Mano Gargždai



Rajone bus tvirtinamos naujos vaikų maitinimo kainos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Šią savaitę Klaipėdos rajono savivaldybėje vyko pasitarimas dėl vaikų maitinimo darželiuose. Pasitarimo metu aptarta Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ patirtis sveikai maitinant vaikus, kitąmet prasidėsiantis vaikų maitinimas pagal naujus valgiaraščius visuose darželiuose bei kilsianti vaikų maitinimo kaina.

 

Nuo 2018 m. ikimokyklinio ugdymo įstaigose maitinimas bus organizuojamas pagal naują Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą. Pagal šiuos valgiaraščius Klaipėdos rajone iš viso bus maitinami 1928 vaikai. Gargždų lopšelis-darželis „Gintarėlis“ pirmieji išbandė naują valgiaraštį, pagal kurį maitinimas šioje įstaigoje organizuojamas jau nuo spalio 16 dienos.

Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktorė Alė Šimaitienė neslėpė, kad būti pirmiesiems – iššūkis, kurį padėjo įveikti Visuomenės sveikatos biuro specialistai, vaikų tėveliai ir pedagogai. Direktorė pasakojo, kad, norint pradėti vaikus maitinti sveikai, reikėjo pirkti nemažai naujų produktų, gaminti naujus patiekalus, net keisti darželio virėją.

Dar vienas iššūkis – dalis vaikų nėra pratę sveikai maitintis namie, ne visi pažįsta visas daržoves, patiekalus, todėl tėveliams ir pedagogams teko bendradarbiauti ir pasistengti, kad vaikai noriai valgytų sveiką maistą. Praėjus adaptacijos laikotarpiui, tiek pedagogai, tiek vaikai pripažino, kad sveikas maistas – skanesnis. Dabar jau valgiaraštyje nėra virtų dešrų. Vaikai valgo špinatus, kuskusą, įvairias daržoves, sveikus patiekalus.

„Atlikome tėvų apklausą ir galiu teigti, kad 95 procentai tėvų yra patenkinti nauju valgiaraščiu, sveika vaikų mityba. Nors ir yra keletas tėvelių, kurie teigia, kad jų vaikai nemėgsta tokio maisto ir jie nėra patenkinti pokyčiais, tačiau manome, kad sveika mityba ne tik daro teigiamą įtaką vaiko sveikatai, bet ir formuoja sveikos mitybos įpročius, kurie ateityje tik duos naudos. Gi vaiko sveikata – visų svarbiausia“, – teigia darželio direktorė.

Sveikas maitinimas pagal naujus valgiaraščius, kurie bus naudojami visose ikimokyklinio ugdymo įstaigose nuo kitų metų, kainuos šiek tiek brangiau. Pasitarimo metu vicemerė Violeta Riaukienė, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Liama Kaveckienė, Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius, Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktorė Alė Šimaitienė, Visuomenės sveikatos biuro direktorė Neringa Tarvydienė ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Živilė Skuodienė diskutavo ir dėl kilsiančios vaikų maitinimo kainos.

Šiandien Klaipėdos rajono savivaldybės ikimokyklinukų maitinimo kaina, palyginus su aplinkiniais rajonais, – viena mažiausių: lopšelyje vaiko maitinimas dienai kainuoja 1,51 Eur, o darželyje – 1,73 Eur. Įvertinus Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ patirtį, planuojama, kad preliminariai maitinimo kaina galėtų kilti apie 30–40 centų, pavyzdžiui, lopšelinuko maitinimas kainuotų apie 1,80 Eur, o darželinuko – 2,10 Eur.

Augant produktų kainoms organizuoti kokybišką sveiką vaikų maitinimą tampa beveik neįmanoma. Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė atkreipė dėmesį, kad nereikėtų koncentruotis vien tik į kilsiančią vaikų maitinimo kainą, bet ir į produktų kokybę, nes prioritetas vis dėlto – vaikų sveikata. Naują vaikų maitinimo kainą turės patvirtinti Klaipėdos rajono savivaldybės taryba gruodžio mėnesio posėdyje. Prieš tai darželių vadovai turėtų apskaičiuoti, kiek galėtų kainuoti maitinimas pagal naujus valgiaraščių reikalavimus, ir pasitarimuose nuspręsti, kokią maitinimo kainą siūlyti Savivaldybės tarybai. Vaikų maitinimo kaina ikimokyklinėse įstaigose kiltų nuo sausio 1 d.

Tam, kad būtų gaminama kuo daugiau sveikų patiekalų, reikia ne tik sveikų produktų, bet ir atitinkamos įrangos, todėl nutarta siūlyti įstaigų vadovams, Savivaldybės administracijos direktoriui sudarant 2018 m. biudžetą rasti galimybę skirti lėšų konvekcinių krosnių, plaktuvų daržovėms ir vaisiams įsigyti – iš viso per 50 050 eurų.

Konvekcinė krosnis pagal aprašo reikalavimus bus būtina maisto ruošimui nuo 2018 m. rugsėjo 1 d., o trintuvas daržovių sriuboms ir plaktuvas daržovėms ir vaisiams – jau nuo 2018 m. sausio 1 d. Trintuvams įsigyti prireiks 4 250 eurų.

„Nors lėšų reikalingai įrangai įsigyti, kad būtų galima gaminti sveikus patiekalus, prireiks nemažai, tačiau tikimės, kad tai iš tiesų pagerins vaikų sveikatą ir pripratins vaikus nuo mažens ja rūpintis, o juk tai tolimesnėje perspektyvoje svarbu ne vien sveikatai, bet ir mokymosi pasiekimams, darbingumui“, − sakė mero pavaduotoja Violeta Riaukienė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 141 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,