Mano Gargždai



Organizuojantiems renginius Klaipėdos rajone – naujos taisyklės

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėdos rajono viešojo naudojimo teritorijose vykstantiems komerciniams ir nekomerciniams renginiams organizatoriai turi gauti Savivaldybės išduodamus leidimus. Leidimo nereikės nekomerciniams renginiams, kuriuose numatomas dalyvių skaičius – iki 100 žmonių. Tokie sprendimai buvo priimti lapkričio 30 d. vykusiame Tarybos posėdyje, patvirtinus naujas renginių organizavimo taisykles, kurios nebuvo keistos nuo 2004 metų.

 

Rinkliava – ne visiems

Naujai patvirtintose taisyklėse yra pateikiamos sąvokos, atskiriančios komercinius ir nekomercinius renginius. Komercinis renginys – organizuojamas viešojoje vietoje ir į kurį patekimas yra mokamas arba renginiu siekiama finansinės naudos. Nekomercinis renginys – priešingai – yra nemokamas ir juo nesiekiama finansinės naudos. Taisyklėse nurodoma, kad už leidimo komerciniam renginiui išdavimą Klaipėdos rajono savivaldybei priklausančiose ar valdytojo teise valdomose viešojo naudojimo teritorijose renginio organizatoriai turi sumokėti Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nustatytą vietinę rinkliavą. 

Nedideliems komerciniams renginiams (iki 100 žmonių), kurių trukmė iki 3 val., reikia mokėti 28 Eur., nuo 3 iki 6 val. – 57 Eur., ilgesniems nei 6 val. – 115 Eur. Dideliems komerciniams renginiams (virš 100 žmonių), kurių trukmė 3 val. ši rinkliava yra 43 Eur., nuo 3 iki 6 val. – 86 Eur., daugiau nei 6 val. – 144 Eur.

Tiesa, yra išimtis. Nuo rinkliavos atleidžiami tie komercinių renginių, kuriuose vyksta sporto varžybos, propaguojamas menas, sportas ar sveikas gyvenimo būdas, nėra prekiaujama alkoholiniais gėrimais, organizatoriai bei valstybės ir savivaldybių institucijos, jeigu jos yra pagrindinis renginio organizatorius.

Leidimų ir licencijų skyriaus vedėja Daiva Dilytė pabrėžė, kad rinkliava netaikoma privačiuose žemės sklypuose organizuojamiems renginiams.

Renginio organizatorius, norintis įsigyti Leidimą organizuoti renginį, raštu ar elektroninėmis priemonėmis, tiesiogiai arba per kontaktinį centrą (https://messagebox.verslovartai.lt) Savivaldybės administracijos direktoriaus vardu pateikia prašymą ne vėliau kaip prieš 10 darbo dienų ir ne anksčiau kaip prieš 6 mėnesius iki renginio.

Pasiteiravus, ar apibrėžimas dėl planuojamo dalyvių skaičiaus nesuteikia organizatoriams laisvės savaip interpretuoti situaciją, D. Dilytė sakė, kad leidimus turėtų išsiimti visi, kuriems rūpi renginio tvarka.

„Be abejo, tu niekada nežinosi iš anksto, koks atvyks žmonių skaičius, todėl geriau leidimą išsiimti ir tvarka bus užtikrinama, įsijungs ir policija“, – komentavo Savivaldybės specialistė.

 

Nerimavo dėl autokroso trasos ir atidėtų renginių

Tarybos narys Martynas Pocius posėdyje kėlė klausimą dėl leidimo organizuoti varžybas Gargždų karjerų autokroso trasoje, kuri nėra oficialiai registruota.

Kultūros skyriaus vedėjas Gintautas Bareikis paaiškino, kad „leidimą jie (varžybų organizatoriai – aut. past.) gaudavo, nes derinama su federacija, policija, vietos valdytoju. Organizatorius įrodo, kad vieta yra tinkama vykdyti tas veiklas.“

Tarybos narys Egidijus Skarbalius bandė išsiaiškinti, kaip bus, jeigu bendruomenės renginys dėl oro sąlygų bus nukeliamas į kitą dieną. Esą prašymą pateikti reikia ne mažiau nei prieš 10 darbo dienų, todėl nukėlus renginį, gali būti nespėta gauti leidimo.

Jis buvo įsitikinęs, kad patys griežčiausi reikalavimai turi būti taikomi masiniams renginiams, kuriuose prekiaujama alkoholiu, pavyzdžiui, Karklės festivaliui, tačiau, politiko manymu, taip reguliuoti kiekvienos bendruomenės šventę tikrai nėra tikslinga.

 

Įžvelgė biurokratizmą ir iniciatyvų stabdymą

Tarybos narys Nerijus Galvanauskas buvo įsitikinęs, kad reikalavimas gauti Savivaldybės leidimus VšĮ „Gargždų futbolo“ ar Gargždų sporto mokyklos organizuojamiems vaikų turnyrams, kuriose dalyvaus daugiau nei 100 dalyvių, apsunkintų įstaigų darbą.

„Užsibiurokratinsime“ tiek, kad patys nukentėsime nuo tų dalykų“, – atleisti nuo šio reikalavimo įstaigas, kurios užsiima švietėjiška sporto veikla siūlė Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas.

Tarybos narys Vaclovas Macijauskas taip pat prašė neskubėti ir klausimą atidėti, išsprendžiant niuansus dėl sporto veiklos ir pakoreguojant taisykles.

„Jeigu pradėsime šitaip pardavinėti kiekvieną susirinkimą ir mokyklos renginuką, mes šitiems žmonėms, kurie savanoriškai organizuoja, užkrausime papildomą darbą. Bandykime žmones aktyvinti, o ne stabdyti“, – prieš naująją leidimų tvarką pasisakė politikas.

Atsižvelgdama į išsakytas pastabas, Leidimų ir licencijų skyriaus vedėja Daiva Dilytė pasiūlė į taisykles įtraukti punktą, kad leidimas neprivalomas ir sportinėms varžyboms, vykstančioms tam skirtuose stadionuose.

Galiausiai 14 Tarybos narių balsais naujos renginių organizavimo taisyklės su pasiūlytais pakeitimais buvo patvirtintos. Už atidėjimą balsavo 9 politikai.

„Kartais reikia nulipti nuo principo kėdutės ant proto kėdutės, nes sprendimai priimami rajono gyventojams, o ne iš principo, kas ką turi daryti“, – valdančiosios daugumos sprendimu piktinosi Audronė Balnionienė.

„Geriau kažkoks sprendimas negu joks“, – į repliką atsakė meras.

 

Savivaldybės administracijos leidimo reikia renginiams, organizuojamiems viešojo naudojimo teritorijose: savivaldybės teritorijoje esančiai valstybei ar savivaldybei nuosavybės teise priklausančioje ar kitais pagrindais valdomoje teritorijoje (gatvės, aikštės, skverai, parkai, pėsčiųjų takai, paplūdimiai bei jų prieigos ir kitos žmonių susibūrimo vietos) ir fizinio ar juridinio asmens nuosavybės teise ar kitais pagrindais valdomuose žemės sklypuose.

Vieši renginiai gali vykti nuo 8 val. iki 23 val. (vaikams ir nepilnamečiams skirti renginiai – iki 22 val.), o grojimas ir garso transliavimas – nuo 9 iki 22 val., penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais  –  nuo 9 val. iki 23 val. Renginių laikas gali būti pratęstas tik Savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu.

Visas taisykles galite peržiūrėti ČIA.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 117 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,