Logo
 Spausdinti šį puslapį

Endriejavo bendruomenė 100-metį įprasmino renginiu „Praėję kryžiaus kančią“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Veiviržėnų kultūros centro nuotr. Veiviržėnų kultūros centro nuotr.

Endriejavo seniūnijos gyventojai vasario 16 d. susirinko paminėti Lietuvos atkūrimo šimtmečio bei šv. Mišiose pagerbti 18641904 m. laikotarpio Endriejavo valsčiaus knygnešius.

 

Švęsdami atkurtos Lietuvos šimtmečio jubiliejų, sudėtingos savo krašto istorijos atkarpą Endriejavo bendruomenė įprasmino meno kūriniu  įamžino knygnešių, gimusių ir gyvenusių Endriejavo valsčiuje, atminimą. Už šią idėją bei įdėtą didelį darbą esame dėkingi mūsų kraštiečiui, Etninės kultūros globos tarybos pirmininkui Virginijui Jociui ir gerbiamam skulptoriui Osvaldui Neniškiui.

Po šv. Mišių garbingai atidengtos ir pašventintos dvi trisdešimt septynių knygnešių atminimo lentos, pritvirtintos prie atstatytų šv. apaštalo Andriejaus bažnyčios vartų. Surinkti ir svarbiausi kryžiaus kančią praėjusių knygnešių biografijos faktai, kuriuos lankstinuko forma kiekvienam šventės dalyviui įteikė bibliotekininkė Rita Žadeikytė.  

„Tikėjimas ateitimi lydi mūsų tautą ir tik tikėjimo vedini šiandien esame čia“, tokiais viltingais žodžiais į susirinkusius Endriejavo kultūros skyriaus patalpose kreipėsi renginio vedėja R. Žadeikytė.

Sudėtingais Lietuvos istorijos keliais vedžiojo istorijos mokytoja Bronislava Elijošienė, vienybės ir įkvepiančio tikėjimo linkėjo parapijos klebonas Stasys Šlepavičius. Prisiminimais pasidalijo endriejaviškis Antanas Žemgulis ir buvusi ilgametė bibliotekos darbuotoja Zita Mačiulienė. Šventinę nuotaiką praskaidrino Endriejavo pagrindinės mokyklos moksleivių bei darželio ugdytinių, moterų vokalinio ansamblio „Kapstatėlė“ bei pagyvenusių žmonių dienos centro lankytojų muzikiniai numeriai. Gerą nuotaiką žiūrovams dovanojo ir Vėžaičių kultūros centro Lapių skyriaus „Medžiotojų trio“.

 

Įteiktos atminimo dovanos. Veiviržėnų kultūros centro nuotr.

 

Už tautiškumo skatinimą ir prasmingus darbus įteiktos atminimo dovanėlės Birutei Ežerskienei bei Laimai Račkienei. Už Lietuvos šimtmečio atributiką, sukūrusią šventinę nuotaiką miestelyje, dėkojo mokyklos bendruomenei, seniūnei Laimutei Šunokienei bei Reginai ir Petrui Puidokams. Už dalyvavimą Veiviržėnų kultūros centro paskelbtame konkurse apdovanota seniūnijos gyventoja iš Ližių Akvilė Vaitkutė  renginio metu jai įteikta iš Veiviržėnų atkeliavusi Lietuvos vėliava. Pasidžiaugėme ir už Lietuvos vardo garsinimą dėkojome Endriejavo seniūnijos gyventojams Edvinui Kudrevičiui ir jo draugei Dovilei, kurie vasario 19 d. kartu su Lietuvos-Lenkijos delegacija išvyko į Boliviją, kur dalyvaus dviračių žygyje. Palinkėjome jiems gero kelio ir išlydėdami įteikėme Lietuvos vėliavėlę, kurią kraštiečiai pažadėjo palikti Bolivijos žemėje.

Dėkojame Klaipėdos rajono savivaldybei už paramą bei visiems padėjusiems ir prisidėjusiems organizuojant Lietuvos šimtmečio renginį.

 

Akimirkos iš renginio – Veviržėnų kultūros centro nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,