Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šalpėnų veltinio namuose vyko tarptautinis turizmo renginys

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
VšĮ „Švietimo, tyrimų ir konsultacijų centro nuotr. VšĮ „Švietimo, tyrimų ir konsultacijų centro nuotr.

Turizmas yra svarbi ekonominė veikla Europoje, įskaitant Baltijos ir Skandinavijos šalis. Jis reikšmingas dėl to, kad sukuria darbo vietas įvairaus amžiaus žmonėms ir tokiu būdu kelia net ir atokių vietovių ekonomiką bei socialinę gerovę.

 

2018 m. sausio 31 d. Šalpėnų veltinio namuose vyko tarptautinis smulkiojo turizmo verslo renginys „Inovatyvus mokymasis ir pasidalinimas patirtimi“. Šis renginys-seminaras buvo suorganizuotas pagal Nordplus Adult programos projektą „Šiaurės-Baltijos šalių turizmo mokymasis“ („Nordic-Baltic Tourism Learning – NordTourNet-2“). Projekto tikslas – sustiprinti suaugusiųjų švietėjų ir turizmo verslininkų, teikiančių paslaugas kaimuose ir mažuose miesteliuose, bendradarbiavimą, tobulinti teikiamas neformalaus mokymo paslaugas, atsižvelgiant į verslo pasaulio poreikius.

Gruodžio-sausio mėnesį projekto koordinatorius VšĮ „Švietimo, tyrimų ir konsultacijų centras“ kartu su partneriu Lietuvoje Klaipėdos valstybinės kolegijos Turizmo ir rekreacijos katedra atliko kokybinį tyrimą ir apklausė penkis turizmo, poilsio ir sveikatinimo srityje dirbančius verslininkus iš Nidos, Preilos, Kretingos ir Šilutės rajonų, siekiant išsiaiškinti, kokių žinių jiems trūksta, kur ir kaip dažnai jie kelia savo kvalifikaciją, koks formalaus ir neformalaus mokymo prieinamumas.

Atlikus interviu paaiškėjo, kad dauguma smulkių verslininkų dirba ne pagal savo išsilavinimą (verslo idėja gimė iš mėgstamo užsiėmimo, hobio), o verslą sėkmingai vysto neturėdami vadybinių žinių, bet pasikliaudami savo intuicija, mokydamiesi iš klaidų bei sėkmės atvejų. Visi apklaustieji vieningai pabrėžė, kad norėtų pagilinti rinkodaros ir reklamos žinias, taip pat visi jaučia, kad dirbant su turistais iš užsienio būtinos geros anglų kalbos žinios, nes gera komunikacija – viena iš svarbiausių turizmo verslo sėkmės sąlygų. Taip pat verslininkai norėtų pasimokyti buhalterijos, personalo vadybos, klientų aptarnavimo subtilybių. Dauguma apklaustųjų lankė mokymus tik tiek, kiek būtina gauti leidimui vykdyti veiklą (pavyzdžiui, laivavedžių mokymai) arba itin specifinius seminarus, susijusius su gaminamu produktu ar teikiama paslauga (pavyzdžiui, apie SPA procedūras ir masažo programas). Smulkūs verslininkai norėtų aktyviau dalyvauti mokymuose, ypač ne sezono metu, tačiau jiems svarbu, kad seminarai būtų kokybiški, teoriją papildytų praktiniai užsiėmimai.

Organizuojant tarptautinį renginį „Inovatyvus mokymasis ir pasidalinimas patirtimi“ buvo stengiamasi atsižvelgti į apklaustų verslininkų pageidavimus. Kviestinis svečias, lektorius dr. Donatas Jonikas, knygos „Startup Evolution Curve“ autorius, apklausęs 1447 startuolių įkūrėjus pasaulyje, turintis 12 metų praktinio darbo patirtį, konsultavęs 50 įmonių Lietuvoje ir užsienyje, skaitė paskaitą „Kaip parengti rinkodaros planą viename lape“, po kurios dalyvavusieji atliko praktinę užduotį. Pasidalinimas patirtimi – vienas iš esminių renginio momentų. SPA dienos centro „SPA Levanda“, įsikūrusio Kretingos rajone Padvarių kaime, savininkė Jolanta Ruminienė pristatė savo verslo istoriją. Savo patirtimi dalinosi ir svečiai iš užsienio, Nordplus Adult projekto „Nordic-Baltic Tourism Learning“ partneriai, kurie vysto verslą atokiose vietovėse: viešbutis „Salpalinjan Hovi“ iš Pietų Karelijos regiono Suomijoje, socialinis ūkis iš Viljandi apylinkių Pietų Estijoje, ProIFALL įmonė iš Örkelljunga miestelio Pietų Švedijoje pademonstravo patrauklią interaktyvią mokymo priemonę, tinkamą mokant suaugusiuosius. Renginys baigėsi natūralaus lietuviško vyno degustacija. Renginio dalyvė, UAB „Česlovo vynas“ direktorė Tatjana Ramoškienė, pristatė jos vyro Česlovo Ramoškos gaminamus vynus iš įvairių uogų.

Iš viso į Šalpėnų veltinio namus atvyko 24 dalyviai. Be aukščiau išvardintų verslininkų renginyje dalyvavo Vytautas Kundrotas, VšĮ „Mano Gargždai“ direktorius, Agnė Šimkutė, National Golf Resort direktorė (Stančių kaimas, Kretingalės seniūnija, Klaipėdos rajonas), Liudmila Juknienė, UAB „Hortivita“ Turizmo padalinio vadovė, kuruojanti Drevernos mažųjų laivų uostą, Jurgita Kasparienė, Klaipėdos valstybinės kolegijos Turizmo rekreacijos katedros vedėja, šios katedros lektorės Gita Statnickė ir Laurencija Budrytė-Ausiejienė bei katedros studentai, kolegijos Projektų skyriaus vadovė Eglė Brezgytė.

Organizatoriai siekė dalyvius sukviesti į netradicinę aplinką – Šalpėnų veltinio namus. Tai vietinės bendruomenės – „Šaltupio“ asociacijos – iniciatyva pastatyta veltinio jurta Šalpėnų kaime. Renginyje dalyvavęs jurtų meistras Antanas Poška papasakojo apie veltinio statinių privalumus ir ypatybes. Visus dalyvius skaniais pietumis pavaišino „Brožių virtuvė“.

 

 

Nuotraukos iš renginio:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,