Mano Gargždai



Aplinkosaugininkai stiprina autoservisų kontrolę

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Aplinkos ministerija inicijavo aplinkosaugininkų patikrinimus, kurių metu bus aiškinamasi, ar automobilių apdaila besiverčiantys verslininkai nepiktnaudžiauja esama kontrolės stoka. Turima informacijos, kad dalyje autoservisų galėjo būti naudojami transporto priemonių pakartotinės apdailos produktai, kurių naudojimą reglamentuoja ir draudžia ES teisė.

 

Lietuvos autoverslininkai ir produktų tiekėjai informavo Aplinkos ministeriją, kad dalis šia veikla užsiimančių verslininkų galimai naudoja reikiamai nepaženklintus, didesnį lakiųjų organinių junginių (LOJ) kiekį turinčius produktus. Šie yra pigesni, bet pavojingi aplinkai, žmonių, ypač su tokiais produktais dirbančių autoservisų darbuotojų, sveikatai. Tačiau nesąžiningų tokių įmonių vadovų tai nesustabdė.

„Autoservisų veiklos dalis, susijusi su apdailai naudojamais produktais, nuo reikalavimų šiems produktams patvirtinimo iki šiol aplinkosaugininkų beveik nebuvo kontroliuota, – teigia aplinkos viceministras Dalius Krinickas. – Autoservisuose naudojamų produktų atitikties nustatytiems ženklinimo reikalavimams patikrinimai yra įtraukti į Lietuvos regionų aplinkos apsaugos departamentų prioritetinių darbų sąrašą. Manome, kad departamentų atliktų patikrinimų rezultatai parodys, kokio masto yra problema ir kokių veiksmų reikės, jei reikės, imtis.“

Ypač daug LOJ yra produktuose, kurie naudojami kelių transporto priemonėms ar jų dalims dengti atliekant transporto priemonių remonto, konservavimo ar apdailos darbus ne jų gamybos įrenginiuose. Į atmosferą išmetamas didelis kiekis šių junginių, kurie, dalyvaudami atmosferoje vykstančiuose procesuose, prisideda prie troposferos ozono susidarymo, t.y. žmonių sveikatai ir aplinkai pavojingo ozono koncentracijos aplinkos ore didėjimo.

Atsižvelgiant į tai, kad efektyviausia laikoma taršos prevencija arba taršos mažinimas jos susidarymo vietoje, šio išmetamo teršalo kiekį buvo nuspręsta sumažinti nustatant ribines LOJ vertes tam tikrų produktų – dažų, lakų, transporto priemonių pakartotinės apdailos produktų – sudėtyje. Toks ribojimas ES įsigaliojo patvirtinus 2004 m. balandžio 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2004/42/EB, kurios nuostatos į nacionalinę teisę perkeltos 2005 m. liepos 25 d.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 404 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,