Logo
 Spausdinti šį puslapį

Neteisėtai prekybai internete užkardyti – daugiau įgaliojimų aplinkos apsaugos pareigūnams

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Stiprindama kovą su neteisėta prekyba augalais ir gyvūnais, taip pat įvairiomis aplinkosauginiu požiūriu draudžiamomis prekėmis, Aplinkos ministerija kartu su Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininku Kęstučiu Mažeika siūlo papildyti Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymą ir šią kontrolę vykdantiems pareigūnams suteikti platesnius įgaliojimus.

 

Vakar Seimas pritarė po pateikimo šiam pasiūlymui, įteisinančiam galimybę pareigūnams savarankiškai, nesikreipiant į policiją, atlikti objektų, kurių prekybą riboja ar draudžia aplinkos apsaugą ir gamtos išteklių naudojimą reglamentuojantys teisės aktai, kontrolinius pirkimus.

„Ligi šiol kiekvienu atveju, kai reikia išsiaiškinti, ar prekyba yra neteisėta, aplinkos apsaugos pareigūnai turi kreiptis į teisėsaugos institucijas, nes neturi įgaliojimų vykdyti neteisėtos prekybos kontrolinių pirkimų. Tai ypač sudėtinga tuomet, kai neteisėtai augalai ar gyvūnai parduodami internete. Skelbimas ten įkeliamas kelioms valandoms ar parai, o dėl per didelės biurokratijos dažnai sureaguojama jau per vėlai – skelbimai jau būna panaikinti“, – sako aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

Jei ši pataisa būtų priimta, aplinkos apsaugos pareigūnai galėtų reaguoti greičiau, skambinti nurodytais telefonais ir atlikti kontrolinius pirkimus.

„Pataisos taip pat leistų sustiprinti kovą su šešėline veikla ir neteisėta prekyba aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių naudojimo srityje. Tai turėtų teigiamą poveikį biologinės įvairovės išsaugojimui, didintų visuomenės pasitikėjimą aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės institucijomis ir pareigūnais“, – teigia Seimo Aplinkos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika.

Siūlomą įstatymo pataisą, pasak iniciatorių, diktuoja pats gyvenimas, nes, visuomenei vis aktyviau reaguojant į aplinkosauginius pažeidimus, daugėja aplinkosaugininkų gaunamų pranešimų apie neteisėtai parduodamus augalus ir gyvūnus, produktus iš jų, tinklinius žvejybos įrankius, spąstus laukiniams žvėrims gaudyti, pavojingas atliekas ir kitas prekes, kurių prekybą riboja arba draudžia teisės aktai.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,