Logo
 Spausdinti šį puslapį

Energinio naudingumo reikalavimai naujai statomiems namams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos r. sav. nuotr. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Nuo 2018 m. sausio 1 d. nustatomi A+ klasės energinio naudingumo reikalavimai naujai statomiems namams. Apie tai kalbamės su Administracijos direktoriaus pavaduotoju Česlovu Banevičiumi.

 

Kas yra pastato energinis naudingumas? Kaip klasifikuojami pastatai pagal šį kriterijų?

Pastato energinis naudingumas – apskaičiuotas arba išmatuotas energijos kiekis, reikalingas patenkinti su įprastu pastato naudojimu siejamam energijos poreikiui, įskaitant energiją pastato šildymo, vėsinimo, vėdinimo, karšto vandens ir pastato apšvietimo reikmėms, t. y. energijos kiekis, reikalingas naudoti pastatui pagal jo paskirtį. Pastatai pagal energinį naudingumą klasifikuojami į 9 klases: A++, A+, A, B, C, D, E, F, G. A++ klasė laikoma aukščiausia, ji nurodo energijos beveik nevartojantį pastatą.

Su atitinkamos energinio naudingumo klasės pastatams keliamais reikalavimais galima susipažinti statybos techninio reglamento STR 2.01.02:2016 „Pastatų energinio naudingumo projektavimas ir sertifikavimas“ 1 lentelėje.

 

Nuo sausio 1 d. bus taikomi A+ klasės energinio naudingumo reikalavimai naujai statomiems pastatams. Kada jų privalu laikytis? Kaip teikiami prašymai  gauti statybą leidžiančius dokumentus?

Reikalavimų laikytis privalu tuo atveju, kai prašymas išduoti leidimą statyti naują statinį pateiktas po 2018 m. sausio 1 d., o kai statybą leidžiantys dokumentai (SLD) neprivalomi – statybos darbai pradėti po 2018 m. sausio 1 d. 

Prašymai išduoti SLD gali būti pateikiami tiesiogiai arba nuotoliniu būdu per Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“. Šioje sistemoje užregistruotas prašymas laikytinas pateiktu.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos teikė išaiškinimą, kad nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojus naujai Statybos įstatymo redakcijai, tais atvejais, kai teikiant prašymą išduoti SLD pateikiami ne visi privalomi dokumentai, SLD išdavimo procedūros nebėra stabdomos iki visų dokumentų pateikimo dienos, o atitinkamas prašymas iškart pažymimas kaip nepriimtas. Taigi surinkus visus privalomus dokumentus prašymas išduoti SLD turėtų būti teikiamas iš naujo.

 

Kaip ir kada statinys turi būti įregistruotas nekilnojamojo turto registre?

Nebaigtas statyti ar rekonstruoti ypatingasis ar neypatingasis statinys ir daiktinės teisės į jį, taip pat nebaigtas rekonstruoti į ypatingąjį ar neypatingąjį statinį nesudėtingasis statinys ir daiktinės teisės į jį ne vėliau kaip per 3 metus nuo statybą leidžiančio dokumento išdavimo pradžios turi būti įregistruoti Nekilnojamojo turto registre Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos išduotos pažymos apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių pagrindu, o išardytas Nekilnojamojo turto registre registruotas nebaigtas statyti ar rekonstruoti ypatingasis ar neypatingasis statinys, taip pat nebaigtas rekonstruoti į ypatingąjį ar neypatingąjį statinį nesudėtingasis statinys gali būti išregistruoti iš Nekilnojamojo turto registro Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos išduotos pažymos apie tai, kad nebaigtas statyti ar rekonstruoti statinys nugriautas, pagrindu.

Pasikeitę nebaigto statyti ar rekonstruoti statinio kadastro duomenys Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos išduotos pažymos apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių pagrindu Nekilnojamojo turto registre tikslinami ne rečiau kaip vieną kartą per 5 metus nuo nebaigto statyti ar rekonstruoti statinio įregistravimo Nekilnojamojo turto registre.

 

Kokios gali būti taikomos sankcijos už reikalavimų nesilaikymą, pavyzdžiui, neįregistravimą laiku? Kiek skiriama baudų?

Sankcijas taiko Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos prie Aplinkos ministerijos pareigūnai. NTR tvarkos pažeidimas užtraukia baudą nuo 130 eurų iki 300 eurų.

Per 2017 metų I pusmetį pagal Administracinių nusižengimų kodekso straipsnį 3571 „Statinių ir daiktinių teisių į juos registravimo ir statinių kadastro duomenų tikslinimo tvarkos pažeidimas“ Klaipėdos rajone buvo surašyti 3 administracinių nusižengimų protokolai.

Daugiau informacijos  www.vtpsi.lt.

Dėl statybą leidžiančių dokumentų išdavimo prašome konsultuotis Savivaldybės administracijos Leidimų ir licencijų skyriuje, tel.: 8 618 86 005, (8 46) 47 08 98, el. p.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,