Mano Gargždai



Pavasario orų prognozė Lietuvai ir Europai: bus visko

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Ko gero, jau daugelis laukia atkeliausiančio pavasario. Tiesa, kurį laiką dar teks palūkėti, nes gerokai susivėlinusi žiema bent jau artimiausiu metu trauktis nežada. Šalta bus tiek vasario pabaiga, tiek ir kovo pradžia.

 

„Accuweather“ pateikta 2018 metų pavasario orų prognozė Europai gali nuskambėti kiek grėsmingai. Be atkeliausiančios šilumos įspėjama ir apie itin sudėtingas oro sąlygas: potvynius, audras.

 

Vyraus sudėtingos oro sąlygos

Po žiemos mėnesiais Vokietiją ir Lenkiją siaubusių kelių stiprių audrų, pavasario mėnesiais vėtros nebus tokios dažnos. Visgi kelios audros čia vis dar gali užsukti ir pridaryti žalos.

Kadangi ankstyvojo sezono audringumas tampa vis retesnis, dėl to virš rytų ir centrinės Europos iš lėto formuosis šiluma, o tai sudarys palankias sąlygas formuotis sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms.

Anot meteorologų, didžiausia pavojingų reiškinių grėsmė numatoma nuo vėlyvo balandžio iki gegužės mėnesio. Didžiausia stiprių audrų grėsmė vyraus nuo Miuncheno ir Berlyno iki Kijevo bei Minsko.

Didžiausia šių audrų sukelta grėsmė bus staigūs potvyniai ir stiprūs vėjai. Intensyviausių audrų metu gali susiformuoti kruša ir net pavieniai viesulai.

 

Dažnos liūtys ir audros didins potvynių grėsmę

Kol sudėtingos orų sąlygos grasins šiauriniams Europos regionams, teritorijoje nuo Alpių iki Balkanų pusiasalio prognozuojamas potvynių pavojus. Skelbiama, kad antroje žiemos pusėje čia prasidėję gerokai audringesni orai tęsis ir pavasarį.

Lietūs ir audros lems didesnį nei įprasta kritulių kiekį nuo Graikijos iki Rumunijos ir Vengrijos. Tai padidins potvynių grėsmę, prie kurio dar prisidės ir tirpstantis kalnų sniegas, ypač Balkanuose, Dinarų kalnyne, kur gali kilti purvo nuošliaužos.

 

Besiformuojanti šiluma lydės sausesnius orus

Po vienos drėgniausių žiemų istorijoje, pavasarį Prancūzijoje numatomi sausesni nei įprasta orai. Aukšto slėgio zona formuosis vakarinėje Iberijos pusiasalio dalyje ir nuo dažnų audrų sistemų dengs didžiąją vakarų Europos dalį.

Prognozuojama, kad kovas bus drėgniausias pavasario mėnesis Portugalijoje ir tam tikruose Ispanijos regionuose. Vėliau, jau kovo mėnesio pabaigoje, į regioną atkeliaus itin sausi orai, kurie čia laikysis iki pat gegužės.

Naujų vėtrų grėsmė Prancūzijoje ir Belgijoje, Nyderlanduose bei Vokietijoje bus maža. Retos audros leis virš Iberijos pusiasalio, Prancūzijos, vakarų Vokietijos ir tam tikrų Italijos regionų formuotis nesezoniškai šilumai.

Teritorijoje nuo rytinės Ispanijos iki pietų Prancūzijos ir vakarų Italijos numatomas užsitęsęs ir ryškus šiltasis sezonas, dėl ko šilumos išsiilgę atostogų medžiotojai savo keliones turėtų planuotis būtent į šią Europos pusę, rašoma accuweather.com.

 

Įsigalės sausos orų sąlygos

Vėtrų grėsmė šį pavasarį bus menka Britų salyne, Nyderlanduose, Belgijoje bei Skandinavijoje, nes dauguma audrų judės toliau į šiaurę. Nors ir galimos kelios audros, visgi, jų poveikis, kaip prognozuojama, bus gerokai menkesnis už tų, kurios siautė gruodžio ir sausio mėnesiais.

Dažniausios liūtys prognozuojamos Šiaurės Airijoje ir vakarinėje Škotijoje, kur šį sezoną numatomas šiek tiek didesnis kritulių kiekis.

 

Parengta pagal gismeteo.lt inf.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 383 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,