Logo
 Spausdinti šį puslapį

90-mečio pasididžiavimas – šeima

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė kartu su Veiviržėnų seniūne Edita Sluckiene bei seniūnijos specialiste Aldona Dėringiene vyko pasveikinti 90-ąjį jubiliejų švenčiantį Veiviržėnų seniūnijos gyventoją, ilgaamžį mokytoją, šviesuolį Joną Kupčinską.

 

Dviese su žmona Zofija gyvenantis Jonas – be galo darbštus, šviesaus proto ir geros širdies žmogus, kuriam gyvenime išbandymų netrūko. Marijampolės apskrityje, Kalvarijos valsčiaus Raudenės kaime gimęs Jonas Kupčinskas augo vienas kartu su vos pora metų vyresniais dėdėmis. Ilgaamžio Jono mama amžino poilsio iškeliavo būdama labai jauna – 35 metų, o tėtis buvo areštuotas vokiečių ir dingo be žinios.

Be tėvų augęs Jonas Kalvarijos gimnazijoje baigė 2 klases, taip pat mokėsi Kvietiškio žemės mokykloje, kur baigė 2 kursus, atliko praktiką ir į šią mokyklą nebegrįžo. Vėliau Jonas pradėjo mokytis Klaipėdos pedagoginėje mokykloje. Kadangi vyras buvo našlaitis ir sunkiai vertėsi, geraširdis dėstytojas padėjo jam susirasti darbą. Taip Jonas Kupčinskas trečiame kurse pradėjo dirbti ir tęsė mokslus neakivaizdiniu būdu ir tapo pradinių klasių mokytoju.

Nors ponas Jonas ir buvo pradinių klasių mokytojas, tačiau vaikus visą gyvenimą mokė matematikos. Iš pradžių jis dirbo Kunigiškių pradinėje mokykloje, vėliau Palangos mokykloje dirbo ne tik matematikos mokytoju, bet ir direktoriaus pavaduotoju. Po to mokė vaikus matematikos Pašlūžmio septynmetėje mokykloje, kur sutiko savo gyvenimo moterį – jauną anglų kalbos mokytoją Zofiją Jenciūtę, kilusią iš Pakapio kaimo. Jonas ir Zofija yra šeima jau 63 metus. Zofija Kupčinsiekienė net 42 metus dirbo Veiviržėnų gimnazijos bibliotekininke, pavaduodavo mokytojus.

Po vedybų ponas Jonas dirbo ir Veiviržėnų apylinkės pirmininku, pradėjo kurti savo namus, o vėliau dirbo Pėžaičių septynmetėje mokykloje, kurioje vaikus mokė matematikos, darbelių bei ugdė pradinių klasių vaikus. Šioje mokykloje mokytojas Jonas dirbo 25 metus, iki pat pensijos. Dar vienerius metus dirbo būdamas pensininku. Veiviržėnų apylinkėse Jonas Kupčinskas garsėjo kaip itin darbštus žmogus. Labiausiai jis garsėjo gebėjimu statyti krosnis. Kiek jų pastatęs vasaros atostogų metu mokytojas Jonas jau nesuskaičiuoja, nes spėjo pristatyti jų ne tik Veiviržėnų miestelyje, bet ir aplink jį: Daukšaičiuose, Švėkšnoje, Agluonėnuose, Priekulėje, Gargžduose, Pėžaičiuose ir kitur.

„Už tokius darbus ne kartą teko pasiaiškinti. Sakydavo, kaip dabar mokytojas krosnis daro. Atsakydavau, kad darbas žmogų puošia“, – šypsosi ilgaamžis.

Didžiausias senolio pasididžiavimas – vaikai. Santuokoje su ponia Zofija Kupčinskams gimė 6 vaikai. Apie juos ilgaamžis gali kalbėti daug. Visais jais didžiuojasi ir be galo myli. Vyriausiasis sūnus Vytautas baigė Maskvos statybos institutą, dirba ir gyvena visai šalia – Klaipėdoje. Antrasis sūnus Jonas taip pat gyvena Klaipėdoje, yra karininkas – pulkininkas-leitenantas. Trečias sūnus Romas pasekė tėvų pėdomis: baigė Vilniaus pedagoginį institutą, dirba Panevėžio vidurinėje mokykloje technologijų mokytoju, yra mokytojas ekspertas.

Senolis pasakojo, kad sūnus Romas yra išleidęs 2 knygas, jam suteiktas geriausio Panevėžio miesto mokytojo vardas, jis paskelbtas Panevėžio miesto garbės piliečiu. Senoliai renka straipsnių apie sūnų iškarpas ir įdėmiai seka jo veiklą bei didžiuojasi pasiekimais. Tėvų pėdomis sekė ir jauniausioji dukra Virginija, kuri baigė Klaipėdos pedagoginį institutą. Sūnus Vidmantas mokėsi Klaipėdos jūreivystės mokykloje. Vis dėlto šeimą palietė ir emigracija: dar viena dukra Žibutė, baigusi Klaipėdos buhalterinį technikumą, yra išvykusi su šeima gyventi į Airiją, tačiau, kai tik leidžia sveikata, atvyksta aplankyti tėvelių.

Jonui ir Zofijai Kupčinskams buvo itin svarbus vaikų išsilavinimas, rūpėjo, kad jie išaugtų išsilavinusiais, dorais, darbščiais žmonėmis. Ilgaamžius supa dar gausesnis būrys anūkų ir proanūkių. Kupčinskai turi net 14 anūkų, 15 proanūkių, o dar du proanūkiai – jau pakeliui ir greit papildys šeimos gretas.

Jubiliejų ponas Jonas atšventė su savo šeima, kuri ir yra didžiausias jo džiaugsmas ir pasididžiavimas. 90-ojo jubiliejaus proga linkime Jonui sveikatos, energijos, artimųjų meilės bei dėmesio, džiaugsmingų akimirkų ir šviesios kasdienybės.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,