Mano Gargždai



Paminėtas 100-metis: Veiviržėnų moksleiviai dalyvavo konferencijoje „Žingsniai į laisvę“

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Konferencijos akimirka. N. Gaudutytės nuotr. Konferencijos akimirka. N. Gaudutytės nuotr.

Valstybės atkūrimo šimtmečio akivaizdoje praeitis suvokiama ne tik kaip priežastis iškilmingai paminėti svarbią sukaktį, bet ir kaip paskata susimąstyti apie praeities svarbą dabarčiai ir dabarties klausimus praeičiai: ką valstybei ir visuomenei pavyko nuveikti per 100-metį, kokius svarbiausius tikslus keliame sau, artėjant naujam – antrajam 100-mečiui.

 

Vasario 15 d. Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijoje buvo kur kas didesnis, nei kasdienis, sujudimas. Naujai įrengtoje salėje vyko konferencija „Žingsniai į laisvę“. Konferencijos tikslas buvo paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį remiantis istoriniu kontekstu, ugdant jaunosios kartos pilietiškumą. Svečius pasitiko Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos mokiniai apsirengę tautiniais rūbais. Svečiai turėjo galimybę aplankyti mokinių fotografijų ir tapybos darbų parodas. Konferenciją pradėjo svečiai iš Palangos su pasirodymu „Veiviržėnai. 1918 metai“ (režisierė Aušra Latonienė), kuriuo nukėlė mus į tų metų Lietuvos valstybę.

Išgirdome Vytauto Plečkaičio, diplomato, istoriko, Lietuvos politinio veikėjo, Nepriklausomos valstybės atkūrimo akto signataro pranešimą „Signataras Jurgis Šaulys diplomatijos baruose“. Pranešimą „Mūsų Lietuva ir Vasario 16-oji“ skaitė istorikė, humanitarinių mokslų daktarė, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė, Istorijos katedros lektorė Silva Pocytė. Pranešimai buvo tikslingi ir suteikiantys daug informacijos, vėliau vyko trumpa pertrauka, kurios metu visi svečiai rinkosi gimnazijos valgykloje, lankė parodas mokyklos erdvėse ir muziejuje.

 

Veiviržėnuose vyko konferencija „Žingsniai į laisvę“. N. Gaudutytės nuotr.

 

Šiandienos herojus yra kiekvienas Lietuvos pilietis – aktyvus XXI amžiaus Lietuvos kūrėjas, suvokiantis, kad nuo jo kasdienių pastangų priklauso ne tik dabartis, bet ir būsimi Lietuvos valstybės ir tautos istorijos įvykiai. Antrąją konferencijos dalį pradėjo gimnazijos mokinių pasveikinimas su daina „Dainuoju Lietuvą“ (muzikos mokytoja metodininkė Jovita Jokšienė).

Toliau Veiviržėnų gimnazijos 7 klasės mokiniai ir istorijos mokytoja Vitalija Ringytė-Ališauskienė pristatė projektą „Signatarų keliais“, projekto idėjos autorė   Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos Švėkšnos skyriaus pirmininkė Ona Norkutė. Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos mokiniai atskleidė savo požiūrį į Lietuvą, pristatydami poetinę – publicistinę kompoziciją „Aš – Lietuvos pilietis“ (rengė lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Irena Juciuvienė).

 

Konferenciją vainikavo – pilietiškiausių moksleivių apdovanojimai. N. Gaudutytės nuotr.

 

Konferenciją vainikavo pilietiškiausių moksleivių apdovanojimai, kuriuos inicijavo asociacija „Gargždų jungtinės pajėgos“, o idėją įgyvendinti padėjo Klaipėdos rajono laikraštis „Banga“ bei Klaipėdos rajono Savivaldybės administracijos Švietimo skyrius, idėjos mecenatas – žemės ūkio ministras, Seimo narys Bronius Markauskas. Apdovanoti 15 Klaipėdos rajono mokyklų pilietiškiausių mokinių. Buvo apdovanotos ir mūsų gimnazijos mokinės: Neda Gaudutytė ir Iveta Poškaitė.

Šimtmetis atskleidė, kad mokame iš istorijos gelmės pasiimti tai, ko reikia dabarčiai. Jeigu būtina, imamės atsakingo, neretai sunkaus visuomenės ir valstybės tobulinimo darbo. Giname laisvę, kai šiai pamatinei vertybei iškyla pavojus, turime drąsos kurti ne tik savo, bet ir Europos bei pasaulio istoriją. Šie dalykai teikia pagrindą didžiuotis atkurtos Lietuvos laimėjimais, įkvepia kurti dabartį ir leidžia viltingai žvelgti į ateitį.

 

Akimirkos iš renginio Veiviržėnuose – N. Gaudutytės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 211 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,