Mano Gargždai



Klaipėda – klaipėdiškiams ir Lietuvai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos simboliu vadinamas burlaivis ,,Meridianas". S.Gulbino nuotr. Klaipėdos simboliu vadinamas burlaivis ,,Meridianas". S.Gulbino nuotr.

Jei ne sausio 15 įvykiai 1923 metais, šiandien vargu, ar savo rajoną galėtume vadinti Klaipėdos rajonu. Kaipgi vadintume, jei Klaipėda priklausytų, pavyzdžiui, Vokietijai. Klaipėdos miestas kone nuo pat savo gimimo pradžios keliavo iš rankų į rankas ir tikrai Lietuvos miestu jis vadinamas tik nepilną šimtmetį.

Klaipėda savo amžių skaičiuoja nuo 1252 metų – tais metais prie Danės upės Vokiečių ordinas Livonijoje pastatė Memelburgo pilį. Klaipėda tapo Kuršo vyskupystės centru. Miestas ir pilis pavadinti Nemuno upės vardu. Mat Nemuną vokiečiai vadino Memeliu ir manė, kad jo žiotyse įkūrė naują miestą. Nuo tada klaidingai pakrikštytas miestas patyrė daug permainų.

Pagal Vokiečių ordino Prūsijoje ir Livonijoje susitarimą Klaipėda 1328 metais perduota Vokiečių ordinui Prūsijoje. Kiek vėliau miestas tapo Prūsijos karalystės dalimi.

1455 metais Klaipėda pirmą kartą atiteko lietuviams – ją užėmė žemaičiai.

1629 metais Klaipėda atiteko švedams. Dar vėliau – rusams. Ir tik 1923 metų sausio 15 dieną Klaipėda prijungta prie Lietuvos Respublikos. Tiesa, 1939 metais miestą užėmė nacistinė Lietuva, po kelių metų uostamiestį perėmė SSRS kariuomenė – Klaipėda ir jos kraštas buvo perduotas tarybinei Lietuvos Respublikai.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Šiandien vardadienį švenčia Ida – Dzeuso globėja, Paulius – mažylis, Skirgaila – lemiantis ir stiprus, Meda, kurios vardas graikiškai reiškia midą arba persą, taip pat Snieguolė ir Povilas. Jo vardas kilęs iš vardo Paulius, kuris lotyniškai reiškia mažas.

1797 metais pasirašytas Lietuvos, Rusijos ir Lenkijos aktas. Juo likviduota Abiejų Tautų Respublika – jungtinė Lietuvos ir Lenkijos valstybė.

1900 metais pradėjo veikti pirmoji vieša elektrinė Lietuvoje – Kauno centrinė elektrinė.

1933 metais įsteigta Lietuvos fotografų mėgėjų sąjunga.

1991 metais Vilniuje vėl pradėti leisti laikraščiai, kurių redakcijas buvo užgrobę sovietų desantininkai.

1701 metais įkurta Prūsijos karalystė.

1880 metais Londono telefono kompanija išleido pirmąją telefonų knygą. Joje buvo 255 abonentai.

1918 metais įkurta Raudonoji Armija.

1943 metais baigta Pentagono JAV statyba. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 306 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,