Logo
 Spausdinti šį puslapį

Patriotiški pietūs: kaip nudažyti maistą trispalvės spalvomis?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Savaitgalį visų laukia didi šventė – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena. Šiai dienai pasirinkite kiek neįprastus pietus ar vakarienę – draugų, artimųjų būryje skanaukite Lietuvos trispalvės spalvomis marginto maisto. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento vadovas Aidas Poleninas dalinasi užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto receptais, kurie ne tik pamalonins gomurį, bet ir džiugins akis, nes šiuose patiekaluose atsispindi Lietuvos trispalvės spalvos.

 

Trispalvis užkandis – tikras malonumas gomuriui: burokėlių duonelė, avokadas ir „Benedikto kiaušinis“

„Burokėlių duoną, užkandžio pagrindą, pradėkite ruošti pirmiausia. Geriausia būtų ją ruošti dar iš vakaro ar bent porą valandų prieš suplanuotus pietus ar vakarienę, mat tešlai reikia duoti laiko, kad ši iškiltų“, – atskleidžia „Maximos“ ekspertas A. Poleninas.

Kepimo indą pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite 2 susmulkintas česnako skilteles. Užberkite ir gerą žiupsnį šviežio smulkinto rozmarino, žiupsnelį stambios druskos.

Į 200 ml šiltų burokėlių sulčių įmaišykite 25 g mielių ir 1 valgomąjį šaukštą cukranendrių cukraus. Palikite ši mišinį kelioms minutėms tam, kad nusistovėtų. Įberkite žiupsnelį druskos, 500 g speltų miltų ir minkykite tešlą. Tuomet užpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pabarstykite kapoto rozmarino. Palikite tešlą kilti tol, kol ji pasidarys dvigubai didesnė negu buvo prieš tai.

Iškilus tešlai, ją švelniai įdėkite į kepimo indą ir leiskite „pailsėti“ dar 15 minučių. Pirštų pagalba tešlos paviršiuje įspauskite asimetrines linijas, patepkite duoną alyvuogių aliejaus ir česnako mišiniu, galiausiai duoną pabarstykite stambia druska ir dėkite kepti į 200 °C įkaitintą orkaitę 15–20 min.

Kol keps duona supjaustykite avokadą griežinėliais ir išvirkite „Benedikto“ kiaušinį.

„Platesniame puode ar keptuvėje užvirinkite vandenį, plotis priklauso nuo to, kiek užkandžių gaminsite. Kai vanduo užverda, pasūdome žiupsneliu druskos, įspaudžiame pusės citrinos sulčių. Tuomet sumažinkite viryklės kaitrą iki minimumo arba išvis išjunkite ir įberkite šiek tiek ciberžolės – tai suteiks kiaušiniams gražų geltoną atspalvį. Į dubenėlį ar puodelį atsargiai įkulkite po vieną kiaušinį ir po vieną įleiskite į ant viryklės esantį indą, kai visi kiaušiniai jau bus puode ar keptuvėje – uždenkite indą dangčiu ir palikite 10–12 min., o po to dar minutėlei užkaiskite gaminimo indą, kad kiaušiniai pabaigtų virti“, – teigia A. Poleninas.

Atpjaukite duonos riekelę, uždėkite avokado griežinėlių, paskanintų norimais prieskoniais ir apšlakstytų citrinų sultimis, šiek tiek mėgstamų salotų ir uždėkite „Benedikto“ kiaušinį. „Šis užkandis – sumuštinis yra itin gardus, o ir jo spalvinė gama – natūrali“, sako „Maximos“ ekspertas.

 

Pagrindiniam patiekalui – skonių mišinys: natūralios kimštos dešrelės, bulvių košė ir žaliosios daržovės

„Kimštas dešreles gaminkite patys ar nusipirkite jas – „Maximos“ asortimente gausu įvairių kimštų dešrelių, pagamintų iš vištienos, jautienos, kiaulienos. Dešreles pakepinkite keptuvėje su lašeliu aliejaus, ant grilio arba orkaitėje“, – sako A. Poleninas.

Bulvių košę itin lengva pagaminti – išvirtas bulves sugrūskite, įdėkite šiek tiek sviesto, įpilkite kelis šlakelius virinto pieno, pabarstykite prieskonių ir išmaišykite. Pasak A. Polenino, pabarsčius šiek tiek ciberžolės ši košei suteiks dar ryškesnio geltono atspalvio.

Garnyrui rinkitės žalias daržoves ir jas virkite garuose ar pakepinkite. „Garnyrui puikiai tiks švieži agurkai, šviežios lapinės salotos. Jeigu vis dėl to norėtųsi šiltų daržovių, pakepinkite arba garuose virkite brokolius, briuselio kopūstus, žalią papriką“, – teigia „Maximos“ ekspertas.

 

Desertui – sluoksniuotas uogų ir vaisių glotnutis

„Sutrynus bet kurios spalvos glotnutį, pirmiausia pasižiūrėkite, ar masė nėra per tiršta ar atvirkščiai – per skysta. Jeigu per skysta – įdėkite dar uogų ar vaisių, o jei per tiršta – įpilkite šiek tiek skysčių pagal skonį – mineralinio vandens, pieno, sulčių“, – patarimais dalijasi „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas A. Poleninas.

Trintuvėje sutrinkite 280 g šaldytų atitirpintų aviečių ar braškių ir įdėkite porą šaukštų medaus. Išplakite ir įmaišykite apie 100 ml obuolių sulčių. Kol kas, supilkite raudonąjį mišinį į atskirą indą ir kuriam laikui palikite.

Žaliąją dalį paruoškite sutrynę 8-10 nuluptus kivius su 1 valgomuoju šaukštu žaliųjų citrinų sulčių.

Geltonąją dalį pagaminsite iš 250-300 g valyto supjaustyto meliono, kurį taip pat reikės sutrinti trintuvėje.

„Šias purė atsargiai supilstykite į 4 stiklines vieną po kitos. Pirmiausia išpilstykite raudoną masę, tuomet itin atsargiai užpilkite kivių masę ir galiausiai – melionų. Šio sluoksniuoto glotnučio ingredientus galite keisti ir kitais vaisias ar uogomis – svarbiausia išlaikyti Lietuvos trispalvės spalvas“, – sako A. Poleninas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,