Mano Gargždai



Paplūdimių, maudyklų priežiūrai ir jų vandens kokybei – daugiau dėmesio

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino Lietuvos higienos normą, pagal kurią dar daugiau dėmesio bus skiriama paplūdimių ir maudyklų vandens kokybei, jų priežiūrai, o poilsiauti juose bus saugiau. Šios naujovės įsigalios nuo 2018 m. gegužės 1 d., t. y. mėnesiu anksčiau nei oficiali maudymosi sezono pradžia. Tad bus laiko ir tinkamai pasirengti kurortų vadovams.

 

Oficialiai maudymosi sezonas prasidės nuo birželio 1 d. ir tęsis iki rugsėjo 15 d., bet atsakingos savivaldybių institucijos jį galės koreguoti, atsižvelgdamos į tai, kuriuo metu maudyklose galima tikėtis didelio besimaudančiųjų skaičiaus. Taigi nuo šiol ypač didelis dėmesys skiriamas maudyklų vandens stebėsenai.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėja Gražvydė Norkienė sako, kad įsigaliojus naujai higienos normai, vandens mėginiai iš kiekvienos maudyklos bus imami likus ne daugiau kaip 10 dienų iki kiekvieno maudymosi sezono pradžios, o per visą maudymosi sezoną bus paimti ir ištirti ne mažiau kaip 8 vandens mėginiai.

„Taip pat nustatyta, kokius tyrimus reikės atlikti pakartotinai. Nustatyta ir tai, kaip elgtis tais atvejais, kuomet maudyklos vanduo yra užterštas, kada užterštose maudyklose maudytis bus draudžiama. Be to, numatyta, kaip bus atliekami melsvadumblių tyrimai intensyvaus vandens žydėjimo metu, bei paplūdimio smėlio parazitologiniai tyrimai, kokios priemonės bus taikomos viršijus leidžiamas taršos normas. Tad pavojus poilsiautojų sveikatai paplūdimiuose ir maudyklose, kuriose maudytis leidžiama, dar labiau sumažės“, – sako G. Norkienė.

Stebimų maudyklų sąrašas, informacija apie jų vandens kokybės tyrimų rezultatus, klasifikaciją per pastaruosius trejus metus bei kiti poilsiautojams aktualūs duomenys, susiję su vandens kokybe, prieš kiekvieną maudymosi sezoną bus skelbiami Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro svetainėje. Informacija apie paplūdimių ir jų maudyklų vandens kokybę visuomenei taip pat turės būti skelbiama paplūdimiuose įrengtuose informaciniuose stenduose, savivaldybių interneto svetainėse, vietinėje spaudoje.

Be to, poilsiautojų patogumui paplūdimių teritorija bus suskirstyta į atskiras funkcines zonas: poilsio, maudymosi, fizinio aktyvumo zoną bei zoną, skirtą lankytojams su gyvūnais. Jų prieigose matomoje vietoje įrengtose paplūdimio schemose bus pažymėtos šios, o jei yra, ir kitos, pavyzdžiui, moterų, vyrų ir kt., funkcinės zonos.

Paplūdimių lankytojų sauga, sveikatos saugos reikalavimų, paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo, naudojimo ir elgesio juose taisyklių laikymusi bei paplūdimių priežiūra rūpinsis, o jeigu prireiks, organizuos gelbėjimo darbus, atsakingos institucijos. Visa tai, anot G. Norkienės, leis užtikrinti, kad paplūdimiuose ir maudyklose gyventojai jausis patogiau, o pavojus poilsiautojų sveikatai dar labiau sumažės.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 173 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,