Logo
 Spausdinti šį puslapį

Skaitmeninės rinkodaros tendencijas ignoruojantis verslas – pasmerktas pražūčiai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr.

Neaprėpiamos interneto galimybės verslui diktuoja žaidimo sąlygas. Įsitvirtinti, suklestėti ir išlikti sudėtingomis konkurencijos sąlygomis nežinant interneto vartotojų įpročių, poreikių ir technologijų poveikio tampa neįmanoma. „Vien klasikinės rinkodaros dėsniais ir principais paremtas verslas šiuolaikinių technologijų klestėjimo amžiuje užprogramuotas pražūčiai“, – konstatuoja inovatyvių verslų rinkodaros ekspertas, Klaipėdos valstybinės kolegijos dėstytojas dr. Donatas Jonikas.

                                                                                                                                                      

Stebėdamas kaip kito vartotojo portretas amžių sandūroje, matyt, įžvelgiate milžiniškų skirtumų. Pasidalinkite jais.

XX a. pabaigoje dominavo tradiciniai reklamos kanalai: televizija, radijas, spauda, lauko reklama. Jais buvo galima efektyviai ir greitai pasiekti vartotojus. Tačiau ilgainiui pastarieji įgijo savotišką imunitetą reklamai. Jį dar labiau sustiprina tokios technologijos, kaip išmanioji televizija, leidžianti žiūrėti TV programą ir ignoruoti reklamas. Kuomet vartotojai susikūrė ir pradėjo aktyviai naudotis el. paštu, suklestėjo el. pašto rinkodara. Jos entuziastai užčiuopė puikią nemokamos reklamos galimybę – skleisti informaciją visiems ir apie viską. El. pašto rinkodara dar gaji, tik verslas į tai turi žiūrėti labai atsakingai – kruopščiai atsirinkti, kam ir kokią informaciją siųsti. Potencialių klientų atrankai labai pasitarnauja išmanios technologijos, leidžiančios ne tik automatizuoti bendravimą, o ir pasiekti vartotojus kada tik norime, ir nesvarbu, kur jie bebūtų.

 

Sparčiai kintantys vartotojų poreikiai diktuoja sąlygas verslui. Į ką labiausiai turi orientuotis verslininkai, ir kokie iššūkiai jų laukia artimiausią penkmetį?  

Pamatiniai rinkodaros dalykai iš esmės dar ilgai nesikeis. O štai vartotojų įpročiai, poreikiai, sprendimo pirkti procesas, vartotojų pasiekiamumo kanalai kinta labai sparčiai. Verslininkai dažnai patingi į tai įsigilti, tad pasiduoda masinei, nuasmenintai rinkodarai, kuri dažnai realizuojama vadinamaisiais brukalais (SPAM). Tokia masinė neadresuota reklama netrukus sulauks savotiško spyrio – Lietuvoje įsigalioja Europos Sąjungos Reglamentas dėl privatumo ir elektroninių ryšių. Siuntinėti reklamos be aiškaus vartotojo sutikimo nebus galima, o baudos už tokius pažeidimus sieks net 80 proc. metinės apyvartos.

 

Skamba grėsmingai. Ar toks griežtas komunikacijos reglamentavimas neišplėš iš verslo nemokamos galimybės reklamuotis ir taip pritraukti potencialius klientus.

 

Ateina puikus metas verslui parodyti savo kūrybiškumą ir atsitraukti nuo nuasmenintos rinkodaros įrankių. Fundamentalus rinkodaros uždavinys – pažinti savo tikslinį vartotoją – taps dar svarbesnis, o technologijos leis tai padaryti tiksliau ir greičiau. Atsiras naujų komunikacijos kanalų, o esamuose keisis žaidimo taisyklės. Laimės tie, kas jas perpras greičiausiai.

Apie tuos, kurie jau laimėjo parašėte knygą „Startup Evolution Curve“. Joje – sėkmingai veikiančių inovatyvių verslų rinkodaros pavyzdžiai. Pasidalinkite įsimintiniausiais.

 

Pačios knygos pasirodymas gali būti laikomas sėkmės pavyzdžiu. Knyga realiai dar nė nebuvo išspausdinta, o jau pateko į pasaulinės platformos „Amazon“ labiausiai perkamų knygų sąrašą, kur išsilaikė net keturis mėnesius. Populiarinti savo leidinį tradiciniais rinkodaros kanalais būtų buvę per brangu, tad teko pasitelkti sumanumą ir sudėlioti skaitmeninės rinkodaros komunikacijos taktiką, nulėmusią knygos populiarumą. Pasklidus žiniai apie ją sulaukiau pasiūlymų interviu iš JAV, Rusijos, Australijos, Slovakijos. O Kalifornijos universiteto studentams duodamos praktinės užduotys, paremtos mano knygoje pateiktais pavyzdžiais.

 

Kad tokių sėkmės istorijų būtų kuo daugiau, reikia ne tik verslo apsisprendimo nerti į skaitmeninę erdvę, o ir ją išmanančių profesionalų. Kokių kompetencijų reikia šiandienos rinkodaros atstovams?

Būtinas domėjimasis naujovėmis, analitinis mąstymas, kūrybiškas požiūris ir ryžtas eksperimentuoti. O svarbiausiai – išmanyti skaitmeninės erdvės taisykles, veikimo įrankius ir galimą jų poveikį auditorijai.

 

Rinkodaros profesionalų ieškantis verslas išties akcentuoja ne tik rinkodaros abėcėlės išmanymą. Pageidaujama, kad tokias pareigas užimantis darbuotojas kurtų ir administruotų įmonių internetinių puslapių turinį, socialinius tinklus, analizuotų rezultatus, palaikytų tamprius santykius su medijomis. Ar galima tokių kompetencijų įgyti savarankiškai?

 

Pokyčiai skaitmeninėje rinkodaroje labai spartūs ir kiekvienas savaip domisi, gilina žinias. Tačiau savarankiškai susirinkti bazinį žinių ir įgūdžių paketą labai sudėtinga. Dažnam būtina profesionalų pagalba. Kaip tik tokią ir pasiūlė Klaipėdos valstybinė kolegija, pakvietusi jaunuolius studijuoti Skaitmeninės rinkodaros komunikacijos programą. Ją baigusieji turėtų žaibiškai įsitvirtinti darbo rinkoje kaip inovacijų asai.

 

Šios studijų programos dėstytojų gretose esate ir Jūs. Kokius studijų dalykus dėstysite?

Nors esu mokslų daktaras ir dėstytojas, pirmenybę teikiu praktiniams įgūdžiams. Į tai ir orientuojuosi rengdamasi paskaitoms. O dalinsiuosi su studentais sukaupta patirtimi strateginės rinkodaros, vartotojų elgsenos, rinkos tyrimų paskaitose.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,