Logo
 Spausdinti šį puslapį

SIM kortelių registravimą siūloma keisti išmanesnėmis priemonėmis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtai išvadai dėl Seime svarstomo Lietuvos Respublikos elektroninių ryšių įstatymo projekto. Vyriausybės išvados projektas patikslintas atsižvelgiant į diskusijų su judriojo ryšio operatoriais rezultatus. Pakoreguotas įstatymo pakeitimas detaliai aptartas ir su policija bei Valstybės saugumo departamentu.

 

„Įvertinus visus už ir prieš, šiame etape nuspręsta atsisakyti išankstinio mokėjimo SIM kortelių registracijos, kaip priemonės nusikalstamų veikų prevencijai ir tyrimui. Ją keičiame alternatyvių šiuolaikiškų priemonių, kurios leistų efektyvinti nusikalstamų veikų prevenciją ir tyrimą, paketu. Siūlomos priemonės, grindžiamos IMEI blokavimu“, – sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Taip pat tikslinama duomenų, reikalingų įrenginio vietai nustatyti, apimtis – ji aktualizuojama atsižvelgiant į šiuolaikines technines galimybes ir policijos poreikius tiriant nusikalstamas veikas, vykdant prevenciją, teikiant pagalbą asmenims. Dėl šių nusikalstamų veikų tyrimui taikytinų alternatyvių priemonių buvo rastas sutarimas su operatoriais. Aktualiu išlieka klausimas dėl duomenų, reikalingų įrenginio vietai nustatyti, saugojimo termino.

VRM siūlo standartinį 6 mėnesių duomenų saugojimo terminą, tačiau judriojo ryšio operatorių atstovai norėtų terminą sutrumpinti iki 15 dienų. Vyriausybės sprendimu paliktas 6 mėnesių terminas, kurį dar turės patvirtinti Seimas.

Judriojo ryšio operatoriai Seimui galės pateikti aiškius ir pagrįstus argumentus, kodėl turėtų būti daroma išimtis iš bendro 6 mėnesių duomenų saugojimo termino. Dėl termino turėtų būti rastas optimalus sprendimas, kuris tenkintų nusikalstamų veikų tyrimo poreikius ir būtų techniškai įgyvendinamas operatoriams.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,