Mano Gargždai



I.Simonaitytės vardo premija įteikta Antanui Sajai

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
XVIII-oji I.Simonaitytės vardo premija įteikta poetui Antanui Sajai. S.Gulbino nuotr. XVIII-oji I.Simonaitytės vardo premija įteikta poetui Antanui Sajai. S.Gulbino nuotr.

Sausio 23 d. Agluonėnuose tradiciškai pažymint I. Simonaitytės gimatadienį buvo įteikta XVIII-oji rašytojos vardo premija.

Vakarą žvakių šviesoje daina pradėjo vedėjas Agluonėnų klojimo teatro režisierius Domininkas Malajavas ir meno vadovė Jolanta Petraitienė. Maironio, E. Mieželaičio eiles, ištraukas iš I. Simonaiytės kūrinių skaitė Klaipėdos dramos teatro aktorė N. Sabulytė, skambant gitarai dainas pagal G. Gutausko, G. Patacko, E. Mieželaičio ir kitų autorių tekstus atliko Klaipėdos muzikinio teatro solistas V. Pupšys, ištrauką iš spektaklio pagal K. Donelaičio kūrinį ,,Metai. Rudens gėrybės“ pristatė Agluonėnų klojimo teatras.

Viktorinos metu šventės dalyviai prisiminė rašytojos I. Simonaitytės biogafinius faktus, jos neįkainojamą literatūrinį palikimą.

Pristatydamas laureatą ir sveikindamas jį komisijos pirmininkas Gintautas Bareikis pažymėjo, kad šiemet, svarstant klausimą, kam skirti premiją, abejonių nebuvo. Vieningai komisijos sprendimu ji skirta gargždiškiui literatui, klubo ,,Potekstė“ nariui poetui pedagogui Antanui Sajai už įtaigų etnografiškai poetinį žodį, perteikiantį gyvenimišką patirtį ir pakylėjantį virš kasdienybės.

 Laureatas gerai žinomas gargždiškiams ir rajono gyventojams, ypatingos inteligentijos atstovas, pedagogas, suprantantis savo misiją, žinantis ir vertinantis gyvenimiškąsias vertybes. Tai žmogus, įvaldęs ypatingą žanrą, kuriam ne dažnas ryžtasi – pasakėčias, kuriose po paukščių, žvėrių ar kitų gyvūnų elgesiu paslėpta žmonių elgsena, jų ydos ir silpnybės. Anksčiau autorius yra išleidęs savo kūrybos knygas ,,Prie gimtinės slenksčio“ ,,Apmąstymai“, ,,Duris pravėrus“.

Laureatą taip pat sveikino savivaldybės meras V. Dačkauskas, Agluonėnų seniūnijos seniūnė L. Tučienė, literatų klubo ,,Potekstė“ vadovas E. Žiedas, J. Lankučio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja D. Ciparienė, Gargždų krašto muziejaus Agluonėnų etnografinės sodybos vedėja G. Šutkutė, kiti svečiai.

A. Saja, dėkodamas už apdovanojimą, prisipažino nesitikėjęs tokio įvertinimo, prisiminė keletą susitikimų su rašytoja I. Simonaityte ir perskaitė keletą savo pasakėčių bei eilėraščių. Kaip vėliau prisipažino, šis apdovanojimas – tai didžiausia likimo dovana jam garbaus 85-ojo gimtadienio proga, kurį atšventė rudenį.

 A. Sają lydėjo dukra, taip pat pedadogė, Renata.

Premiją remia ir finansavimą renginiui skyrė Klaipėdos rajono savivaldybė.

 

Stasio Gulbino nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 269 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,