio gyvenimo dalyviais, ateities kūrėjais.

 

Jaunimas dalyvauja veiklose. Dalyvių nuotr.

 

Generalinės konferencijos Vekšėje plenarinių sesijų metu, kurios internetu buvo transliuojamos tiesiogiai, buvo priimtos rezoliucijos, kuriose akcentuojamas išskirtinis miestų vaidmuo tvarioje pasaulio plėtroje ateityje. Atsižvelgdama į pagrindinius iššūkius, su kuriais šiandien susiduria Europa, kaip populizmo ir nacionalizmo augimas, UBC Generalinė konferencija pabrėžė, kad Baltijos jūros regiono miestai laikosi Europos laisvių, demokratijos, lygybės, tolerancijos ir įvairovės principų. Šios demokratinės formos palaikymą privalo stiprinti vietos valdžia, nepriklausoma žiniasklaida bei kultūra.

Konferencijoje buvo išrinkta nauja UBC prezidentūra bei valdyba (Lietuvai jose atstovaus kauniečiai ir tauragiškiai), taip pat nuspręsta, kad kita Generalinė konferencija vyks 2019 metais Kaune. Baltijos miestų sąjungos prezidentu perrinktas Peras Bødkeris Andersenas iš Danijos.

Lietuvos miestų, priklausančių Sąjungai, atstovai susitarė aktyviau plėtoti bendradarbiavimo ryšius bei vykdyti UBC Komisijų veiklą ir Lietuvoje.

Plačiau apie Generalinę konferenciją: http://ubc.net/content/ubc-general-conference-called-tackling-populism-and-adopted-resolution-sustainable.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 312 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,