Mano Gargždai



Klaipėdos valstybinėje kolegijoje atidaryta Krovinių tvirtinimo ir dinamikos laboratorija

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr. Klaipėdos valstybinės kolegijos nuotr.

Balandžio 6-ąją, Saugaus eismo dieną, Klaipėdos valstybinės kolegijos Technologijų fakulteto Transporto inžinerijos katedra pakvietė transporto organizacijas, institucijas, atsakingas už saugų eismą kelyje, ne tik paminėti šią dieną, bet ir dalyvauti naujos „Krovinių tvirtinimo ir dinamikos“ laboratorijos atidaryme.

 

Vienintelė Lietuvoje

Laboratorijos idėjos autorius ir kūrėjas yra Transporto inžinerijos katedros lektorius Saulius Tamokaitis, paskyręs ketverius metus šiam projektui įgyvendinti. Apie laboratorijos reikšmę ir svarbą Vakarų Lietuvos regionui, verslui, socialiniams partneriams, mokslo taikomiesiems tyrimams, kvalifikacijos kėlimo mokymams kalbėjo Klaipėdos valstybinės kolegijos direktorė Gražina Markvaldienė, Technologijų fakulteto dekanė Jūratė Vaitiekonienė. Buvo pažymėta, kad tokio pobūdžio laboratorija yra vienintelė Lietuvoje, todėl gali pasitarnauti ne tik rengiant transporto inžinerijos studentus, bet ir spendžiant problemas, kurios aktualios verslo, logistikos ir kitoms įmonėms.

Renginyje dalyvavę svečiai iš įvairių Klaipėdos miesto transporto institucijų ir įmonių taip pat pabrėžė šios laboratorijos svarbą ir reikalingumą. Transporto veiklos priežiūros departamento Klaipėdos skyriaus viršininkas Vidmantas Kairys akcentavo, kad ši laboratorija įkuriama pačiu laiku, nes nuo 2018 m. gegužės 20 d. įsigalioja įstatymas „dėl N ir O kategorijų transporto priemonėse krovinio išdėstymo ir (ar) jo pritvirtinimo reikalavimų patvirtinimo“, tačiau šios srities specialistų trūksta.

 

Nesutvirtinti kroviniai – pavojus aplinkiniams

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyriaus tyrėjas Martynas Jankauskas pažymėjo, kad krovininių transporto priemonių eismo įvykių Klaipėdoje nėra daug, tačiau krovinius gabenančių transporto priemonių vairuotojai turėtų būti kompetentingi krovinių tvirtinimo klausimais, nes pavojus tokio pobūdžio kelių eismo įvykiams visada išlieka. A. Griciaus autotransporto įmonės atstovas S. Mažrimas pasidalino aktualiomis krovinių tvirtinimo problemomis. Renginio svečiai pritarė, kad nesutvirtinti kroviniai yra pavojingi visiems, todėl svarbu parengti mokymo programas ir apmokyti specialistus kompetentingai pakrauti ir pritvirtinti krovinius.

Transporto inžinerijos katedros lektorius S. Tamokaitis priminė, kad šios laboratorijos idėja gimė Transporto inžinerijos katedroje, o jos įgyvendinimą skatino daug faktorių: krovininių automobilių nelaimingi eismo įvykiai, kurių metu ne tik žūsta žmonės, bet ir sugadinami keliai, užteršiama gamta, Lietuvoje atsiradę nauji krovinio tvirtinimo reikalavimai ir pan. Todėl natūralu, kad krovinių tvirtinimo saugumas – patikimas krovinio tvirtinimas, krovinio dinamikos analizė, leidžianti įvertinti, kas gali atsitikti kroviniui jį gabenant – tampa svarbiu klausimu.

 

Universalios mokymo metodikos

S. Tamokaitis pristatė unikalias laboratorijos galimybes: laboratorijoje sumontuotas vibrostendas, leidžiantis imituoti įvairias kelio sąlygas analizuojant krovinio dinamiką, t. y. padaryta puspriekabės grindų platformos dalis, kurioje galima mokyti tvirtinti krovinius įvairiais būdais bei įvairiomis tvirtinimo priemonėmis. Be to, yra galimybė mokyti saugiai pritvirtinti pervežamus automobilius autovežio platformoje. Pažymima, kad Transporto inžinerijos katedros dėstytojai turi visas galimybes mokyti tiek studentus, tiek transporto įmonių specialistus, kaip sudaryti pakrovimo planą prieš pakraunant krovinį, nustatyti atskirus numatomo vežti krovinio matmenis ar masę, įvertinti krovinio svorio centro padėtį, praktiškai patikrinti diržų įtempimą.

ES direktyvos „dėl vairuotojo pažymėjimų“ bei „dėl vairuotojų profesionalų mokymo“ rekomenduoja valstybėms narėms teisėtvarkos institucijose turėti specialiai apmokytų darbuotojų, galinčių patikrinti, ar tinkamai taikomi saugaus krovinių tvirtinimo standartai ir pareikalauti jų laikytis. Transporto inžinerijos katedros mokymo metodikos yra universalios ir tinkančios kelių, geležinkelių ir jūrų transportui. Planuojama mokymo metodikas taikyti ir oro transporto darbuotojų mokymams vykdyti.

 

Apžiūrėjo ir įvertino

Po pristatymo visi renginio svečiai buvo pakviesti į iškilmingą laboratorijos atidarymą. Klaipėdos valstybinės kolegijos direktorė G. Markvaldienė ir Transporto inžinerijos katedros lektorius, laboratorijos kūrėjas S. Tamokaitis oficialiai atidarė laboratoriją. Svečiai galėjo ne tik apžiūrėti laboratorijos įrangą, bet ir įvertinti jos galimybes. Ateityje laboratoriją planuojama plėsti įranga ir specialistais bei bendradarbiaujant su Lietuvos ir tarptautiniais partneriais, ją akredituoti, kad moksliškai pagrįstos rekomendacijos galėtų pasitarnauti verslo, logistikos ir kitoms įmonėms.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 240 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,