Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Prisiminkime praeitį“ – netradicinė istorijos pamoka

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Dalyvių nuotr. Dalyvių nuotr.

Lapkričio 10 dieną Priekulės kultūros centro Agluonėnų skyriaus salėje vyko netradicinė istorijos pamoka-renginys, kuriuo Agluonėnų pagrindinės mokyklos bendruomenė pradėjo renginių ciklą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo 100-čiui.

 

Netradicinėje pamokoje „Prisiminkime praeitį“ išgyvenimais tremtyje dalijosi tremtinė Emilija Uktverienė. Ji jaunajai kartai jausmingai pasakojo apie tai, kaip 1941 metų birželio 14 dieną sovietų okupacinė valdžia pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus: „Į kiemą įvažiavo sunkvežimis, į namus įėjo enkavedistai, kurie pasakė, kad per valandą susiruoštume – važiuosime. Mus sugrūdo į gyvulinius vagonus, atsisėsti juose nebuvo galima, tik gulėti. Po 1,5 mėnesio kelionė buvo baigta – pasiekėme Krasnojarsko kraštą.“

Emilijos Uktverienės sukurtame filme pateikta ir skaudžių, ir džiugių akimirkų iš gyvenimo tremtyje. Taip pat pristatyta tremtyje siuvinėtų, nertų rankdarbių paroda.

Mūsų tremtinių istorija – dalelė didžiosios Istorijos, kurią krauju užrašė lietuvių tauta. Šią mintį toliau plėtojo renginyje dalyvavęs „Misija Sibiras 2017“ dalyvis Aurimas Rapalis. Jis mokinius supažindino su misijos dalyvių veikla, organizavo įdomią pilietiškumo pamoką, susiedamas praeitį, dabartį ir ateitį. A. Rapalio, jo draugų veikla ir darbai sužavėjo mokinius.

Renginyje skambėjo Klaipėdos rajono tremtinių choro „Atminties aidai“, vadovaujamo Reginos Česnauskienės, atliekamos dainos apie Lietuvą bei tremtį. Dainos sugraudino ne vieną.

Tremtinių sąjungos Klaipėdos rajono skyriaus pirmininkas Jonas Šatkus dovanojo Agluonėnų pagrindinės mokyklos bendruomenei knygų apie tremtį, o renginio metu pristatyta Emilijos Uktverienės sudaryta knyga-albumas „Čia susibėgo mūsų keliai“.

„Knygoje sudėtas tremtinių skausmas ir sielvartas bei laisvalaikio akimirkos”, – kalbėjo knygos sudarytoja. Ši knyga padovanota mokyklai.

Agluonėnų pagrindinės mokyklos direktorė Rima Gabalienė džiaugėsi, jog mūsų mokyklą aplankė garbūs svečiai, kurie visai mokyklos bendruomenei ne tik priminė skaudžias lietuvių tautos išgyventas akimirkas, bet ir akcentavo laisvės bei pagarbos praeičiai svarbą.

Renginio-netradicinės pamokos „Prisiminkime praeitį“ organizatorė istorijos mokytoja Birutė Adelė Studencova linkėjo gyventi harmonijos, taikos, ramumo, gerumo, vilties, drąsos ir teisybės mintimis bei nuoširdžiai dėkojo visiems už kartu praleistą laiką.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,