Logo
 Spausdinti šį puslapį

Skelbiama kova vienkartiniams plastiko gaminiams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Europa jau netrukus ims griežtai saugoti aplinką nuo vienkartinio plastiko gaminių. Europos Komisija pateikė naują pasiūlymą, kuriuo reglamentuojamas maisto ir gėrimų išsinešimui indų, plastikinių stalo įrankių, balionų laikiklių, higieninių rankšluosčių ir kitų vienkartinio naudojimo gaminių naudojimas ir tiekimas rinkai.

 

„Džiugu, kad imta kritiškai žiūrėti į rinką užplūdusį plastiką, kurio naudojimas dažniausiai trunką keletą minučių. Be sankcijų ir papildomų reikalavimų, labai svarbu informuoti gyventojus ir skatinti jų elgesio pokyčius. Matome didžiulį poreikį išsamiai šviesti visuomenę apie plastiko daromą žalą aplinkai. Tuo pačiu EK direktyva – tai ir signalas gamintojams bei pardavėjams atsakingiau žiūrėti į gaminamą produkciją ir jos pakavimą“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

EK iškėlė tikslą, kad nuo 2025 m. pagal atskirą susitarimą valstybėse narėse kasmet būtų surenkama 90 proc. vienkartinio plastiko butelių. Šiam tikslui pasiekti bus galima numatyti atskirus surinkimo tikslus, siejant su išplėsta gamintojų atsakomybe arba įsteigiant depozito sistemas. Pasak aplinkos ministro, Lietuva gali didžiuotis jau įgyvendindama šį reikalavimą: mūsų užstato sistema dar 2017 m. surinko 92 proc. vienkartinių gėrimų pakuočių, kurių didžioji dalis – iš plastiko.

EK Direktyvos pasiūlyme vienkartiniai plastiko gaminiai suskirstyti į keturias grupes, kurioms numatoma taikyti skirtingus reikalavimus:

į pirmąją grupę įtraukiami didžiausią žalą darantys gaminiai – maisto konteineriai, dėžutės, karštų gėrimų puodeliai, kurie dažniausiai skirti laikinam maisto gabenimui ir vartojimui. Per šešerius metus nuo direktyvos įsigaliojimo valstybės narės privalės reikšmingai sumažinti šių gaminių vartojimą, priemones tam pasirinkti galės pačios.

Antrojoje grupėje atsidūrė ausų krapštukai (išskyrus med. poreikius), vienkartiniai stalo įrankiai ir balionų laikikliai. Nesuyrantiems gaminiams numatomas visiškas draudimas patekti į rinką.

Į trečiąją grupę įtraukti iškart vartoti skirto maisto įpakavimai, gėrimų taros pakuotės, puodeliai su dangteliais, cigarečių filtrai, higieniniai rankšluosčiai, tamponai, šlapios servetėlės, balionai, lengvi plastikiniai maišeliai. Šiems gaminiams bus privalomai taikoma išplėsta gamintojų atsakomybė: gamintojai turės padengti šių produktų atliekų surinkimą, transportavimą, sutvarkymą. Pirmą kartą šios sąlygos bus taikomos ir plastikinei žvejybinei įrangai. Be to, valstybės narės privalės užtikrinti, kad rinkai teikiama vienkartinė plastikinė gėrimų tara išliktų vientisa su dangteliais ar kamšteliais visuose vartojimo etapuose.

Ant ketvirtos kategorijos gaminių – hig. rankšluosčių, tamponų, šlapių servetėlių, balionų – turės būti pateikta neišdildoma, aiški informacija apie plastiką sudėtyje ir šiukšlinimo neigiamą poveikį aplinkai, įskaitant jūrinę.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,