Mano Gargždai



Po ilgai lydėjusio skausmo – džiaugsmas laisve

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Su žiūrovais susitiko gyvi Sausio 13-osios įvykių liudininkai – Virgilijus Skuodas, Rimantas Lukošius, Kazimieras Kemešius, Viktoras Kura.  S.Gulbino nuotr. Su žiūrovais susitiko gyvi Sausio 13-osios įvykių liudininkai – Virgilijus Skuodas, Rimantas Lukošius, Kazimieras Kemešius, Viktoras Kura. S.Gulbino nuotr.

Vakar gargždiškiai ir Klaipėdos rajono gyventojai Gargždų kultūros centre paminėjo Sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną. Renginio svečiai kartu su tos dienos įvykių liudininkais bei dalyviais prisiminė skaudųjį Lietuvos istorijos puslapį ir kartu pasidžiaugė – juk labai drąsių patriotų dėka šiandien galime džiaugtis laisva valstybe.

 

Sausio 13-ąją minime jau 23-ąjį kartą. Šių metų minėjimas kultūros centre buvo kiek kitoks – susirinkusieji turėjo galimybę išvysti filmuotą medžiagą, kurios paprastai per televiziją nerodo. Galų gale, su renginio dalyviais susitiko tie žmonės, kurie apie Sausio 13-osios įvykius žino ne iš filmų ir reportažų – jie patys ten buvo, gynė savo šalį ir tikėjo jos ateitimi.

Minėjimo rengėjai susirinkusiems parodė aktyvaus Sąjūdžio nario, dailininko bei metraštininko Leono Vytauto Glinskio dokumentinę apybraižą „Laužai prie parlamento“. Filmo autorius nepateikė žiūrovams tankų, šaudymų. Jo apybraiža pasakojo apie parlamento gynimą, svarbių sprendimų priėmimą, padėties valdymą, tautos susivienijimą.

Su žiūrovais susitiko gyvi Sausio 13-osios įvykių liudininkai – Virgilijus Skuodas, Rimantas Lukošius, Kazimieras Kemešius, Viktoras Kura.  Juos buvo galima išvysti sustabdytuose filmo kadruose. Šie vyrai kartu su Klaipėdos rajono bei Gargždų gyventojais Virginijumi Kupreliu, Pranu Alšausku, Jokimu Gilvonausku  ir Izidoriumi Narbutu tomis lemtingomis sausio dienomis priimėmė savanorių parlamento gynėjų priesaiką.

Savo šalies patriotai prisipažino, kad per Sausio 13-osios įvykius ir iki tos dienos, saugant parlamentą, buvo be galo daug įtampos. Namuose jų laukė besijaudinantys namiškiai – V. Skuodas pasidalijo prisiminimais, kad tiesiogiai su šeima jie stengdavosi nekalbėti. Telefonu skambindavo draugų šeimos nariams.

Šiandien laisvės gynėjai džiaugiasi, kad kasmet prisimenant Sausio 13-osios aukas bei įvykius ši diena tampa švente – juk liūdėdami už žuvusiuosius kartu džiaugiamės ir savo laisve.

 

Aukoms atminti – šv. Mišios

Minėjimo dieną tradiciškai Gargždų šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje klebonas Jonas Paulauskas aukojo šv. Mišias. Dvasininkas tikintiesiems palinkėjo nepamiršti Sausio 13-osios dvasios – tos pačios, kuri žmones suvienijo bendram tikslui. 

Su gargždiškiais, kurie vakare susirinko į renginį kultūros centre, susitiko Klaipėdos universiteto Istorijos katedros lektorius daktaras Hektoras Vitkus. Jis aptarė Sausio 13-ąją bei kitus Lietuvos istorijos įvykius, kurie formavo valstybę.

Kartu minintiems Laisvės gynėjų dieną Gargždų kultūros centre koncertavo buvusių politinių kalinių ir tremtinių choras „Atminties aidai“. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 221 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,