Logo
 Spausdinti šį puslapį

Naujo priestato statyba ar pastato rekonstrukcija?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos nuotr. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos nuotr.

Planuojate statyti priestatą? Inspekcijos specialistai primena, kad priestato statyba atitinka naujo statinio statybai taikomus reikalavimus, jeigu statybos darbų metu nekeičiamos esamo pastato laikančiosios konstrukcijos. Statinio laikančiųjų konstrukcijų keitimo ar perstatymo atveju, privalu laikytis pastato rekonstravimui taikomo reglamentavimo.

 

Statybos techniniame reglamente „Statinio statybos rūšys“ nurodoma, kad naujo statinio statyba galima tik žemės paviršiuje, kuriame nėra kitų statinių, taip pat siekiant pristatyti prie esamo statinio antžeminį ar požeminį priestatą, neperstatant ir nepertvarkant esamo statinio laikančiųjų konstrukcijų. Taigi, pastato, prie kurio planuojamas priestatas, laikančiosios konstrukcijos negali būti silpninamos, stiprinamos ar kitaip keičiamos. Šie reikalavimai taikomi net ir naudojant esamo pastato elementus. Tad atremiant naujai statomo priestato denginio sijas ant esamo pastato kolonų (nekeičiant ir nepertvarkant esamo denginio konstrukcijų) priestato statyba taip pat būtų traktuojama kaip naujo statinio statyba.

Reglamente statinio rekonstrukcija apibrėžta kaip esamo statinio laikančiųjų konstrukcijų perstatymas, padidinant arba sumažinant bet kuriuos statinio išorės matmenis. Laikoma, kad laikančiosios konstrukcijos perstatomos, kai prie statinio arba tarp dviejų statinių pristatomas priestatas, o dėl šio pristatymo keičiamos esamo statinio laikančiosios konstrukcijos. Tad jeigu dėl laikančiųjų konstrukcijų perstatymo pasikeičia statinio išorės ilgis, plotis, aukštis ar skersmuo, taikomi pastato rekonstrukcijos reikalavimai.

Tiek naujo statinio statybai, tiek esamo pastato rekonstrukcijai, privaloma iš savivaldybės administracijos gauti statybą leidžiantį dokumentą. Bendruoju atveju, statinio savininkas gali gauti statybą leidžiantį dokumentą rekonstruoti jam priklausantį statinį, jeigu tuo nepažeis specialiųjų teritorijų planavimo reglamentų ir kitų rekonstrukcijai taikomų reikalavimų. Jeigu sklypas valdomas bendros nuosavybės teise, norint gauti dokumentą, kuris leis vykdyti statybos darbus, reikalingi visų savininkų ar valdytojų rašytiniai sutikimai.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,