Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kur Klaipėdos rajone demokratija ir laisvas žodis?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi M. Norvilės nuotr. Asociatyvi M. Norvilės nuotr.

Priekuliškiai esame susirūpinę kai kurių vietos politikų iniciatyva keisti Klaipėdos rajono pavadinimą į Gargždų savivaldybės. Parašiau laišką į Vilnių, teiraudamasis Etninės kultūros globos tarybos nuomonės. Gavau minėtos tarybos atsakymą, kurį pasirašė šios tarybos pirmininkė Dalia Urbanavičienė.

 

Paaiškinsiu, jei kas nors nežino, kad Etninės kultūros globos taryba yra Seimui atsiskaitanti institucija, kuri padeda formuoti ir įgyvendinti valstybės politiką išskirtinėje etninės kultūros globos srityje.

Gegužės 3 dieną vyko šios tarybos posėdis, kuriame svarstytas Klaipėdos rajone skubinamas klausimas dėl šio rajono pavadinimo keitimo į Gargždų savivaldybės pavadinimą.

Pranešime, kurį gavau, teigiama, kad Etninės kultūros taryba vykusiame posėdyje nepritarė Klaipėdos rajono pavadinimo keitimui.

Rašte teigiama: „Taryba pastebi, kad keičiant administracinio darinio pavadinimą, būtina įsigilinti į istorines, kultūrines ir etnokultūrines aplinkybes, atsižvelgiant į vietos gyventojų nuomonę. Šiuo metu nėra atlikta detalių tyrimų, kurie sudarytų prielaidas keisti Klaipėdos rajono pavadinimą. Tikėtina, kad skubotas ir gerai neišdiskutuotas Klaipėdos rajono pavadinimo keitimas supriešins vietos gyventojus.“

Taryba taip pat pateikia tokią nuomonę: „Klaipėdos pavadinimas yra svarbi Mažosios Lietuvos istorinio, kultūrinio paveldo detalė. Išstumiant Klaipėdos pavadinimą iš krašto administracinės sistemos būtų nusižengta etnokultūrinio paveldo saugojimo principui.“

Praėjusią savaitę kreipiausi į Klaipėdos rajono savivaldybę prašydamas įdėti informaciją apie Etninės kultūros globos tarybos gegužės 3 dienos sprendimą į Klaipėdos rajono savivaldybės internetinį puslapį.

Manau, kad tai yra svarbu žinoti visiems mūsų rajono gyventojams prieš numatomą apklausą dėl Klaipėdos rajono pavadinimo keitimo į Gargždų savivaldybę

Gavau tokį atsakymą iš Klaipėdos rajono savivaldybės: „Sveiki, dėkojame už šią informaciją. Savivaldybės tarybos nariai susipažins su šia informacija. Šis raštas yra atsakymas Jums. Visgi dėl savivaldybės pavadinimo sprendžia pagal įstatymą gyventojai, o ne centrinės valdžios institucijoms pavaldžios organizacijos. Gyventojų apklausa numatoma birželio 15–17 dienomis.“

Apie tai, kada vyks apklausa, išgirdau pirmą kartą tik iš šio rašto, oficialiai nieko nėra paskelbta ir paaiškinta. Pagaliau kaip vyks ta apklausa?

Taip pat nenurodyta, kiek rajono biudžetui kainuotų rajono pavadinimo keitimas, kaip tai palies kiekvieną žmogų. Nors meras tą žadėjo viešai paaiškinti.

Kodėl slepiama gyventojų apsisprendimui dėl rajono pavadinimo svarbi informacija? Kodėl oficialiai nepaskelbiama valstybinės institucijos nuomonė, kad Klaipėdos rajono pavadinimo keitimui nepritariama?

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,