Mano Gargždai



Savivalda – verslo plėtrai ir gyvenimo kokybės augimui

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Meras Vaclovas Dačkauskas. Klaipėdos r. sav. nuotr. Meras Vaclovas Dačkauskas. Klaipėdos r. sav. nuotr.

Apie savivaldos ir verslo santykius, verslo plėtros galimybes ir investicijų pritraukimą kalbamės su Klaipėdos rajono meru Vaclovu Dačkausku.

 

Ką byloja statistika ir kokios sąlygos rajone yra jau sukurtos verslo plėtrai ir investicijoms?

2017 m. sausio 1 d. duomenimis, Klaipėdos rajono savivaldybėje veikė 1 702 ūkio subjektai. Kasmet vidutiniškai yra įkuriami 178 juridiniai asmenys, o daugiausia yra įregistruojama mažų ir vidutinių įmonių (145).

Veikiančių įmonių skaičius per 2016 metus padidėjo apie 8 proc. Jų skaičius kasmet didėja – 2017 m. rajone veikė 518 įmonių daugiau (44 proc.) nei 2010 m. Kasmet Savivaldybėje vis daugėja mažų įmonių. Šių metų pradžioje rajone veiklą vykdė 1 645 mažų, smulkiuoju verslu užsiimančių įmonių, 51 vidutinio dydžio bei 5 didelės įmonės.

Savivaldybė yra sukūrusi palankią investicinę aplinką. Dar 2007 m. buvo patvirtintas Savivaldybės bendrasis planas, kuris sudaro sąlygas paprasčiau rengi detaliuosius planus ir investuoti. Mūsų rajono teritorijoje įsikūrusi Klaipėdos laisvoji ekonominė zona taip pat yra didelis traukos centras investuotojams, − ji ženkliai prisideda prie viso regiono ekonomikos augimo. Be kita ko, iki šiol vienas didžiausių Klaipėdos LEZ pranašumų, kad uostamiesčio LEZ parduodami sklypai kartu su leidimais statyti. Tai gamybos sektoriaus įmonėms leidžia sutaupyti net apie pusmetį. Tačiau Gargždų privačiame industriniame parke taip pat ne mažiau palankios sąlygos – taigi tikimės dar didesnio pramonės plėtros šuolio būtent mūsų rajone.

 

Kokias galėtumėte išskirti lengvatas ir naudingas priemones verslui mūsų Savivaldybėje?

Lengvatos yra išvardytos Savivaldybės internetinės svetainės www.klaipedos-r.lt specialiai verslui sukurtame skyriuje.

Paminėtina, kad Klaipėdos rajone iš 89 leidžiamų vykdyti veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, net 39 veikloms yra nustatytas tik 1 euro fiksuotas metinis pajamų dydis.

Šį mėnesį teiksim tvirtinti Savivaldybės tarybai Klaipėdos rajono savivaldybės investicijų pritraukimo 2018−2023 m. programą, kurioje numatyta priemonė − naujų investuotojų atleidimas 3 metams nuo nekilnojamojo turto ir žemės mokesčių.

 

Papasakokite plačiau apie Klaipėdos rajono savivaldybės investicijų pritraukimo 2018−2023 m. programos projektą.

Projektą, kuris pristatytas spalio mėnesį vykusiame šios programos rengimo darbo grupės posėdyje, parengė Strateginio planavimo ir investicijų skyrius.

Diskutuota dėl SSGG analizės. Mūsų rajono savivaldybės stiprybės ne kartą aptartos ir žinomos – patogi geografinė padėtis – išvystyta transporto susisiekimo infrastruktūra ir logistika. Prie silpnybių priskiriamas netolygus verslumo lygis rajone, vyraujantis žemų ir vidutiniškai žemų technologijų sektoriai, tinkamos kvalifikacijos medienos apdirbimo sektoriaus specialistų, maitinimo įstaigų trūkumas.

Prie galimybių, be kitų, išskirtas Klaipėdos rajono teritorijų, kurios ribojasi su magistrale Klaipėda−Vilnius, vystymas. Į šias bei kitas Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijas numatoma siekti pritraukti aukštos pridėtinės vertės produktus kuriančius investuotojus, kurie galėtų darbuotojams mokėti didesnius atlyginimus. Čia galėtų būti vystomi ne tik logistikos centrai, bet ir pakavimo, perdirbimo bei įvairių gamybinių sričių verslai.

Į Programos priemonių sąrašą, be jau minėtų turto ir žemės mokesčių lengvatos naujiems investuotojams bei kitų priemonių, įtrauktos ir šios: garažų, esančių P. Cvirkos g., iškėlimo inicijavimas; bendradarbiaujant su verslu naujo turgaus Gargždų miesto pakraštyje įrengimas; verslo inkubatoriaus steigimo inicijavimas Vėžaičiuose esančiose Lietuvos žemdirbystės instituto patalpose; dalyvavimas Europos didžiosiose investuotojų parodose; informacijos, skirtos investuotojams, teikimas užsienio ambasadoms; investuotojams skirtos tikslinės medžiagos vertimas į reikiamas užsienio kalbas; emigrantų duomenų bazės kūrimas.

 

Ar planuojama tobulinti ir Smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros programą?

Klaipėdos rajono savivaldybės administracija jau nuo 2008 metų remia smulkųjį ir vidutinį verslą įgyvendindama Klaipėdos rajono smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros programą.

2013 m. parengta Smulkaus ir vidutinio verslo vystymo skatinimo studija. Kitais metais planuojama papildyti, peržiūrėti Klaipėdos rajono SVV plėtros programą atsižvelgiant į šios programos vertinimo komisijos narių pateiktus siūlymus bei siūlymus, idėjas, gautas bendradarbiaujant su VšĮ „Versli Lietuva“ ir šiais metais atlikus Klaipėdos rajone veikiančių įmonių apklausą. Minėti dokumentai skelbiami Klaipėdos rajono savivaldybės interneto svetainės www.klaipedos-r.lt skyriuje verslui skyriuose „Verslo aplinka“ ir „Parama verslui“.

 

Kokie dar svarbūs dokumentai paminėtini?

2011 m. parengtas Klaipėdos rajono turizmo plėtros planas, Kempingų įrengimo pajūrio ir pamario zonose galimybių studija, Savivaldybės administracijos iniciatyva vykdomas Gargždų karjerų teritorijos pritaikymas rekreacinei veiklai vysti. Šiam tikslui 2008 m. parengta Vandens telkinių (karjerų) teritorijos pritaikymo rekreacinei veiklai vystyti galimybių studija, o 2013 m. patvirtintas teritorijos vystymo detalusis planas.

 

Kokie žingsniai bus daromi planuojant glaudžiau palaikyti ryšius su emigrantais?

Norėtume išgirsti ir pačių emigrantų pasiūlymų. Šiemet tarpšventiniu laikotarpiu – gruodžio 28 d. 10 val. kviečiame atostogų grįžusius rajono emigrantus į šventinį susitikimą-diskusiją Klaipėdos rajono savivaldybėje. Pristatysime vykdomus ir planuojamus Savivaldybės infrastruktūros plėtros projektus, galimybes planuojantiems kurti verslą, kultūros renginius ir galimybes juose dalyvauti užsienio lietuvių bendruomenių kolektyvams, vaikų, lankiusių ugdymo įstaigas užsienyje, reintegracijos galimybes, taip pat ir ką galima pamatyti, aplankyti, pažinti mūsų krašte. Diskutuosime, išklausysime pasiūlymų. Kviečiame registruotis iki gruodžio 27 d. el. paštu , tel. (8 46) 39 10 63, mob. +370 640 20 498.

 

Apie sąlygas verslui, galimybes, tendencijas ir perspektyvas įgyvendinti bendrus projektus su Savivaldybe kalbėta, diskutuota ir jau antrus metus vykusiame savivaldos ir verslo forume, − kokie rezultatai ir kokių atsirado naujų paskatų?

Svarbiausias rezultatas – kad iš tiesų suaktyvėjo bendravimas ir bendradarbiavimas, užsimezgė glaudūs ir šilti ryšiai. Šiemet surengėme ne tik tradicinį padėkos vakarą Gargžduose, bet su vietos verslininkais kitais metais susitiksime ir visose seniūnijose.

Šių metų forume Savivaldybė verslininkams ir potencialiems investuotojams kuo išsamiau pristatė visas galimybes ir palankias sąlygas, išgirdome ir daug pasiūlymų, dalyvavo ir garsių lektorių, kurių įžvalgos ir pastabos mums labai svarbios ir vertingos. Po pirmojo forumo 2016 m. įsteigtas specialisto etatas Strateginio planavimo ir investicijų skyriuje santykiams su verslininkais palaikyti, − informacijai teikti, inicijuoti programų kūrimą, skatinti bendrų projektų kūrimą. Todėl visi rajono gyventojai, planuojantys kurti verslą, turintys pasiūlymų ar pastabų gali kreiptis į skyriaus vyriausiąjį specialistą Mantą Virbauską.

 

Be minėtų dalykų, kokių dar žingsnių žengta šiemet, kurie bus tęsiami ir ateityje?

Aktyviai ir nuolat bendrauta ir bendradarbiauta su VšĮ „Versli Lietuva“, Klaipėdos teritorinės darbo biržos Gargždų skyriumi, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“, Tauragės rajono savivaldybės atstovais, Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centru bei Mažeikių verslininkų asociacija. Šis bendradarbiavimas bus tęsiamas ir toliau.

2017 m. organizuota Klaipėdos rajono savivaldybės vadovų, SVV plėtros programos vertinimo komisijos narių ir vietos verslininkų diskusija su VšĮ „Versli Lietuva“ projektų vadove Egle Stebuliene bei Tauragės rajono savivaldybės administracijos delegacija dėl Smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros programos veiklos srities praplėtimo.

Šiais metais buvo parengta paraiška dėl dalyvavimo VšĮ „Versli Lietuva“ organizuojamoje programoje „Eksporto įgūdžių kalvė“. Įvertinus joje pateiktą poreikį VšĮ „Versli Lietuva“ pas mus organizavo verslininkams skirtą renginį „Plėtros kryptis – eksportas. Auginkime kompetencijas“.

Taip pat esame pateikę prašymą dalyvauti Ūkio ministerijos 2018−2020 m. planuojamame vykdyti administracinės naštos verslui mažinimo projekte, kuris svarbus ir rajono verslininkams, investuotojams.

Visiškai atnaujintas Klaipėdos rajono savivaldybės internetinės svetainės skyrius „Verslui“, kuriame šiuo galima rasti daug verslui naudingos informacijos. Sukurtas ir socialinio tinklo Facebook puslapis „Verslas. Klaipėdos rajonas“, kuriame skelbiama įvairi verslo srities informacija.

Bendradarbiaujant su Skaidraus verslo iniciatyva „Baltoji banga“ Gargždų mieste organizuota kasmetinė pilietinė akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“. Savivaldybės vadovai miesto gatvėse susitiko su gyventojais, kalbėjosi, kaip kiekvienas pilietis gali prisidėti prie šešėlinės ekonomikos mažinimo.

Sėkmingai pirmą kartą dalyvavome didžiausioje Baltijos šalyse statybų tematikos parodoje RESTA‘2017, kurioje pristatytas daugiafunkcio sporto centro projektas Gargžduose, planuojamo rengti Slengių daugiafunkcio centro projektas, karjerų teritorijos vystymo galimybės, − pristatytas ir vaizdo klipas apie Gargždų karjerų teritoriją.

Dėkojame visiems verslininkams už ligšiolinį bendradarbiavimą su Savivaldybe ir su seniūnijomis, kuriose žadame lankytis ir aptarti reikalus išsamiau, linkime šviesaus likusio advento laikotarpio, jaukių, džiaugsmingų šv. Kalėdų, sėkmingo verslo, reikalingų mūsų kraštui investicijų ateinančiais metais, drąsos, ryžto ir pasitikėjimo pradedantiesiems verslininkams!

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 256 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,