Mano Gargždai



Nacionaliniam diktantui rajono gyventojai nesiruošia: svarbiausia – gerai nusiteikti

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Diktantą bibliotekoje rašė septyni žmonės. K. Abromavičiūtės nuotr. Diktantą bibliotekoje rašė septyni žmonės. K. Abromavičiūtės nuotr.

Šiandien jau 11 kartą lietuvių kalbos mylėtojai su rašikliais rankose palinko rašyti Nacionalinį diktantą. Prie visuotinės iniciatyvos prisijungė ir Klaipėdos rajono gyventojai.

 

Specialiai nesiruošė

Nacionalinis diktantas lygiai 11 val. pradėtas transliuoti per LRT radiją bei internetu, todėl savo lietuvių kalbos žinias norintieji galėjo pasitikrinti ne tik atvykę į miesto Savivaldybę, biblioteką, tai padaryti buvo galima ir mokykloje, darbovietėje, net namie. Gal dėlto, rašyti Nacionalinio diktanto į J. Lankučio viešąją biblioteką šiemet atskubėjo vos septyni žmonės.

Klaipėdos rajono savivaldybėje diktantą rašė 15 piliečių. Rašiusiųjų buvo ir viešosios bibliotekos filialuose, tikslus dalyvių skaičius paaiškės pirmadienį. Praėjusiais metais Klaipėdos rajone Nacionalinio diktanto konkursas sulaukė apie 100 dalyvių.

Šiemet rajono gyventojams lietuvių kalbos iššūkius teko įveikti klausantis Marijaus Žiedo skaitomo Juliaus Sasnausko teksto „Vienkartinumas“.

Pakalbinti bibliotekoje diktantą rašiusieji žmonės neslėpė gerų emocijų ir tikino, kad specialiai diktantui nesiruošė.

„Dalyvauju pirmą kartą. Nusprendžiau išbandyti save. Kiek prisimenu, mokykloje rašyti diktantus neblogai sekdavosi. Na, o dabar, po tiek metų, noriu save pasitikrinti iš naujo“, – sakė Klaipėdos rajono gyventoja Diana Rumšienė ir prisipažino, kad rašyti sėdasi su jauduliu.

„Specialiai nesiruošiau, tik šįryt greitai pasitikrinau, kaip rašomi keli žodžiai, pavyzdžiui, „visgi“ ar „kadgi“, – šypsojosi pašnekovė.

 

Šiemet diktantas buvo rašomas jau 11 kartą. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Iššūkis – skyryba

Pasitikrinti savo žinias ir rašyti diktantą į biblioteką atėjo ir gargždiškė Justina Lipskytė. Mergina tikino, kad jau nei pati nežinanti kelintą kartą dalyvauja konkurse: „Kartkartėmis ateinu, jeigu randu laiko ir niekas nesutrukdo. Smagu save pasitikrinti ir įsitikinti ar esu raštinga. Tenka skaityti oficialius pranešimus, raštus, malonu, kuomet jie būna parašyti be klaidų, todėl noriu ir pati jų nedaryti.“

Gargždų gyventoja minėjo, kad ankstesniais metais, nors ir palikdavo klaidų, tačiau sekdavosi visai neblogai. Merginai didžiausias iššūkis – skyrybos pinklės.

Nacionalinį diktantą ketvirtą kartą rašė ir moksleivis Robertas Macius. Vaikinas pirmą kartą rašyti diktuojamo teksto atvyko į J. Lankučio viešąją biblioteką.

„Man įdomu. Domiuosi tiek lietuvių kalba, tiek literatūra, todėl ir ateinu rašyti. Paprastai susidoroti su gramatikos iššūkiais sekasi neblogai, gal kiek sudėtingiau su skyryba. Tačiau niekada specialiai nesiruošiu, stengiuosi gerai nusiteikti ir susikaupti“, – savo pasiruošimo receptu dalijosi vaikinas.

 

Rajono gyventojai atviravo, jog dalyvauja, nes nori pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias. K. Abromavičiūtės nuotr.

 

Skaitė du kartus

Tiesa, nors diktantas buvo diktuojamas sklandžiai, rašiusius kiek sutrikdė tai, kad tekstas nuo pradžios iki pabaigos buvo perskaitytas ne vieną kartą (kaip įprasta), o du. Dalyviams per LRT radiją buvo pranešta, kad jau gali stverti tušinukus ir rašyti, tačiau jau po pirmojo sakinio susirinkusieji pradėjo blaškytis, mat tekstas nebuvo diktuojamas darant pauzes, o skaitomas nuo pradžios iki pabaigos. Ir tik iš trečio karto žmonės galėjo susikaupti ir rašyti pirmuosius sakinius.

Dėl raštingiausiojo vardo balandžio mėnesį bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio.

Pernai Nacionalinį diktantą rašė daugiau nei 33 tūkst. žmonių.

Diktanto tekstas bus paskelbtas kovo 5 dieną (pirmadienį) svetainėse www.diktantas.lt, DELFI.lt ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).

 

     Akimirkos iš Nacionalinio diktanto rašymo bibliotekoje – K. Abromavičiūtės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 291 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,