Mano Gargždai



Geradarių tikslas – bendrabutis paliktiems vaikams

Įvertinkite šį įrašą
(14 balsai)
Evelina Veitaitė kartu su bendraminčiais įkūrė Lapių vaikų namų paramos fondą. S.Gulbino nuotr. Evelina Veitaitė kartu su bendraminčiais įkūrė Lapių vaikų namų paramos fondą. S.Gulbino nuotr.

Portalas mano-gargzdai.lt visus savo skaitytojus pakvietė būti pastabiais ir jautriais gėriui – raginome rinkti Metų geradarį. Pasirodė, kad išrinkti jį ne taip lengva – portalo gerbėjai pasiūlė ne vieną žmogų, kuris pelnė aplinkinių pagarbą savo gerumu. Todėl nusprendėme, kad dėmesio verti visi, kurie negaili savo laiko bei jėgų geriems darbams – kviečiame susipažinti su šiais žmonėmis. Viena iš Metų geradarių – Evelina Veitaitė. Šios moters dėka Lapių pagrindinės mokyklos vaikai, gyvenantys bendrabutyje, turi didelę viltį – apsigyventi šiltesniuose, patogesniuose ir gražesniuose namuose.

 

Lapių pagrindinės mokyklos bendrabutyje gyvena apie pusšimtis vaikų. Pusė jų turi šeimas ir kas penktadienį vyksta namo. Tačiau 28 vaikams yra paskirta pilna globa – jie savaitgaliais, per gražiausias metų šventes lieka bendrabutyje. Jame mokyklos ir bendrabučio darbuotojos yra sukūrusios jaukią aplinką, kad vaikai kuo labiau jaustųsi esantys namie. Vis dėlto, kai kurie dideli dalykai nuo bendrabučio auklėtojų nepriklauso – vaikų gyvenamose patalpose šalta, langai perpučiami vėjo. Bet net ir varganą pastatą vaikai vadina savo namais – vargu, ar nors vienas norėtų būti iškraustytas.

Tačiau jei padėtis nesikeistų, namų šilumą Lapiuose atradusiems vaikams tektų pakeisti gyvenamąją vietą. Apie šių vaikų gyvenimo sąlygas sužinojusi Evelina Veitaitė nė akimirkos nesuabejojo, kad ji privalo padėti. Moteris kartu su bendraminčiais įkūrė Lapių vaikų namų paramos fondą. Prieš pusantrų metų pradėjusio veikti fondo pagrindinis tikslas – pastatyti naujus namus vaikams.

 

Vaikų istorijos padiktavo sprendimą

E. Veitaitė prisiminė, kaip prieš 2012 metų Kalėdas sulaukė skambučio – paskambinęs žmogus papasakojo, kad reikia griauti Lapių bendrabutį ir pastatyti vaikams naują. Nustebusiai Evelinai beklausinėjant, o kuo ji čia dėta, žmogus išgavo jos pažadą, kad moteris per šventes tiesiog nuvyktų aplankyti bendrabutyje gyvenančių vaikų.

„Paskambinęs žmogus man sakė, kad mano darbas būtų rasti statyboms finansavimą. Tai buvo didelė suma, todėl suabejojau, ar tai įmanoma. Tada jis paprašė ten nuvažiuoti. Taip ir padariau. Nors beveik visi mes turime vaikų namų baimę – bijome išvysti skaudžią realybę, bijome susigraudinti, apsiverkti. Tokia pati baimė kaustė ir mane. Tačiau ryžausi nuvažiuoti. Mokyklos direktorė Vilija Lukauskienė viską aprodė. Stebėjau, kaip su ja vaikai šiltai bendrauja, tarsi su mama. Kai susėdome pasikalbėti, direktorė pradėjo pasakoti vaikų istorijas. Apsiverkiau, tada dar kartą apsiverkiau, kol galų gale pasakiau – užtenka, nebepasakokite, aš padėsiu“, - veiklos pradžią prisiminė E. Veitaitė.

Pasak jos, tas vizitas buvo lemiamas – netrukus buvo įkurtas Lapių vaikų namų paramos fondas.

„Kad bendrabučiui yra reikalinga nauja statyba– akivaizdu. Pastatas tvarkingas, viduje sukurta jauki aplinka. Tačiau namui – beveik šimtas metų. Vaikai viename kambaryje gyvena po devynis. Vis dėlto, jiems tai yra namai ir vaikus draskyti, išvežti kažkur kitur būtų žiauru“, - įsitikinusi E. Veitaitė.

 

Finansavimas – neaiškus

Bendrabučio renovacijos kritikų vienas pagrindinių argumentų visada yra tas, jog vaikų nuolat mažėja ir greitai bendrabutis nebus reikalingas visai. Tačiau E. Veitaitė įsitikinusi, kad tai – ne tiesa ir savo teiginius gali pagrįsti skaičiais.

„Žinoma, vaikų migracija vyksta, bet jei išvažiuoja vienas, atvažiuoja du. Per šias Kalėdas bendrabutyje liko 18 vaikų. Tikėtis, kad juos kada nors įsivaikins – beviltiška, nes jie ne maži vaikai, paaugliai su savo paauglišku charakteriu. Todėl vienintelė išeitis yra užtikrinti jiems saugius namus“, - mano E. Veitaitė.

Šiuo metu fondo nariai aktyviai bendrauja su Klaipėdos rajono savivaldybe – nors dar negautas finansavimas statyboms, bet diskutuojama, kad išvežti vaikus kitur tikrai būtų neteisinga ir netikslinga.

E. Veitaitė tikisi, kad fondui pavyks gauti Europos Sąjungos finansavimą. „Dabar esame laukime – nežinome, ar patvirtins projektus, ar gausime finansavimą. Laukti turėsime iki vasaros. Problema tame, kad 2015 metais bendrabutis jau nebeatitiks higienos reikalavimų ir vaikai jame gyventi nebegalės. Jei negausime Europos Sąjungos finansavimo, ieškosime kitos išeities – jei reikės, rinksime aukas, bet vaikų be namų nepaliksime“, - tvirtą pažadą davė E. Veitaitė.

Ji džiaugiasi, kad jos iškeltam rūpesčiui neliko abejingi daugelis žmonių. Dėmesį į Lapių problemą atkreipė Klaipėdos „Rotary Concordia“ klubas. Jo vadovai pažadėjo, kad visomis jėgomis padės Lapių bendrabučio vaikams. E. Veitaitei pavyko suburti Savanorių darbo grupę, kuriai priklauso Elona Kiurienė, Adelina Pigareva ir Virginija Tamulienė. Moterys negaili savo laiko, kurį skiria ne tik vaikams padėti, bet ir juos ugdyti.

Geradarių atsiranda ir daugiau – užteko per socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą paskelbti, jog reikalinga pagalba ir fondo iniciatorės vaikams atvežė tris mašinas rūbų, batų, papuošalų ir net kosmetikos.

 

Bendrabutyje auga gabūs vaikai

Pasak E. Veitaitės, pagrindinis fondo tikslas yra naujas bendrabutis, bet ne ką mažesnė užduotis yra tuos vaikus, kurie gyvena bendrabutyje, palydėti teisingu gyvenimo keliu.

„Vaikai ten geri, matau juose didelę perspektyvą. Norime, kad jie užaugtų geri ir išsilavinę žmonės. Pavyzdžiui, savanorės moterys būna atvažiuoja, atsiveža produktų ir moko mergaites gaminti valgį. Buvome išvykę čiuožinėti, žaisti boulingo, žiūrėti filmo, pirtimi ir baseinu leido pasinaudoti Danutė iš Dauparų. Šie vaikai turi pamatyti, kad yra kitoks gyvenimas, kad yra ko siekti. Tikrai yra tokių, kurie gali baigti vidurinę mokyklą, stoti į universitetus. Tikimės, kad šiems vaikams pavyks rasti finansavimo, geradarių, su kurių pagalba vaikai galės siekti gero išsilavinimo“, - viliasi E. Veitaitė.

Moteris ragina tuos, kurie nori padėti, negalvoti, jog užtenka nupirkti vien saldainių. Vaikams yra reikalinga pagalba, kuri padėtų juos lavinti.

„Prieš kelias dienas turėjome dailės terapijos užsiėmimų. Juos vesti sutiko dailininkė Dalia Kirkutienė. Piešimas yra slaptas kelias į žmogaus sielą – piešimas atskleidžia problemas, vaikų būsenas. Vaikai piešė fraktalus – tai tam tikras dailės terapijos būdas, padedantis susikoncentruoti į save. Intuityvus piešinys dailės terapeutui daug ką pasako. D. Kirkutienė, pažvelgusi į vaikų piešinius iš karto pasakė, su kuriais vaikais derėtų padirbėti, pasikalbėti“, - pasakojo E. Veitaitė.

Dabar vaikai turi užduotį – prižiūrimi auklėtojos jie turės nupiešti dar septynis fraktalus. Juos peržvelgusi dailės terapeutė vėl toliau galės dirbti, padėti vaikams.

„Sudarysime pusmečio, metų veiklos planą, stabilų ir konkretų ugdymo planą, kad vaikai gautų visko, ko reikia. Jie neturi mamų, kurios galėtų jiems patarti, daug ką papasakoti. Mes mamų neatstosime, tačiau norisi pabūti bent jau tomis tetomis, kurios padeda eiti gyvenimo keliu. Tikiu, kad vaikai užaugs puikiais žmonėmis, todėl neabejoju, kad nauji namai - bendrabutis jiems be galo reikalingi. Tikiuosi, kad taip galvojančių atsiras vis daugiau ir pasieksime savo tikslą“, - gražia ateitimi tiki E. Veitaitė.

 

Stasio Gulbino nuotraukos:

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 528 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,