Logo
 Spausdinti šį puslapį

Užgavėnių sostinė Smilgynai žada nepamirštamą šventę

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Jau trečius metus Smilgynai gali vadintis Užgavėnių sostine Klaipėdos rajone. Ir šiemet kaimo bendruomenės „Smilgynai ir kaimynai“ nariai intensyviai ruošiasi šventei, o išvaryti žiemą iš kiemo, sočiai pavalgyti ir pasilinksminti visus kviečia vasario 13 d. 19 val. Renginio tema – „Raganų ir velnių SPA“.

 

Šventės scenarijaus akcentai – gydytojai ir reabilitacija

„Bandysime išgydyti tuos žmones, kurie susirgo prieš metus, kai lijo ir buvo blogas oras. Išrutuliojome mintį – padaryti gydymo įstaigą – teikti reabilitaciją“ – pasakojo bendruomenės „Smilgynai ir kaimynai“ narė, daugelio bendruomenės renginių vedėja Nijolė Dačkauskaitė, kartu su vyru Algirdu Račkausku vesiantį ir šį pašėlusį renginį.

Kitas organizacinės komandos atstovas Algirdas Žemgulis paslaptingai užsiminė ir apie daugiau Užgavėnių scenarijaus detalių: „Vedėjai bus sanatorijos daktaras ir sesutė, kurie turės savo kabinetą-palapinę, ten priiminės „pacientus“, skirs „procedūras“, išrašinės „receptus“, o „vaistus“ bus galima įsigyti veikiančioje vaistinėje.“

Organizatoriai akcentavo, kad laukiami bus „įvairaus plauko“ persirengėliai ir tikisi, kad žmonės nepatingės pasitelkti savo fantaziją kaukių gamybai. Į Užgavėnes Smilgynuose jau žada atvykti svečiai iš Jakų, Dauparų, Jonušų, Vaitelių ir kitų aplinkinių gyvenviečių. Taip pat pasirodymais džiugins kolektyvo „Zunda“ šokėjos – čigonės bei vietinių smilgyniškių velnių ansamblis.

Tačiau organizatoriai pabrėžė, kad tikrai svarbiausia – ne kolektyvų ar pasirodymų skaičius.

„Svarbiausia – kad žmonės būtų atsipalaidavę, tai viena šventė metuose, kai gali kvailioti, neparodydamas savo veido, niekas tavęs nepažįsta. Gali išsikrauti, kas susikaupė per metus, pasiversti į ką nori“, – šios šventės privalumus vardijo A. Žemgulis, pridūręs, kad pernai Užgavėnėse Smilgynuose dalyvavo ir ne vienas persirengęs valdžios atstovas.

Renginį vesianti bendruomenės narė atskleidė sieksianti, kad visi įsitrauktų į šventę – būtų jos dalyviai, o ne žiūrovai: „Neįdomu būna, kai pats nedalyvauji.“ Organizatoriai akcentavo, kad šiemet šventė vyks jaukesnėje aplinkoje – viskas bus išdėstyta mažesnėje teritorijoje.

 

Alkanų neliks

Bendruomenės „Smilgynai ir kaimynai“ pirmininkė Rasa Petrauskienė pasakojo, kad trečius metus Užgavėnių sostine tampa Smilgynai. Pasak jos, ši mintis gimė tada, kai daugelis gyvenviečių, organizuojančių Užgavėnes, pastebėjo, kad į renginį susirenka itin nedaug žmonių.

„Būna daug įdėta laiko ir širdies, o susirenka tik keli, kurie nori pažiopsoti, dažnai – be kaukių, ir organizatoriai. Mums Užgavėnės visada pavykdavo, ateidavo daug žmonių: laukdavo ir medžiotojų vaišės, karšti blynai, karšta arbata, žirnių košė, scenarijus ir žaidimai, Morės deginimas, Kanapinio ir Lašininio kova. 98 proc. rinkdavosi su kaukėmis. Nutarėme padaryti vieną didelę bendrą šventę ir pakviesti visus“, – istoriją, kaip Užgavėnių centru rajone tapo Smilgynai, pasakojo pirmininkė R. Petrauskienė.

Ji teigė, kad Užgavėnių tradicijų tikrai bus laikomasi ir šiemet. Anot jos, per šią šventę reikia iki soties prisivalgyti – kaip ir kiekvienais metais bendruomenė į šėlionių sūkurį įsitraukusius gyventojus turės kuo pavaišinti. Žadama, kad lauks patys skaniausi vietoje kepami mieliniai blynai, karšta natūralių žolelių ant laužo verdama arbata. Savo duoklę atiduos ir medžiotojų būrelis „Minija“ – jie virs tradicinį šiupinį, vadinamą „šiurpa“.

„Turime sūpynes, kurios yra būtinas Užgavėnių atributas, kitur šio atributo nebus“, – į renginį viliojo R. Petrauskienė, pridūrusi besitikinti, kad šventės metu nelis, bet ir tai esą susiję su šia švente, mat laistymasis vandeniu irgi laikomas Užgavėnių akcentu.

 

Smilgyniškiai žada, kad vaišių tikrai netrūks. Sandros Vaičienės nuotr.

 

Savanoriškai organizuoja bendruomenės nariai

Kaip prisiminė bendruomenės pirmininkė R. Petrauskienė, Užgavėnės Smilgynuose švenčiamos jau septynerius metus – nuo pat bendruomenės įkūrimo. Žinoma, lankytojų ratas, tapus Užgavėnių sostine, išaugo – pernai, skaičiuojama, šventėje dalyvavo apie 300 žmonių.

„Mes nesiekiame žmonių masės, didelio dalyvių skaičiaus, ne toks mūsų tikslas. Mes viską atiduodame šiai šventei – tai pagrindinė mūsų metų šventė, kitos – vidinės, o ši atvira visuomenei, kur tikrai, kiek galime, tiek visi prisidedame“, – apie tai, kad svarbiausia gera nuotaika ir bendrystė pabrėžė bendruomenės vadovė.

Moteris atskleidė, kad į šventės organizavimą įsijungia apie 20 bendruomenės žmonių, kurie pasiskirsto darbais: kas gamina Morę, kas verda arbatą, kepa blynus, kuria laužą ir pan. A. Žemgulis pastebėjo, kad kitose gyvenvietėse yra įsikūrę Kultūros centrų skyriai, dirba darbuotojai, viso to Smilgynuose nėra.

„Kultūros centrui mes padedame išjudinti žmones. Viską darome savanoriškais pagrindais, tik iš idėjos ir džiaugiamės, kai žmonės patiki mumis, atvažiuoja ir yra patenkinti“, – kalbėjo aktyvus smilgyniškis.

Organizatoriai nuoširdžiai kvietė rajono gyventojus atvykti į Užgavėnių šventę Smilgynuose ir nebijoti net ir blogo oro ar lietaus, nuo jo pasislėpti bus galima pastatytose palapinėse.

„Bus geriau nei kitur, – šypsojosi jie. – Mes norime, kad žmonės pasijustų, kad buvo tikrose Užgavėnėse, o grįžus namo vakarienės jau nereikėtų gaminti."

 

 

 

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,