Logo
 Spausdinti šį puslapį

Po aistringų diskusijų pritarta skulptūros „Amber O“ pastatymui

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Autorius Vytautas Karčiauskas prie savo darbo mero apdovanojimų vakare. Klaipėdos r. sav. nuotr. Autorius Vytautas Karčiauskas prie savo darbo mero apdovanojimų vakare. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Lapkričio 30 d. Tarybos posėdyje itin karšta buvo svarstant klausimą dėl naujos skulptūros – „Amber O“ su stiklo kubu – pastatymo Gargžduose, planuojamame rekonstruoti skvere Klaipėdos g. prie knygyno. Aiškiai išsiskyrė politikų nuomonės – opozicijos atstovai buvo įsitikinę, kad klausimą valdančioji dauguma „stumia“ skubotai, o ir vieta skulptūrai nėra tinkama.

 

Vietą pasiūlė darbo grupė

Skulptoriaus Vytauto Karčiausko kurta 2,46 m aukščio kompozicija yra pagaminta iš plieno inkrustuoto gintaru (panaudota apie 3,6 kg gintaro), viduje įmontuotas LED apšvietimas. Ši arka buvo sukurta dar 2012 metais ir eksponuota Lietuvos paviljone pasaulinėje parodoje „EXPO 2012 YEOSU“ Pietų Korėjoje. Kadangi buvo pradėta svarstyti apie skulptūros pastatymą lauke, sumanyta ją įrėminti 3,2 m diametro grūdinto stiklo kube.

Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis informavo, kad buvo sudaryta darbo grupė dėl skulptūrų įsigijimo ir vietos parinkimo, ji svarstė alternatyvas, kur galėtų stovėti tokia skulptūra.

Jo teigimu, buvo svarstytos kelios galimos vietos: ant Kalniškės piliakalnio, aikštėje prie Gargždų kultūros centro, parke, minėtame skvere. Piliakalnį teko atmesti, nes buvo gautas neigiamas atsakymas iš Kultūros paveldo departamento. Darbo grupėje, pasak G. Bareikio, buvo apsispręsta, kad skulptūra turi būti miesto centre – labiausiai matomoje vietoje, nes jos uždarymas erdvėje ribotų lankomumą.

 Kultūros vedėjas taip pat informavo, kad buvo nupirkta skulptūros vertinimo paslauga. Vertinimą atliko prof. habil. dr. Vladas Žulkus ir ekspertė, menotyrininkė Kotryna Džilavjan, skulptūros „Amber O“ recenziją pateikė architektas Arūnas Kilišauskas. Vertintojai pripažino, kad skulptūrinė kompozicija yra unikali, originali, vienetinė – antros tokios pasaulyje nėra, ji vertinga meniniu aspektu.

„Už tokią kainą alternatyvaus kūrinio nėra“ – vertinimo išvadas citavo G. Bareikis.

Tiesa, architekto Arūno Kilišausko nuomone, skulptūra turėtų būti eksponuojama vidinėje erdvėje, nes skulptūros „Amber O“ su stiklo kubu eksponavimas Gargždų miesto viešojoje erdvėje reikalautų daugiau priežiūros: savo įtaką darytų dulkės, lietuviška oro temperatūra ir drėgmės kaita. Ant santykinai plokščio stiklo kaupsis nešvarumai, kurių nuolat nevalant, anot A. Kilišausko, nebus išvengta pažaliavimų ir koncentruotų nuovarvų. Architektas siūlė dvi viešas vidines erdves, tinkamas skulptūros eksponavimui: Gargždų kultūros centro erdvė, kurioje ekspozicija galėtų būti integruota į numatomo rekonstruoti pastato vestibiulį, arba Klaipėdos rajono savivaldybės laiptinės holo erdvė.

 

„Amber O" su stiklo kubu „Kubo magija" planuojama statyti rekonstruotame skvere Klaipėdos g. V. Karčiausko vizualizacija

 

Tinkama eksponavimui viduje

Tarybos narė Aušra Norvilienė posėdyje pritarė, kad skulptūra yra meniškai ir kultūriškai vertinga, tačiau suabejojo, ar tikrai tinkamai parinkta vieta, skulptūros eksponavimo būdas. Ji atkreipė dėmesį, kad architektas taip pat siūlė eksponuoti viduje.

„Kam reikalingas stiklinis gaubtas, kuriam reikės daug priežiūros? Kas jį prižiūrės? Architektų pastabose nurodyta, kad mūsų oro sąlygomis jis pavirs į apšerkšnijusį ir pažaliavusį nuo vandens kažkokį daiktą, bet ne meno kūrinį. Uždaryti šį objektą į stiklinį narvą – anksčiau laiko išleisti į pensiją skulptūrą“, – nuomonę išsakė politikė, raginusi neskubėti ir klausimą dar kartą atsakingai apsvarstyti.

Tarybos narys Vaclovas Macijauskas susirūpino, ar „mikroklimatas stiklo kube tikrai tinka medžiagai, iš kurios pagaminta skulptūra.“ Atsakydamas į užklausą, G. Bareikis informavo, kad klausimas ne kartą nagrinėtas su autoriumi, jis problemos neįžvelgė.

 „Tokius kūrinius rūdys tiktai papuošia“, – sakė Kultūros skyriaus vedėjas.

Skulptūros tinkamumu lauko erdvei abejojo ir Žemaičių frakcijos atstovas Egidijus Skarbalius. Jis pastebėjo, kad darbas buvo sukurtas ir skirtas eksponavimui patalpose.

„Jo uždavinys buvo – vartai į anapusybę, praėjus pro šiuos vartus, žmogų turėtų aplankyti laimė, mes ją uždarome į dėžę“, – mintis dėstė E. Skarbalius, siūlydamas meninę kompoziciją įkurdinti Savivaldybės pastate ir taip pagerinti Lietuvos laimės indeksą.

 

Kodėl būtent ši skulptūra?

Tarybos nariui Algirdui Liaudanskiui užkliuvo, kad Savivaldybė skuba įgyvendinti kitus skulptūrų projektus, neįgyvendinusi anksčiau planuotų. Jis priminė Tūkstantmečio skulptūros idėją prie Gargždų ligoninės ir jos fiasko. A. Balnionienė priekaištavo, kad klausimas nebuvo pristatytas komitete laiku ir nesvarstytos kitų skulptūrų alternatyvos, tik šis vienas variantas.

„Ši skulptūra Klaipėdos rajone yra nuo praėjusių metų rudens. Kas inicijavo šį atsiradimą? Kas kokius pažadus yra davęs, kad ieškota būdų ją nupirkti?“, – skaidrumu šiame procese abejojo Liberalų sąjūdžio atstovas Aivaras Vasylius.

Kultūros skyriaus vedėjas paaiškino, kad skulptūra Klaipėdos rajone atsirado organizuojant praėjusių metų mero apdovanojimų vakarą, toks buvo režisieriaus sumanymas papuošti erdvę. Esą nuo to laiko buvo pradėta „diskutuoti su menininku, kad skulptūra galėtų ne tik vieną vakarą papuošti, bet džiuginti ir ilgą laiką Klaipėdos rajono žmones.“

Į klausimą, kodėl pasirinkta būtent ši skulptūra, G. Bareikis atsakė: „Ieškota būdų, nes tai pagaminta skulptūra, kitas kelias – skelbti idėjos konkursą, už tai mokėti pinigus. Prisiminkime Tūkstantmečio skulptūros odisėją ir rezultatą.“

Toks atsakymas A. Balnionienei sukėlė šypseną – esą Lietuvoje yra ir daugiau pagamintų skulptūrų, ji ragino valdančiosios daugumos atstovus diskutuoti dėl vietos ir išimti klausimą iš darbotvarkės: „Valdančioji dauguma, negalvokite, kad gyvenate stikliniame kube ir niekas nieko negirdi, kas pas jus vyksta. Yra žmonių turinčių savo nuomonę.“

Diskutuoti, neskubėti ir tartis taip pat ragino ir V. Macijauskas, patikinęs, kad tikrai nėra prieš šią skulptūrą ir pripažįsta autoriaus V. Karčiausko talentą, tačiau nori, kad viskas vyktų „civilizuotai ir laiku“.

Meras patikino, kad klausimas negali būti išbrauktas iš darbotvarkės, nes buvo patvirtintas posėdžio pradžioje. Galiausiai, valdantieji pademonstravo vienybę – už pritarimą Gargždų kultūros centrui statyti skulptūrinę kompoziciją „Amber O“ su stiklo kubu „Kubo magija“ skvere prie knygyno balsavo 15 politikų iš 26. Posėdyje nedalyvavo tik Tarybos narys Albinas Klizas.

 

Netrūko replikų

Svarstant šį klausimą ir po balsavimo netrūko įvairių replikų. V. Macijauskas prisiminė, kad klausimas dėl „Bangos“ skulptūros vos nesugriovė koalicijos ir galėjo lemti nestabilumą rajono valdžioje.

„Ar daugumoje esate susitarę? Ar nebus to nestabilumo, kuris buvo aną kartą?“, – merą provokavo Žemaičių frakcijos atstovas.

„Jeigu būtume formavę naują koaliciją, Žemaičius būtume pakvietę“, – į užklausą atrėžė V. Dačkauskas, kiek vėliau pridūręs, kad „stipri dauguma – stipri Lietuva“.

Jis ragino opozicijos atstovus prisiminti, su kokia „jėga buvo „stumiama“ „Bangos“ skulptūra“, esą net teko skelbti neeilinį posėdį, buvo grasinta policija.

Į tokius pasakymus apie galimus grasinimus opozicijos atstovai reagavo kategoriškai nesutikdami.

 

Skulptūros įsigijimui ir įrengimui iš Savivaldybės biudžeto 2018 m. skirta 50 tūkst. eurų, dar 3 tūkst. eurų atsiėjo skulptūrinės kompozicijos vertinimo paslauga.

Primename, kad Gargždų centre Klaipėdos g. esančio skvero tvarkymo darbų konkursą laimėjo UAB „Išskirtinio būsto statyba“. Akmenėje registruota įmonė darbus ketina atlikti už kiek daugiau nei 130 tūkst. eurų.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,