Logo
 Spausdinti šį puslapį

Aptarti neįgaliųjų gyvenimo kokybės Lietuvoje gerinimo klausimai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai susitikime su asociacijos „Lietuvos neįgaliųjų forumas“ atstovais aptarė neįgaliesiems aktualius ortopedinės avalynės, klausos aparatų, sauskelnių skyrimo ir kompensavimo klausimus.

 

VLK atstovai svečiams pristatė artimiausius planus jau šiais metais tobulinti šlapimo nelaikymo priemonių kompensavimą, siejant jį ne su diagnoze, dėl kurios atsiranda šlapimo nelaikymas, o su šlapimo nelaikymo laipsniu. Tokiu būdu sauskelnės ir kiti gaminiai būtų kompensuojami didesniam pacientų, kuriems nustatyta vidutinio ar sunkaus laipsnio šlapimo nelaikymo būklė, skaičiui. Ateityje, įvertinus pacientų pasiskirstymą pagal sveikatos būklę ir sunaudojamų priemonių kiekį, būtų ieškoma galimybės palaipsniui didinti šių kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių kiekį.

Lietuvos neįgaliųjų forumo nariai susitikime kėlė klausimų dėl neimplantuojamų klausos aparatų prieinamumo gerinimo. VLK specialistai informavo, kad šių metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete yra numatyta skirti 1,16 mln. eurų klausos aparatų kompensavimui, kuomet pernai buvo skirta tik 725 tūkst. eurų. Tai reiškia, kad šiemet klausos aparatams skiriama net 60 proc. daugiau PSDF biudžeto lėšų nei 2017-aisias ir beveik 4 kartus daugiau nei 2016-aisiais.

Be to, iki šių metų vasaros Ortopedijos technikos priemonių bazinių kainų nustatymo komisijai pavesta perskaičiuoti vaikams ir suaugusiesiems, kuriems nustatyti labai sunkūs klausos sutrikimai, skirtų klausos aparatų (vaikams – visų tipų grupių, suaugusiesiems – KLA-3-1 ir KLA-3-2 tipų grupių) bazines kainas. Specialistų teigimu, jau šiuo metu pradedama bazinių kainų nustatymo procedūra.

Susitikime su Lietuvos neįgaliųjų forumo atstovais buvo detaliai diskutuojama ir dėl ortopedinės avalynės kokybės bei skyrimo sąlygų. VLK atstovai pranešė, kad siekiant sudaryti pacientams galimybę rinktis jų poreikius labiausiai atitinkančią ortopedinę avalynę, nuo 2017 m. rugpjūčio yra sudaryta galimybė visoms ortopedijos įmonėms (Lietuvos ar užsienio) teikti paraiškas dėl sutarčių sudarymo. Viena Lietuvos įmonė, atstovaudama Lenkijos ortopedinės avalynės firmą, pateikė paraišką dėl individualios ortopedinės avalynės kompensavimo 2018 metais. Taigi, nuo šiol pacientai gali rinktis ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos gamintojų gaminamą individualią ortopedinę avalynę.

Lietuvos neįgaliųjų forumo atstovai pateikė vertingų pasiūlymų, padėsiančių didinti ortopedinės avalynės gamintojų atsakomybę už gaminių kokybę ir gamybos terminus bei gerinti jų skyrimo sąlygas. Pavyzdžiui, neįgaliųjų atstovai pateikė siūlymą ortopedijos įmonėms žymėti savo gaminius, kuris, anot neįgaliųjų atstovų, padėtų identifikuoti kiekvieną gamintoją ir taip užtikrinti kokybę bei siūlymą ortopedinės avalynės kainą susieti ne tik su paciento (vaiko ar suaugusiojo) amžiumi, bet ir su avalynės dydžiu. Be to, Lietuvos neįgaliųjų forumo nariai išreiškė pageidavimą, kad detalų medicininį ortopedinės avalynės išrašymą atliktų pacientą gydantis gydytojas, o ne pačios ortopedijos įmonės reabilitologas, kuris gali turėti šiai įmonei, o ne pacientams palankių interesų. Taip pat buvo aptartas siūlymas ortopedijos įmonėms trumposiomis SMS žinutėmis informuoti pacientus apie jau pagamintas ortopedines priemones. Tokiu būdu galima būtų stebėti realius avalynės gamybos terminus ir jų atitikimą reikalavimams.

VLK specialistai primena, kad už gaminamų ortopedijos technikos priemonių kokybę atsako ortopedijos įmonės. VLK tikrina, kaip ortopedijos įmonės laikosi teisės aktų reikalavimų, gaminant šias priemones. Todėl visi žmonės, turintys nusiskundimų dėl jiems pagamintų ortopedijos priemonių kokybės, pirmiausia turi kreiptis į gamintojus. Tačiau, jei su ortopedijos įmone nepavyksta situacijos išsiaiškinti, specialistai kviečia pagrįstus skundus teikti Valstybinei ligonių kasai.

Tai buvo jau antras VLK ir Lietuvos neįgaliųjų forumo narių susitikimas. Siekiama, jog šios diskusijos būtų tęstinės ir padėtų gerinti neįgaliųjų gyvenimo kokybę Lietuvoje.

 

Ligonių kasos kviečia:

Skaityti svarbiausias naujienas Facebook: https://goo.gl/ML8SqJ

Pamatyti naujausias nuotraukas ;) Instagram: https://goo.gl/tXvpXr

Žiūrėti išsamius ir linksmus vaizdo įrašus Youtube: https://goo.gl/BPBep2

Sekti išskirtinius infografikus ir ne tik Flickr: https://goo.gl/Hsyhq4

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,