Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rytoj bus vertinamas pirmasis rajono moksleivių brandos darbas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Rytoj Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijoje bus pristatytas pirmasis brandos darbas. Antrąjį komisija vertins ketvirtadienį, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijoje. Šiemet prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 257 Klaipėdos rajono kandidatai. Kaip ir pernai, populiariausiu išlieka valstybinis anglų kalbos egzaminas. Mažiausiai norinčiųjų laikyti valstybinį rusų kalbos egzaminą.

 

Populiariausiųjų penketukas nesikeičia

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Genovaitės Jurevičienės, laikyti egzaminus šiemet pasirinko 243 rajono abiturientai, 13 eksternų bei 1 buvęs mokinys. Savo žinias pasitikrins 187 Gargždų „Vaivorykštės“, 31 Veiviržėnų Jurgio Šaulio bei 25 Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazistai.

Kaip ir pernai, taip ir šiemet populiariausiu egzaminu išlieka valstybinis anglų kalbos, kurį laikys 226 mokiniai ir 1 eksternas. Antros pozicijos pagal populiarumą neapleidžia lietuvių kalbos ir literatūros (209) valstybinis egzaminas. Toliau pagal pasirinkusiųjų skaičių išsidėsto matematikos (183), biologijos (83) bei istorijos (72) dalykų egzaminai. Lygiai toks pats populiariausiųjų penketukas buvo ir pernai.

Keturis egzaminus, daugiausiai, pasirinko laikyti 126 abiturientai. Tris laikys 44 gimnazistai, penkis – 50 moksleivių. Visus šešis, maksimalų galimų rinktis egzaminų skaičių, yra pasiryžę laikyti trys moksleiviai. Na, o tik du, būtinus brandos atestatui gauti, anot G. Jurevičienės, pasirinko įveikti 20 moksleivių, iš jų 6 laikys tik mokyklinius.

 

Vertins brandos darbus

Didžiausia naujovė šiemet – pasirenkamasis brandos darbas, kurį moksleiviai galėjo rinktis šalia baigiamųjų egzaminų. Anot specialistės, kelis mėnesius rengti brandos darbus pasirinko tik du Klaipėdos rajono moksleiviai. Rytoj vertinimo komisijai brandos darbą iš chemijos dalyko pristatys vienas „Vaivorykštės“ gimnazijos moksleivis, o fizikos dalyko brandos darbą kovo 15 d. pateiks vienas Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos abiturientas.

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, šalyje šiais mokslo metais rengti brandos darbus pasirinko daugiau kaip 200 mokinių, daugiausia iš biologijos, istorijos ir chemijos. Brandos darbo rezultatą numatyta įskaityti stojant į aukštąsias mokyklas. Jei brandos darbas iš pirmo ar antro konkursinio dalyko bus įvertintas 9 ar 10 balų, tai stojančiajam bus skiriama papildomai 0,25 konkursinio balo. 2018 metais fizikos ir informacinių technologijų valstybinių brandos egzaminų darbai bus vertinami elektroniniu-nuotoliniu būdu. Teigiama, jog toks egzaminų darbų vertinimo būdas lankstesnis ir greitesnis.

 

Galės naudotis kompiuteriais

Šiemet laikant lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą numatytas platesnis autorių pasirinkimas. Abiturientai ir kiti kandidatai autorius galės pasirinkti iš visų šio dalyko egzamino programoje privalomų autorių. Taip pat per egzaminą bus galima naudotis privalomų programinių autorių kūriniais, pateiktais elektroniniu formatu. Kiekvienas mokinys, iki egzamino pabaigos likus pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis vieną kartą 20 min. arba du kartus po 10 minučių. Kaip ir anksčiau, jie taip pat galės naudotis „Dabartinės lietuvių kalbos žodynu“ ir dvikalbiais žodynais.

Šių metų pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai prasidės balandžio mėnesį užsienio kalbos valstybinio brandos egzamino kalbėjimo dalimi. Užsienio kalbos (anglų) kalbėjimo dalis vyks balandžio 4–6 dienomis, užsienio kalbos (rusų) – balandžio 5–6 dienomis, užsienio kalbos (prancūzų) ir užsienio kalbos (vokiečių) kalbėjimo dalys vyks balandžio 6 dieną. Pagrindinės sesijos paskutinis valstybinis brandos egzaminas – chemijos – vyks birželio 22 dieną. Pakartotinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 25–liepos 9 dienomis.

Šiemet prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 31 640 Lietuvos kandidatai. Pernai – 32 572 kandidatai.

 

Kokius egzaminus pasirinko laikyti Klaipėdos rajono abiturientai pateikiama lentelėje:

Egzaminas

Pasirinkusiųjų skaičius

Laikas

Anglų k. (valstybinis)

227

Gegužės 5 d. (šeštadienis) 9 val.

Rusų k. (valstybinis)

3

Balandžio 21 d. (šeštadienis) 9 val.

Geografijos (valstybinis)

30

Birželio 20 d. (trečiadienis) 9 val.

Lietuvių k. ir literatūra (valstybinis)

209

Birželio 2 d. (šeštadienis) 9 val.

Lietuvių k. ir literatūra (mokyklinis)

34

Fizika (valstybinis)

43

Gegužės 19 d. (šeštadienis) 9 val.

Matematika (valstybinis)

184

Birželio 9 d. (šeštadienis) 9 val.

Istorija (valstybinis)

72

Birželio 18 d. (pirmadienis) 9 val.

Chemija (valstybinis)

8

Birželio 22 d. (penktadienis) 9 val.

Informacinės technologijos (valstybinis)

18

Gegužės 12 d. (šeštadienis) 9 val.

Biologija (valstybinis)

83

Gegužės 26 d. (šeštadienis) 9 val.

Technologijos (mokyklinis)

27

Sausio 22 – gegužės 25 d.

Menai (mokyklinis)

7

Sausio 22 – gegužės 25 d.

Brandos darbas (mokyklinis)

2

2017 m. rugsėjo 18 d. – 2018 m. kovo 16 d.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,