Mano Gargždai



„Krante“ – Šiaurės šalių bibliotekos savaitė su svečiais iš Suomijos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Renginio akimirka. V. Valaikės nuotr. Renginio akimirka. V. Valaikės nuotr.

Tradiciškai lapkritį Šiaurės šalių bibliotekų savaitės dvasia pasklinda po įvairias Šiaurės šalių mokyklas, darželius, neformaliojo ugdymo centrus. Lapkričio 13–19 d. vykusios Šiaurės šalių bibliotekų savaitės esminis akcentas – garsusis skaitymas, kurio metu garsiai skaitomos ištraukos iš tam tikrų Šiaurės šalių rašytojų knygų.

 

Šių metų savaitė – jau 21-oji ir šiemet ypatingas dėmesys skirtas Suomijai, mat ji netrukus švęs 100 metų nepriklausomybės paskelbimo jubiliejų, todėl visos šiais metais garsiai skaitomos ištraukos buvo iš suomių rašytojų knygų.

Sutapimas, kad būtent tą savaitę Gargždų „Kranto“ pagrindinėje mokykloje viešėjo tarptautiniam sporto projektui besiruošiantys svečiai iš Suomijos miestelio Kemio, o kūno kultūros mokytojo Giedriaus Ratkaus pakviesti į festivalio skaitymus, mielai sutiko dalyvauti. Vadovaujami anglų kalbos mokytojų V. Petkienės, S. Mineikienės, A. Jeriomenkienės bei R. Juodeikienės, 8b, 9a ir 10a klasių moksleiviai nekantraudami rinkosi į Šiaurės šalių bibliotekų savaitės susitikimą su svečiais, tikėdamiesi daugiau sužinoti apie Suomiją.

Susitikimo metu buvo kalbama apie Šiaurės šalių bibliotekų savaitės esmę ir reikšmę, prisimenami šių šalių rašytojai, o didžioji laiko dalis skirta svečiams. Mokiniams buvo įdomu sužinoti apie Suomijos paauglių skaitymo įpročius ir problemas, skaitymo tradicijas tenykštėse šeimose, pasmalsavo, kaip atrodo Suomijos mokyklos ir bibliotekos, kuo jos skiriasi nuo lietuviškųjų. Taip pat mielai atsakinėjo į svečių klausimus apie sportą ir sveikatą, judėjimo naudą ir poreikį.

Kasmet šis festivalis turi ir tam tikrą temą, šių metų tema – Šiaurės salos. Šiaurės šalyse yra nesuskaičiuojama gausybė salų, nuo pačių mažiausių iki didžiausios pasaulyje salos – Grenlandijos. Yra salų-valstybių, pavyzdžiui, Islandija, Danija. Alandų salos, Grenlandija ir Farerai – savarankiškos salos kitų valstybių sudėtyje. Todėl nieko keista, kad salos yra populiarus motyvas Šiaurės šalių dailėje, folklore, literatūroje.

Buvo įdomu pabandyti susieti geografiją ir literatūrą pamokoje, tad bibliotekininkės V. Valaikės paragintos, lietuvių kalbos mokytoja S. Sičiūnienė ir geografijos mokytoja A. Remeikienė parengė netradicinę integruotą pamoką, skirtą Šiaurės šalių bibliotekų savaitei paminėti. Per pamoką mokiniai žemėlapiuose žymėjo šiaurės šalis ir salas, garsiai skaitė tekstą, atliko literatūrines užduotis bei tekste ieškojo geografinės informacijos.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė mokyklos renginių plane įgyja vis didesnę reikšmę ir tarp mokinių jau tampa tradicija jos laukti, nes vėl pamokose bus kažkas neįprasto, netikėto.

 

Renginio akimirkos – V. Valaikės nuotraukose:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 584 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,