Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajono jaunimas dalyvavo projekte „Demokratijos paieškos“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Akimirka iš projekto. „Vaivorykštės“ gimnazijos nuotr. Akimirka iš projekto. „Vaivorykštės“ gimnazijos nuotr.

Gegužės 5–7 dienomis vyko vienas didžiausių jaunimui skirtų projektų „Demokratijos paieškos“. Tris dienas Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos mokiniai bei rajono jaunimas, su pagalba iš šio projekto iniciatoriaus Audriaus Lauručio, plušo, diskutavo, sprendė problemas susijusias su jaunimo politika. Tad, ką nuveikėme per šias tris dienas?

 

Pirmąją dieną atvykę į kaimo turizmo sodybą „Gribžė“ ir įsitaisę moderniai įrengtose patalpose, žaidėme susipažinimo žaidimą „Bingo“. Menkai ar visiškai nepažįstamų žmonių reikėjo klausti tokių klausimų, kaip „Ar esi apkeliavęs daugiau nei vieną žemyną?“ ir „Ar moki daugiau nei dvi užsienio kalbas?“. Šis žaidimas reikalavo vikrumo, komunikabilumo – savybių, kurios vėliau tapo svarbia šia projekto dalimi. Po to kibome į truputį rimtesnius darbus: kalbėjome, ko gi trūksta šiandienos jaunimo politikoje ir ką reiktų keisti, jog Klaipėdos rajono jauni žmonės būtų veiklesni. Vakarą visi praleido bendraudami: žaidė krepšinį, tinklinį, badmintoną, stalo žaidimus bei grožėjosi sodybą supančia gamta.

Antroji diena – pats projekto įkarštis. Sekmadienis – poilsio diena, tačiau moksleiviai neturėjo galimybės atsipūsti, nes reikėjo atlikti begales užduočių ir atsakyti į visus iškilusius klausimus. Anksti ryte projekto vedėjas dieną pradėjo nuo kūrybiškumo bei bendradarbiavimo reikalaujančios užduoties: reikėjo pastatyti platformą, ant kurios nukritęs kiaušinis nesudužtų. Deja, tai padaryti pavyko tik vienai komandai.

Vėliau sekė užduotis, kurią pavyko įvykdyti gan sunkiai: reikėjo atsakyti į klausimą, kur jaunimas Klaipėdos rajone leidžia laisvalaikį bei užrašyti ir nupiešti šias vietas. Surašytų vietų skaičius nustebino – jų buvo net trisdešimt. Tačiau šis sąrašas vis augo: penkiasdešimt, tada aštuoniasdešimt ir galiausiai viena komanda sugebėjo užrašyti net devyniasdešimt penkias jaunimo laisvalaikio praleidimo vietas. Tad tikrai būtų kvaila sakyti, jog tokių vietų turime mažai.

Dienai įsibėgėjus, teko viena iš sunkiausių užduočių, kurios metu reikėjo eilės tvarka sudėlioti regiono ir nacionalinio lygmens institucijų kelią, kurias turi nueiti projektas, jei jį norima įgyvendinti. Sužinojome, jog turime daugybę institucijų, į kurias galime kreiptis, jog mūsų idėjos būtų apsvarstytos ir įgyvendintos. Po šios užduoties mums patiems teko spręsti, ko trūksta Klaipėdos rajone ir tuo pagrindu parengti projektą. Idėjų sulaukta visokiausių: nuo „Diena su profesija“ ir „Gargždų parko atgaivinimas“ iki „Sulčių-pokalbių baras“. Vakarą užbaigėme virtualios realybės žaidimais bei aptardami ir įsigilindami į ką iš kiekvienos užduoties galime išsinešti ir pritaikyti gyvenime.

Trečiąją dieną grįžome į „Vaivorykštės“ gimnaziją, kur gimnazistų laukė orientacinės varžybos. Mes šias varžybas išbandėme ir sugalvojome užduotis bei vietas, kuriose gali apsilankyti jaunimas. Tai – Savivaldybė, gaisrinė, Sporto centras, Visuomenės sveikatos biuras. Visos šios vietos glaudžiai susijusios su jaunimu. Moksleiviai susiskirstę į grupes atlikinėjo užduotis, kad laimėtų didįjį prizą – „Xbox“. Čia laimėjo kūrybiškumas: kaip įdomiau pateikti užduotis vaizdo ar nuotraukos forma.

Toks projektas vertingas visomis prasmėmis: ne tik daugiau sužinojome apie verslumą, jaunimo politiką, bendravimą, bet taip pat skatinome kūrybiškumą, kitokį mąstymą, bendradarbiavimą, susiradome naujų draugų ir kolegų. Šios patirtys pravers ne tik mokykloje, jas galime panaudoti ir kasdieniniame gyvenime.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,