Logo
 Spausdinti šį puslapį

Gargžduose lankęsi ministrai dėmesį skyrė socialinėms problemoms

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Ministrai L. Kukuraitis ir B. Markauskas. Margaritos Norvilės nuotr. Ministrai L. Kukuraitis ir B. Markauskas. Margaritos Norvilės nuotr.

Praėjusį penktadienį Gargžduose lankėsi Seimo narys, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas bei socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Ministrai susitiko su Klaipėdos rajono savivaldybės vadovais, Administracijos skyrių vedėjais, įstaigų, nevyriausybinių organizacijų vadovais ir socialiniais darbuotojais. Kiek vėliau, Gargždų kultūros centre, ministrai atsakinėjo į rajono gyventojams rūpimus klausimus.

 

Lankysis ir kitų ministerijų atstovai?

Klaipėdos rajono savivaldybėje vykęs susitikimas pradėtas trumpu B. Markausko pasisakymu apie žemės ūkio ministerijos veiklą, planus, prioritetus, Vyriausybės darbą. Ministras ne tik tęsi savo pažadą kartą per porą mėnesių lankytis rajone, bet kalbina ir kitų ministerijų atstovus atvykti į susitikimus su gyventojais. Gargžduose jau lankėsi švietimo ministrės patarėjas, socialinės apsaugos ir darbo ministras, planuojama pasikviesti teisingumo bei kitų ministerijų atstovus.

Susitikime Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas žemės ūkio ministro teiravosi, kiek tikimasi gauti lėšų iš Europos komisijos ūkininkų dėl liūčių patirtiems nuostoliams padengti.

„Nenoriu suteikti didelių iliuzijų, nes kompensacijas gaus tik tie, kurie patyrė daugiau kaip 30 proc. nuostolių nuo paskutinių 5 m. vidurkio. Realūs patirti nuostoliai dėl derliaus netekimo – maždaug 48 mln. eurų. Pasakyti, kiek bus tiksliai kompensuojama, šiandien negaliu, tikimės iki naujų metų turėti bent jau sprendimą“, – situaciją pristatė žemės ūkio ministras.

Kartu su B. Markausku atvykęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pristatė savo atstovaujamos ministerijos prioritetus: socialinės nelygybės mažinimas, šeimų stiprinimas ir vaiko teisių apsauga, piliečių socialinės atsakomybės didinimas. Jis pasakojo apie skurdo mažinimo priemones, tokias kaip pajamų didinimas, mokesčių vienodinimas, mokestinė pertvarka, profesinių sąjungų stiprinimas, žmonių sąmoningumo didinimas.

„Žmonių sąmoningumą didinti padeda informavimo priemonės. Labai pasitarnavo „Vyšninių vokų“ akcija – 55-iems procentams žmonių, gavusių šiuos vokus, pakilo darbo užmokestis. Teigiamai suveikė ir vidutinio darbo užmokesčio skelbimas per „Sodrą“ – 2400 įmonių pradėjo mokėti didesnį darbo užmokestį“, – nuveiktus darbus pristatė L. Kukuraitis.

 

B. Markauskas trumpai pristatė žemės ūkio ministerijos veiklą. M. Norvilės nuotr.

 

Aptartos aktualios socialinės problemos

Po įžanginių ministrų kalbų susirinkimo dalyviai buvo pakviesti diskutuoti. Ministrai žadėjo, kad klausimus, į kuriuos atsakyti negalės, „parveš“ kompetentingiems specialistams. Su Savivaldybės vadovais ir kitais susitikimo dalyviais kalbėta apie socialinius būstus, pensijas, viešuosius darbus, žmonių įsiskolinimus, kaimo plėtros paramos programas, užimtumo didinimą ir kitas aktualijas.

„Mano nuomone, reikėtų ženkliai didinti paramą, įsigyjant pirmą būstą jaunoms šeimoms, dabar ji yra per menka. Taip pat reikėtų statyti daugiau socialinių būstų. Apie 100 rajono šeimų yra nepajėgios turėti savo būstą. Kaip joms dabar gyventi? Jos privalo emigruoti“, – diskusijai kvietė meras.

„Yra šeimų, kurios nei socialinio būsto gauna, nei gali įsigyti butą pagal kreditą. Svarstoma galimybė tokioms šeimoms, gyvenančioms regionuose, kompensuoti pirmąjį kredito įnašą. Tiesa, šis projektas dar derinamas, tobulinimas“, – klausimu plačiau pasidomėti žadėjo L. Kukuraitis.

Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė socialinės apsaugos ir darbo ministro teiravosi, kodėl senatvės pensijos keliamos nevienodai: „Kur jūs čia matote orią senatvę ir lygybę? Kur atskirties mažinimas tarp pensininkų?“

„Nuo spalio 1 d. buvo pakelta bazinė pensija visiems. Dabar pensijos augs procentais, eurais visiems bus skirtingai – kurie gauna didesnes pensijas, tiems kils daugiau. „Sodros“ sistema yra nepatraukli daug uždirbantiems, bet jei jie nedalyvaus – nebus pensijų visai. Gera žinia, kad senatvės pensija nebemažės, ji suindeksuota su darbo užmokesčio fondu, tai reiškia, kad ji kasmet bus keliama, pagal tai, kaip kils algos“, – aiškino socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Sutikimo metu socialinės srities situaciją Klaipėdos rajone ministrams pristatė Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskienė. Ji išsakė problemas, lūkesčius, norą, kad daugiau dėmesio būtų skiriama prevencinėms priemonėms: „Socialinių darbuotojų nuomone, reikėtų rūpintis, kad bėdų neatsitiktų, o ne kai atsitiko bandyti spręsti. Neramu, kad socialiniams darbuotojams daugėja funkcijų, o pajėgos yra menkos. Pasigendame ir ministerijos koordinavimo, funkcijų išaiškinimo, mažai esame kviečiami į pasitarimus, diskusijas.“

 

D. Gumuliauskienė išsakė socialinės srities problemas rajone. Klaipėdos r. sav. nuotr.

 

Rūpimi klausimai – panašūs

Po susitikimo su valdžios atstovais ministrai vyko į Gargždų kultūros centrą, kur susitiko su miesto bendruomene ir socialiniais darbuotojais. Gargždiškiams rūpėjo panašūs klausimai, kurie buvo keliami ir Savivaldybėje: senatvės pensija, socialinė parama, socialiniai būstai, verslo liudijimai, socialinių darbuotojų atlyginimai bei funkcijos ir kiti.

„Vieniems keliate pensiją 10, kitiems 50 eurų, tai yra neteisinga“, – skirtingu pensijos koeficientu piktinosi gyventoja.

„Pensijas žmonės jaučia ne procentais, bet eurais. Jūs esate teisi sakydama, kad tie, kurie skursta, gauna mažiau. Pensija susidaro iš dviejų dalių – bazinės pensijos, kuri mokama visiems, ir tos, kuri priklauso nuo darbo stažo ir turėtų pajamų iš darbo užmokesčio, čia ir atsiranda ta nelygybė. Nuo sausio 1 d. įsigaliojo indeksavimo įstatymas, pensija bus perskaičiuojama pagal to meto darbo užmokesčio fondą – darbuotojų skaičių padauginus iš vidutinio darbo užmokesčio. Indeksuojama ir bazinė pensija, ir ta, kuri gaunama nuo stažo bei gautų pajamų. Tam tikra nelygybė, nori nenori, egzistuoja“, – aiškino L. Kukuraitis.

Socialiniai darbuotojai ministro teiravosi, kaip jiems atkreipti į save dėmesį, kad būtų keliami atlyginimai.

„Kiekvienoje savivaldybėje yra skiriami pinigai socialinei sričiai, čia ir yra jūsų resursai kelti darbo užmokestį. Jums reikia kalbėti su savo savivaldybės valdžia, meru, taryba, ministerija gali kelti atlyginimus tik su socialine rizika dirbančiais žmonėms“, – teigė ministras.

„Tarybos nariai dažnai nemato socialinės srities prioritetų, nes tai yra sritis, kuri neduoda apčiuopiamos naudos greitai. Daugumoje savivaldybių socialinė sritis yra ta, iš kurios galima paimti lėšas. Ministerija, keldama darbo atlygį dirbantiems su socialine rizika, suteikia motyvą eiti pas valdžios atstovus su prašymu, kad ir kitai socialinių darbuotojų grupei būtų atitinkamai keliami atlyginimai“, – nuomonę išsakė Klaipėdos rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja D. Gumuliauskienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai domėjosi, kaip sekasi dirbti Vaiko teisių apsaugos skyriui, su kokiomis problemomis susiduriama, juos domino ir bendruomeninių namų globojamiems vaikams Lapiuose situacija.

„Lapiuose yra įdomi situacija, turime informacijos, kad bendrabutis pavirto į globos namus, ar yra teisybės?“ – domėjosi ministerijos atstovai.

„Tiesa, kad bendrabutyje gyvena vaikai, bet tai nėra socialinės sferos dalykas, ten gyvena vaikai, kurie darbo dienomis apsistoja bendrabutyje, o savaitgaliais išvyksta į namus. Mano nuomone, tokios įstaigos neturėtų būti, nes laikydami šį bendrabutį, mes žaidžiame savęs apgaudinėjimo žaidimą – vaikai tarsi auga šeimoje, bet iš tiesų jiems reikalinga pagalba“, – situaciją aiškino D. Gumuliauskienė.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,