Mano Gargždai



Vėžaitiškiams – paskutinė kompensacija už šildymą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Lapkričio 30 d. Tarybos posėdyje Klaipėdos rajono politikai pritarė, kad Vėžaičių miestelio daugiabučių namų gyventojams 2017–2018 metų šildymo sezono metu būtų dalinai kompensuojama centralizuotai tiekiamos šilumos kaina. Tokia praktika šiame miestelyje taikoma nuo 2009 metų, kol UAB „Klaipėdos rajono energija“ išmokės paskolą už investicijas. Vidutiniškai šiam tikslui kasmet prireikdavo apie 17 tūkst. Savivaldybės biudžeto lėšų. Tiesa, šilumos tiekėjas šį rugpjūtį jau baigė investicijų grąžinimą, todėl sprendimas dėl kompensavimo Tarybos posėdyje buvo priimtas paskutinį kartą.

 

Pamiršo perskaičiuoti kainas

Vėžaičių miestelio gyventojai spalio mėnesį kreipėsi į Savivaldybės merą ir administraciją dėl centralizuotai tiekiamos šilumos kainos dalinio kompensavimo. UAB „Klaipėdos rajono energija“ vėžaitiškiams skaičiuoja didesnę kainą dėl grąžinamų investicijų.

Tiesa, posėdyje politikus piktino, kad įmonės atstovai „pamiršo“ pranešti, kad investicijų gražinimas buvo baigtas – 2017 m. rugpjūčio mėnesį sumokėtas paskutinis įnašas.

„Keista, kad įmonės vadovas užmiršo, kad baigėsi mokėjimai bankui, pamiršo pateikti prašymą Tarybai ir Energetikos komisijai“, – susidariusia situacija stebėjosi Tarybos narys Aivaras Vasylius.

Kaltų, kad bazinė kaina neperskaičiuota, ieškojo Vaclovas Macijauskas: „Kas atsakingas, kad pasibaigus investicijų grąžai, nebuvo pateiktas ir patvirtintas bazinis tarifas?“

„Bazinė kaina yra tvirtinama ne mažiau negu 3-ims ir ne ilgiau nei 5-iems metams. Metinė kaina galiojanti, nustatyta pavasarį. Jokio kito įpareigojimo perskaičiuoti kainą nebuvo. Esant Tarybos pavedimui, kainą galime perskaičiuoti. Pavedimą gavome dabar, mes ją ir perskaičiuosime,“ – aiškino Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Bakaitienė.

„10 metų kompensavome, dabar liko paskutinis atodūsis, nustokime ginčytis, tie 17 tūkst. neprapuls. Neieškokime kaltų, ateis laikas ir padarys“, – į kolegas kreipėsi Tarybos narys Jonas Dromantas.

Galiausiai už kompensavimą balsavo 16, prieš 1, susilaikė 9 politikai.

Taigi nuo gruodžio 1 d. Vėžaičių gyventojams bus kompensuojamas centralizuotai tiekiamos šilumos kainos skirtumas, susidaręs dėl grąžinamų investicijų – 2,62 euro ct/kWh be PVM. Gyventojams vietoj paskutinį mėnesį nustatytos centralizuotai tiekiamos šilumos 8,09 euro ct/kWh kainos reikės mokėti 5,47 euro ct/kWh. Nauja projekcinė šilumos kaina bus pradėta skaičiuoti, pasibaigus 2017 ataskaitiniams metams.

 

Rengs ir specialųjį šilumos ūkio planą

Posėdyje taip pat buvo pritarta pradėti rengti Vėžaičių miestelio šilumos ūkio specialųjį planą. Specialiojo plano tikslai – suformuoti ilgalaikes Vėžaičių miestelio šilumos ūkio modernizavimo ir plėtros kryptis, siekiant užtikrinti saugų, patikimą ir nepertraukiamą šilumos tiekimą vartotojams mažiausiomis sąnaudomis, neviršijant leidžiamo neigiamo poveikio aplinkai; suderinti savivaldybės, energetikos įmonių, fizinių ir juridinių asmenų ar jų grupių interesus aprūpinant vartotojus šiluma ir energijos ištekliais šilumos gamybai; reglamentuoti aprūpinimo šiluma būdus ir naudotinas kuro bei energijos rūšis šilumos gamybai šilumos vartotojų teritorijose; nustatyti prioritetus šilumos tiekimui.

Specialiojo plano uždaviniai – plėtoti šilumos ūkio inžinerinę infrastruktūrą ir numatyti jos plėtrai reikalingas teritorijas; numatyti šilumos ūkio inžinerinės infrastruktūros statinių ir teritorijų apsaugos zonas, nurodyti specialiąsias žemės naudojimo sąlygas; numatyti motyvuotai pagrįstas konkrečias vietas ir plotus žemei visuomenės poreikiams paimti; numatyti šilumos ūkio inžinerinei infrastruktūrai funkcionuoti reikalingus servitutus; numatyti šilumos ūkio inžinerinės infrastruktūros statinių išdėstymą; numatyti atsinaujinančių išteklių naudojimo plėtrą; kitus teisės aktais pagrįstus uždavinius.

Primename, kad praėjusiame posėdyje buvo pritarta pradėti rengti ir Gargždų miesto šilumos ūkio specialųjį planą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 438 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,