Mano Gargždai



Šimtmečio proga – modernus mokslinių laboratorijų kompleksas Klaipėdos universitete

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos universiteto nuotr. Klaipėdos universiteto nuotr.

Pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, Klaipėdos universitetas vasario 14 d. atvers Jūros tyrimų instituto mokslinių laboratorijų pastato duris. Tai ypatingas įvykis, kurį uostamiesčio universitetas skiria Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui.

 

Modernios mokslinės infrastruktūros atnaujinimas sudaro galimybę Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, kokybiniam šuoliui plėtojant jūros mokslus ir sąlygas visavertei partnerystei atliekant tarptautinius mokslinius tyrimus. Be to, tai yra svarus indėlis į regiono aukštojo mokslo vystymą ir aukščiausios kvalifikacijos specialistų rengimą.

Mokslinių laboratorijų pastato atidarymas vainikuoja Jūrinio slėnio programos įgyvendinimo procesą. Jame įsikursiantis Jūros tyrimų institutas yra Jūrinio slėnio branduolys, telkiantis nacionalinį jūros mokslą ir vertinamas Baltijos jūros regiono bei europinio mokslo erdvėje.

Pasak KU rektoriaus prof. habil. dr. Eimučio Juzeliūno, modernių mokslinių laboratorijų atsiradimas Klaipėdos universitete suteiks galimybę universiteto mokslininkams atlikti aukščiausio lygio fundamentaliuosius ir taikomuosius jūros ir pakrančių aplinkos bei jūrinių technologijų tyrimus: „Klaipėdos universitetas aktyviai prisideda prie Klaipėdos miesto ekonominės plėtros strategijos, kurioje viena iš gairių yra mėlynųjų technologijų vystymas. Jūros tyrimų institute bus sudarytos visos sąlygos sukurti mokslinį proveržį ne tik Klaipėdoje, bet ir visame Baltijos jūros regione.“

 

ES investicija – 10,9 mln. Eur

Klaipėdos universiteto miestelyje mokslinių tyrimų laboratorijų pastatas pradėtas statyti 2016 metų birželio mėnesį, įgyvendinant Jūrinio slėnio branduolio kūrimo ir studijų infrastruktūros atnaujinimo projekto (JŪRA) II etapą. Pastato statyboms ir laboratorijų infrastruktūros atnaujinimui skirta 10,9 mln. Eur iš Europos sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos respublikos biudžeto lėšų.

Pastate veiks modernios laboratorijos: Pajūrio aplinkos ir biogeochemijos, Vandens transporto ir oro taršos, Mechanikos ir jūrų inžinerijos. Trijų aukštų pastate įrengta: 90-ies darbo vietų auditorijos mokslininkams ir tyrėjams, skirtos studijoms, mokymams, seminarams ir konferencijoms rengti, poilsio kambariai, administracinės ir pagalbinės patalpos. Įrengtas ir gyvenamųjų kambarių blokas vizituojantiems mokslininkams. Ant pastato terasos išrikiuoti saulės kolektoriai, gaminantys energiją, kuri bus panaudota vidinėms pastato reikmėms.

Pagrindiniai laboratorijų naudotojai bus Lietuvos ir užsienio mokslininkai, tyrėjai bei studentai. Kita svarbi tikslinė grupė – verslo subjektai, kurie sukurtas inovacijas diegs praktikoje, aktyviau bendradarbiaus su mokslo atstovais, taip glaudindami verslo santykius ir bendradarbiavimą su šalyje vykdomais moksliniais tyrimais ir inovacijomis.

Šių metų vasario 14 d., 14 val., vyks oficialus Jūros tyrimų instituto mokslinių laboratorijų pastato atidarymas (Klaipėdos universiteto miestelis, Herkaus Manto g. 84, Klaipėda), kurio metu bus pristatytos mokslinės laboratorijos.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 224 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,