Mano Gargždai



Švenčiame Kirmėlinę ir Kumeliuko krikštynas

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Lietuviai šią dieną į namus kviesdavosi žalčius – kad šie savo prisilietimu, krikštu, palaimintų namų gėrybes ir palaimintų naujus metus. signofluck.com nuotr. Lietuviai šią dieną į namus kviesdavosi žalčius – kad šie savo prisilietimu, krikštu, palaimintų namų gėrybes ir palaimintų naujus metus. signofluck.com nuotr.

Šiandien galime džiaugtis – praėjo lygiai pusė žiemos. Sausio 25-oji senovės lietuvių buvo vadinama Pusiaužiemiu, Kirmėline, Kirmių diena, Krikštais, Kumeliuko krikštynomis.

Seniau buvo tikima, kad būtent šią dieną iš žiemos miego pabunda meškos, barsukai ir ežiai – prabudę apsiverčia ant kito šono. O štai gyvatės, kirmėlės bei žalčiai sausio 25-ąją atgyja ir šliaužia į namus ragauti valgių arba kitaip – krikštyti.

Krikštyti senovės lietuviams reiškė pradėti pirmą kartą. Pradžia – tai taškas, nuo kurio prasideda ir išeina dvi ar kelios tiesės – pavyzdžiui, kryžkelė, kryžius.

Lietuviai šią dieną į namus kviesdavosi žalčius – kad šie savo prisilietimu, krikštu, palaimintų namų gėrybes ir palaimintų naujus metus.

Sausio 25-ąją atidžiai stebėkite orą. Jeigu šiandien švies saulė, vadinasi, bus graži vasara. Jei debesuota – mirs daug žmonių.

 

Įvykiai ir vardadieniai

1323 metais pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas Vilnius.

1989 metais Vasario 16 paskelbta tautine švente.

1554 metais įkurtas Brazilijos miestas San Paulas.

1755 metais įkurtas Maskvos universitetas.

1858 metais pirmą kartą atliktas Mendelsono vestuvių maršas.

1924 metais Prancūzijos Šamoni vietovėje prasidėjo pirmosios žiemos olimpinės žaidynės.

1955 metais JAV mokslininkai sukūrė branduolinį laikrodį, kurio paklaida buvo 1 sekundė per 300 metų.

1961 metais pirmą kartą per televiziją iš JAV valstybės departamento Vašingtone tiesiogiai transliuota prezidento spaudos konferencija. Džonas Kenedis tada atsakė į 31 klausimą.

 

Vardadienį šiandien švenčia Viltenis – turintis viltį, Žiedė, Povilas bei Paulius, kurių vardas lotyniškai reiškia mažas. 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 386 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,