Mano Gargždai



Savaitgalį pasveikinsim žiemą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi S.Gulbino fotografija Asociatyvi S.Gulbino fotografija

Nelaukiantys žiemos pasidžiaugė neįprastai šiltais gruodžio orais – Lietuvoje buvo teigiama net 4–5 laipsnių mėnesio vidutinės oro temperatūros anomalija.

Pirmoji Kalėdų diena Palangoje, Biržuose, Utenoje ir Ukmergėje buvo pati šilčiausia per stebėjimų laikotarpį. Pietvakarių srautai ir pirmąjį sausio dešimtadienį dar ginė šilumą į Vidurio bei Rytų Europą. Mūsų šalyje šią savaitę termometrai rodydavo 4–7 laipsnius šilumos, o sausio 7 d. aukščiausia oro temperatūra vietomis šoktelėjo iki 9 laipsnių. Šalčiausia šį sausį buvo naujametė naktis, kuomet vietomis temperatūra nukrito iki minus 4–6 laipsnių. Pastarąją savaitę net ir naktimis laikėsi teigiama temperatūra, kuri vos keliais laipsniais buvo žemesnė nei dienomis.

Skaitmeninių modelių prognozės pagaliau turėtų praskaidrinti ir žiemos mėgėjų nuotaiką. Apie artėjančius orų pokyčius penktadienį, sausio 10 d., liudys stiprėjantys vėjai, kuriuos sukels nuo D. Britanijos atslenkantis aktyvus ciklonas. Penktadienį pirmoje dienos pusėje gūsiai pajūryje gali siekti 22–25 m/s. Šiluma iš mūsų regiono pasitrauks penktadienį popiet, kai minėtas žemo slėgio sūkurys atsisuks vakarine, šaltąja, savo puse. Todėl penktadienio nakties ir dienos temperatūra išliks panaši, tarp 2–7 laipsnių šilumos. Prognozuojama daugiau lietaus: naktį gausiau lis pajūryje, o dieną – šiaurinėje šalies dalyje. Vėlai vakare šiauriniuose rajonuose lietus maišysis su šlapdriba, vietomis galimas ir plikledis.

Šeštadienio naktis dar vėjuota ir drėgna: vyraus lietus, tačiau, atsisukus šiaurės vakarų vėjui, šalies šiauriniuose regionuose jis maišysis su šlapdriba. Naktį atšals iki 1–3 laipsnių šalčio, tik pajūryje išliks silpnai teigiama temperatūra. Įdienojus priartės nauja drėgmės zona iš vakarų ir temperatūra vėl pakils šiek tiek aukščiau virš nulio. Vakarop ji ims sparčiau kristi, tuomet reikėtų pasisaugoti plikledžio. Ciklonui slenkant per Lietuvą rytų link, kritulių nestigs visoje šalyje – pajūryje bei pietiniuose rajonuose vyraus lietus, o tolstant į šiaurės rytus, labiau tikėtina šlapdriba ar sniegas.

Žiemą primenančius orus sinoptikai prognozuoja sekmadienį. Sekmadienio naktis kontrastinga – pajūris ir pietiniai rajonai bus po tirštų debesų skraiste, o į šiaurės rytinius regionus toliau skverbsis šaltis nuo Skandinavijos. Vakariniuose, labiau debesuotuose rajonuose termometrai rodys artimą nuliui temperatūrą, rytiniuose 3–4 laipsnius šalčio, dieną daug kur laikysis 0–4 laipsnių šaltukas. Sekmadienio dieną daugės pragiedrulių šalies šiaurinėje pusėje, rytiniai ir pietiniai šalies rajonai vis dar išliks ciklono įtakoje, ir sniego čia bus daugiau.

Nauja savaitė prasidės aukštesnio slėgio srities stiprėjimu virš Skandinavijos, todėl kritulių bus mažiau ir jie bus trumpo pobūdžio. Pirmadienio naktis, esant pragiedrėjimams, dar labiau atšals, šiauriniuose regionuose numatoma apie 10 laipsnių šalčio, daug kur laikysis 5–8 laipsniai šalčio, pajūryje apie minus 3 laipsnius, dieną irgi bus neigiama 2–7 laipsnių temperatūra. Šiek tiek šalčiau bus antradienį, o savaitės viduryje pietiniuose rajonuose gausiau pasnigs.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 291 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,