Logo
 Spausdinti šį puslapį

Klaipėdos rajono savivaldybėje šį sezoną vilkų nesumedžiota

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Ūkininkams kasmet tenka skaičiuoti vilkų ūkiniams gyvūnams padarytą žalą, kurią kompensuoja Klaipėdos rajono savivaldybė iš Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos. Tose savivaldybėse, kur vilkai ūkininkams pridaro daugiau žalos, jų ir sumedžioti leidžiama daugiau.

 

Visoje Lietuvoje šį medžioklės sezoną buvo leista sumedžioti šešiasdešimt vilkų, o Klaipėdos rajone tik du.

Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė informavo, kad Klaipėdos rajone šį sezoną vilkų sumedžiota nebuvo: „Nors rajone buvo galima sumedžioti 2 vilkus, tačiau šį medžioklės sezoną medžiotojai vilkų nesumedžiojo. Vilkas – labai gudrus laukinis gyvūnas, miško sanitaras. Todėl reikėtų nepamiršti, kad vilkai – Europos Sąjungos saugoma rūšis, ir nors Lietuva turi išimtį leisti jų medžioklę, tačiau rūšies apsauga privalo būti užtikrinta.“

Pasak Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausiosios specialistės, ekologės Kristinos Stulpinienės, 2017 m. į Klaipėdos rajono savivaldybę kreipėsi septyni gyventojai iš Veiviržėnų seniūnijos Vainotiškės, Tarvydų, Balsėnų ir Daukšaičių kaimų bei Endriejavo seniūnijos Toliotų ir Šilėnų kaimų, kurie patyrė vilkų žalą. Iš viso buvo papjauti devyni naminiai gyvuliai. Visais atvejais buvo taikytos saugos priemonės, siekiant apsaugoti gyvulius, todėl gyvuliai papjauti aptvertose ganyklose ir galvijams esant prie pat namų.

„Nepaisant net geriausių apsaugos ar reguliavimo priemonių, žalos ūkininkams visiškai išvengti turbūt niekuomet nepavyks, todėl ir esame numatę kompensacijas ūkininkams už vilkų padarytą žalą, kurią netiesiogiai apmoka ir patys medžiotojai. Medžiotojų surenkami mokesčiai keliauja į Aplinkos apsaugos rėmimo specialiąją programą, iš kurios ūkininkams mokamos kompensacijos. Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšų naudojimo koordinavimo komisija išnagrinėja kiekvieną vilko padarytos žalos atvejį ir atlygina ūkininkui žalą. 2017 m. išmokėtų kompensacijų dydis – daugiau nei 1,6 tūkst. eurų. Svarbiausia – laiku kreiptis“, – akcentavo vicemerė Rūta Cirtautaitė.

Ūkininkai, norintys gauti vilkų ūkiniams gyvūnams padarytos žalos atlyginimo kompensaciją, turi ne vėliau kaip per tris darbo dienas nuo žalos pastebėjimo rašytiniu prašymu dėl žalos įvertinimo ir atlyginimo apie tai pranešti atitinkamai seniūnijai ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriui. Daugiau informacijos apie žalos atlyginimo tvarką teikia Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė, ekologė Kristina Stulpinienė ().

Kad gyvulių savininkai patirtų kuo mažiau nuostolių, rekomenduojama gyventojams apdrausti galvijus.                                        

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,