Logo
 Spausdinti šį puslapį

Devintus metus Gargžduose skambės gospelo muzika

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr. Asociatyvi Lino Gruzdžio nuotr.

Kitą savaitę, balandžio 20 dieną, Gargžduose jau devintą kartą nuaidės tarptautinis vaikų ir jaunimo giesmių festivalis. Vieno iš didžiausių šalyje tokio pobūdžio festivalio organizatoriai žada staigmenų – skambės ne tik visų pamėgtos, bet ir naujos giesmės.

 

Pasirodys apie 200 atlikėjų

Šiemet, kaip ir pernai, renginys bus skirtas Lietuvos 100-mečiui, tad, anot jo organizatorės – Gargždų muzikos mokyklos mokytojos ekspertės, dainos studijos „Svirplys“ vadovės – Nijolės Usevičienės, festivalio programą praturtins daugiau lietuviškų giesmių.

„Simboliškai festivalis bus pradedamas nuo giesmių lietuvių kalba, kurias atliks jaunesni festivalio dalyviai. Scenoje pasirodys berniukų ir jaunuolių choras „Gintarėlis“ bei dainų studija „Keberiokšt“. Žinoma, giesmės lietuvių kalba bus atliekamos ir vyresnėlių, tačiau jaunimas labiau mėgsta dainuoti gospelo muziką anglų kalba, tad jiems ir suteikiame tokią galimybę“, – sakė N. Usevičienė.

Šiemet festivalis vyks naujoje vietoje – Gargždų kultūros centre. Anot N. Usevičienės, laukia nemenkas iššūkis sutalpinti visus dalyvius ir žiūrovus.

„Festivalio koncerte pasirodys apie 200 atlikėjų. Turime nuolatinių dalyvių, tai chorai iš Klaipėdos miesto ir rajono, Palangos, Šilutės rajono. Džiugu, kad vis sulaukiame ir naujų atlikėjų. Šiemet prie mūsų nemenko būrio prisijungs ir Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos vokalo studija bei svečiai iš Panevėžio, Kazimiero Paltaroko gimnazijos moksleivių choras“, – vardijo renginio iniciatorė.

Gospelo giesmės skambės ne tik Gargžduose, bet ir Klaipėdoje. Balandžio 21 dieną festivalio uždarymo koncertas vyks Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.

 

Sustiprins pajėgas

Pasak N. Usevičienės, festivalyje Gargžduose šiemet pasirodys daugiau vyresnio amžiaus atlikėjų.

„Paprastai, didžiąją dalį mūsų festivalio repertuaro sudaro kūriniai jau skambėję Vilniaus Gospel muzikos festivalyje. Gargždų tarptautinis vaikų ir jaunimo giesmių festivalis – tai lyg sostinės renginio atgarsis Vakarų Lietuvoje. Šiemet Vilniuje organizatoriai kvietė vyresnio amžiaus dainininkus, dalyvius nuo 16 metų. Mes šį cenzą kiek sumažinome, tačiau, natūralu, kad didžioji dalis jau su repertuaru susipažinusių ir jį išmokusių dalyvių – vyresniokai“, – aiškino Gargždų muzikos mokyklos mokytoja.

Kaip ir kasmet, festivalį papuoš bei atlikėjams vadovaus profesionalios choro vadovės Kristina Žaldokaitė ir Monica Törnqvist. Be to, šiemet dirigenčių pajėgas sustiprins Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos pedagogė bei patyrusi chorvedė, vokalistė ir aktyvi Vilniaus Gospel renginių siela Marija Monika Dičiūnė.

„Lapkričio mėnesį vykusiame Vilniaus Gospel muzikos festivalyje M. M. Dičiūnė dirigavo Gargždų muzikos mokyklos dainos studijos „Svirplys“ dainininkų atliekamam kūriniui. Vaikai taip susidraugavo ir pamilo dirigentę, kad panoro ją pasikviesti į Gargždus. Džiaugiamės, kad chorvedė mielai sutiko dalyvauti“, – šypsojosi pašnekovė.

Anot jos, šiemet dainorėliams pritars profesionali gyvo garso muzikos grupė iš sostinės, vadovaujama Tomo Dičiūno.

 

Pamėgti ir nauji kūriniai

„Džiaugiamės, kad šiemet turime galimybę pasikviesti dar didesnį būrį profesionalų. Didelę patirtį sukaupę ir meistriškumu pasižymintys chorų vadovai – tai mūsų pagrindinis festivalio akcentas, padarantis jį išskirtiniu. Labai visų laukiame ir tikimės, kad festivalio kokybė nuo to tik dar labiau gerės“, – teigė N. Usevičienė.

Kiekvienais metais festivalio klausytojai turi progą išgirsti vis naujas giesmes, kadangi atliekamas repertuaras, pasak pašnekovės, kasmet skiriasi kone 100 procentu. Tačiau neapsieita ir be visų itin pamėgtų gospelo giesmių, pavyzdžiui, kūrinio „Oh happy day“, kuris ir vainikuos išskirtinį renginį. Taip pat skambės amerikiečių atlikėjo, chorvedžio Gerald T. Smith kūrinys „He‘s A Rock“, Michelle Williams daina „Say Yes“ ir daugelis kitų.

Festivalyje Gargžduose pasirodys ne tik gausus visų dalyvių jungtinis choras, čia prisistatymo pasirodymus atliks ir pavieniai kolektyvai, savo talentus demonstruos solistai. Scenoje solo pasirodymus atliks Gargždų muzikos mokyklos dainos studijos „Svirplys“ narės Julija Jarutytė, Dominyka Baltutytė bei Emilija Bukytė. Taip pat dainuos klaipėdiečiai Erika Blinkutė, televizijos projekto „Lietuvos balsas“ dalyvis Vilius Popendikis. Solo partijas ruošia ir dirigentės M. Törnqvist, K. Žaldokaitė, M. M. Dičiūnė. Į festivalį atvyks ir buvę „Svirplio“ dainininkai Andrius Girdžius, Justas Pocius, Vita Montrimaitė, Valentinas Bružas, Gabrielė Degutytė.

N. Usevičienė džiaugėsi, kad prie festivalio organizavimo kasmet prisideda puiki komanda ir dėkojo Gargždų muzikos mokyklos dainos studijos „Svirplys“ nariams bei šiuo metu Škotijoje studijuojančiam, tačiau aktyviai prie kasmetinės gospelo muzikos šventės rengimo prisidedančiam Andriui Girdžiui.

Informaciją apie renginį sekite ČIA.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,