Mano Gargždai



Gimnazistai kaupė žinias apie onkologines ligas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Raimondos Mankevičienės nuotr. Raimondos Mankevičienės nuotr.

Iškart po žiemos atostogų gimnazijos interneto skaitykloje vyko biologijos pamoka-paskaita „Molekuliniai vėžio vystymosi principai. Personalizuota terapija“, kurią vedė buvusi gimnazistė Gintvilė Valinčiūtė.

 

Mergina jau 2014 metais Vilniaus universitete įgijo Genetikos bakalaurą, tačiau čia mokymasis nesibaigė – Gintvilė išvyko į Vokietiją ir ten po dvejų metų gavo Molekulinių biomokslų magistrą su Vėžio biologijos kryptimi, ji dirba Pediatrinės onkologijos srityje. G. Valinčiūtė kartu su klausytojais prisiminė, jog vėžinės ląstelės nuo kitų skiriasi tuo, nes nesustoja daugintis. Lektorė pristatė 10 vėžinių ląstelių „žymenų“, kurie apibūdina jų susidarymą. Mergina teigė, kad šiuo metu vieninteliai vaistai, padedantys efektyviai kovoti su vėžiu, yra chemoterapija ir radiologija, tačiau jie yra kenksmingi žmogaus organizmui, kadangi naikina ir kitas besidalijančias ląsteles. Buvusi gimnazistė priminė ir personalizuotą terapiją, mat taikant šį metodą kiekvienam pacientui skiriamas individualus gydymas.

Po paskaitos netrūko ir klausytojų klausimų. Paklausta, kodėl rinkosi šią, o ne kitą onkologijos sritį, mergina tikino, kad tuo metu manė, jog jai nepatiks dirbti su žmonėmis.

„Man visada labiau patiko kurti mechanizmus negu taikyti kieno nors sukurtą dalyką“, – tikino ji. Užklausus, ar šiam darbui reikalingas psichologinis pasiruošimas, G. Valinčiūtė pasakojo, kad nusiteikimas praverčia, nes kartais būtina tapti ciniku ir nepasiduoti emocijoms, nors būna labai sunku.

Gimnazistai dar kartą turėjo galimybę pasimokyti kitaip, o keliems iš jų galbūt ši pamoka-paskaita padėjo apsispręsti dėl tikrojo savo gyvenimo kelio paieškų.

 

Raimondos Mankevičienės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 264 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,