Mano Gargždai



Kruvinojo sekmadienio diena

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Sausio 22-ąją Rusijoje ir visame pasaulyje istorija besidomintys žmonės mini Kruvinojo sekmadienio dieną. Asociatyvi  iliustr.© Bettmann/CORBIS Sausio 22-ąją Rusijoje ir visame pasaulyje istorija besidomintys žmonės mini Kruvinojo sekmadienio dieną. Asociatyvi iliustr.© Bettmann/CORBIS

Sausio 22-ąją Rusijoje ir visame pasaulyje istorija besidomintys žmonės mini Kruvinojo sekmadienio dieną. Tądien 1905 metais per taikią demonstraciją žuvo šimtai žmonių, o nenumatytos žudynės virto revoliucija, kuri pakeitė ne tik Rusijos, bet ir kitų šalių istoriją.

Tų metų sausio 22 dienos įvykiams įtakos turėjo vykęs rusų – japonų karas. Sankt Peterburge tuo metu buvo siaubingos gyvenimo sąlygos – už menką atlyginimą žmonės dirbdavo nežmoniškai ilgas darbo valandas. Pasklidus Putilovo gamyklos darbuotojų streikui, sausio viduryje iš darbo vietų išėjo daugiau negu 80 tūkst. darbininkų, mieste dingo elektra, leidėjai nebeleido laikraščių.

Engiami darbininkai nusprendė taikiai išsireikalauti užbaigti karą, grąžinti normalias darbo valandas. Giedodami ir nešdamiesi ikonas, Sankt Peterburgo gyventojai patraukė Žiemos rūmų link, maldauti caro taikos.

Tačiau gyventojams pasiekus rūmus, valdovo sargybiniai supanikavo ir pradėjo šaudyti į taikią minią. To meto oficialiais duomenimis sutrypti po kojomis ir nuo kulkų žuvo 90 žmonių. Šiai dienai istorikai mano, kad per Kruvinąjį sekmadienį žuvo apie 1 tūkst. žmonių.

Žudynės anuomet sukėlė milžinišką pasipiktinimą ir pastūmėjo šalį į revoliuciją.

 

Įvykiai ir vardadieniai

Sausio 22 dieną Kaune įsteigtas Karo muziejus.

1991 metais Kanada nutraukė ekonominę bei humanitarinę pagalbą TSRS dėl agresijos Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

1506 metais į Vatikaną saugoti Romos popiežiaus atvyko pirmieji šveicarų gvardiečiai. Dabartinę popiežiaus šveicarų gvardiją sudaro daugiau negu 100 žmonių.

1771 metais Ispanija Folklendų salas perleido Didžiajai Britanijai.

Vardadienį šiandien švenčia Anastazija – prisikėlusioji, Gaudentas – besidžiaugiantis, Vincentas – nugalėtojas, Skaistė – doroji, Džiugas – linksmuolis. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 348 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,